Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017.(V.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 07. 01

Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017.(V.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról

2022.07.01.

Szulok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Szulok Község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokra, s az azt igénybe vevőkre, valamint a rendelettel érintett köztisztviselőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Szulok Község Önkormányzati Hivatala épületében a szertartás lebonyolítására kijelölt önkormányzati helyiség;

b) hivatali helyiségen kívüli helyszín: az a) pont szerinti önkormányzati helyiségen kívüli minden más helyszín;

c) hivatali munkaidő: hétfőtől – csütörtökig 07.30 – 16.00; pénteken 07.30 – 13.30 óra közötti időszak;

d) hivatali munkaidőn kívül történő szertartás időpontja: a c) pont szerinti időpontokon kívül minden más időpont;

e) szertartás: házasságkötési eljárás anyakönyvvezető által történő levezetése;

f) rendkívüli körülmény: a házasságot kötni szándékozók valamelyikének mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota vagy kora miatt különös erőfeszítést igényel a házasságkötésre kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés és ez indokolja a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli szertartás megtartását.

II. Fejezet

Az engedélyezés szabályai

3. § A házasságkötés létesítése hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezésére kérelmet kell benyújtani a Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez, aki az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően dönt a kérelemről. A kérelmet írásban a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

4. § (1) A házasságkötés hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezését e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a szertartásra történő bejelentkezéskor.

(2) A házasságkötés hivatali helyiségen kívül történő létesítésének engedélyezését e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a bejelentkezéskor egyidejűleg.

III. Fejezet

A többletszolgáltatások díjai

5. § (1) A házasságot kötni szándékozó párok részéről a házasságkötésért fizetendő szolgáltatási díjak az alábbiak:

a)1 hivatali munkaidőn kívüli szertartás esetén 10.000,-Ft

b)2 hivatali helyiségen kívüli – függetlenül attól, hogy munkaidőben, vagy munkaidőn kívül – szertartás esetén 10.000,-Ft

c) díjmentes a házasságkötésre kijelölt hivatali helyiségben hivatali munkaidőben megtartott házasságkötés.

(2)3 Az (1) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legkésőbb 15 nappal kell megfizetni a Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába vagy számlaszámára, az anyakönyvvezető ellenőrzi a díjfizetés megtörténtét.

(3) Amennyiben a házasulandó felek valamelyike Szulok községben állandó lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen is Szulok községben él, a házasulók mentesülnek az (1) bekezdésben meghatározott fizetési kötelezettség alól.

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(5) Rendkívüli körülmény fennállása esetén az anyakönyvvezető a jegyző engedélyével a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban lévő ingatlanon is lebonyolíthatja a házasságkötést.

(6) Ha a házasságkötés elmarad, az ügyfél a befizetett díj visszatérítésére tarthat igényt, ha a szertartás lemondására legalább a tervezett időpontot megelőzően 5 munkanappal korábban írásban sor került.

IV. Fejezet

Házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető díjazása

6. § Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri, abban az esetben az anyakönyvvezetőt bruttó 10.000,- Ft összeg illeti meg.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba, s rendelkezéseit csak a hatályba lépést követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(II.17.) számú a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról szóló önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Kérelem a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezéséhez

1a. Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal

1b. Jegyzője részére (A kérelem illetékmentes)

1c. Tisztelt Jegyző Asszony/Úr!

1d. Alulírottak azzal a kérelemmel fordulunk Önhöz, hogy házasságunkat hivatali munkaidőn kívül köthessük meg.

1e. A házasságkötés tervezett időpontja: ………………………………………….

a)4 Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról szóló 2/2017.(V.25.) önkormányzati rendelet 5. §. (1) bekezdés a) pontjában meghatározott mértékű díjat 10.000,-Ft, azaz Tízezer forintot megfizettük a Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába vagy számlaszámára.

b) A rendelet 5. §.(3) bekezdése alapján mentesek vagyunk a díjfizetés alól.

2a. Szulok, …….év ……………………. hó ……. nap.

2b. ………………………………………... ……………………………………………

2c. menyasszony vőlegény

2d. Engedélyezés esetén:

a) a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidőt kérem

b) az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.

3. ……………………………………………

3a. közreműködő anyakönyvvezető

2. melléklet

Kérelem a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséhez (A kérelem illetékmentes)

1a. Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal

1b. Jegyzője részére

1c. Tisztelt Jegyző Asszony/Úr!

1d. Alulírottak azzal a kérelemmel fordulunk Önhöz, hogy házasságunkat hivatali helyiségen kívül köthessük meg.

1e. A hivatali helyiségen kívüli helyszín megnevezése: ………………………………………

1f. Tudomásul vesszük, hogy engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasságkötésünk lebonyolításánál, ha

a) a tanúk és - ha szükséges - a tolmács, vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk,

b) gondoskodunk a házasságkötés létesítésének méltó kereteiről, gondoskodunk az anyakönyv helyszínen történő biztonságos kezelésének feltételeiről,

c) gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról,

d) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiséget jelölünk meg, amely a következő: ………………………………………………......

2.Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról szóló 2/2017.(V.25.) önkormányzati rendelet 5. §. (1) bekezdés b) pontjában meghatározott mértékű díjat 10.000.-Ft, azaz Tízezer forintot megfizetjük Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába vagy számlaszámára.5

3. Szulok, …….év ……………………. hó ……. nap.

3a. ………………………………………... ……………………………………………

3b. menyasszony vőlegény

3c. Engedélyezés esetén:

a) a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidőt kérem

b) az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.

4a. ……………………………………………

4b. közreműködő anyakönyvvezető

1

Az 5. § (1) bekezdés a) pontja a Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdés b) pontja a Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (2) bekezdése a Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a) pontja a Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. melléklet d) pontja a Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.