Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2017 (II.10.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 02. 11- 2017. 10. 23

Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2017 (II.10.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

2017.02.11.

Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. és Magyarország alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjaiban meghatározott feladatkörben eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. r.) 29. és 29/A §-aiban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendeletalkotás célja, hogy a Budajenő község településfejlesztési és -rendezési, a településkép-védelmi dokumentumai megalkotása során biztosított legyen az érintett partnerek tájékoztatása, véleményezési lehetősége és az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánossága, oly módon, hogy mindez hatékony módon segítse a település fenntartható fejlődését.

(2) E rendelet hatálya Budajenő község közigazgatási területére, a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településképi arculati kézikönyv, a településképi rendelet és a településrendezési eszközök dokumentumaira, valamint a dokumentumok kidolgozása során az eljárásában közreműködő partnerekre terjed ki.

(3) E rendelet értelmében érintett partner: Budajenő község településfejlesztési és -rendezési, településkép-védelmi dokumentuma kidolgozásával, módosításával érintett településrész lakossága, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetei, vallási közösségei.

II. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

2. § (1) A polgármester az előzetes tájékoztatás keretében hirdetményben tájékoztatja a partnereket a településfejlesztési és -rendezési, településkép-védelmi dokumentum készítési, vagy módosítási szándékról szóló képviselő-testületi döntésről. A hirdetményben közölni kell a képviselő-testületi döntés tárgyát és célját, ha készül előzetes tájékoztató dokumentáció annak elérhetőségét, a hirdetmény a közzétételének időpontját, a javaslatok, vélemények beadásának módját és határidejét, valamint - teljeskörű egyeztetés esetén- a lakossági fórum időpontját.

(2) A polgármester a véleményezés keretében hirdetményben véleményezésre bocsátja a településfejlesztési és -rendezési, településkép-védelmi dokumentum tervezetet. A hirdetményben közölni kell a véleményezésre bocsátott dokumentáció elérhetőségét, a hirdetmény közzétételének időpontját, a javaslatok, vélemények beadásának módját és határidejét, valamint -teljeskörű egyeztetés esetén- a lakossági fórum időpontját.

(3) A polgármester a partnerségi egyeztetés lezárásáról hirdetményben értesíti a partnereket. A hirdetményben közölni kell a véleményekre adott válaszok elérhetőségét.

(4) Amennyiben az (1)-(2) pont szerinti hirdetmény megjelenése az önkormányzat időszaki tájékoztató lapjának két lapszáma megjelenése közti időre esik, abban az esetben a közterületi hirdetőtáblákon és honlapon megjelenő hirdetményekkel egyidőben a hirdetmény másolatát minden Budajenő közigazgatási területén található postaládába el kell juttatni a véleményezésre nyitva álló határidők betarthatósága érdekében.

(5) Az (1)-(3) pont szerinti dokumentációt elektronikus formában az önkormányzat által működtetett honlapon, nyomtatott változatát az önkormányzati hivatalban kell elérhetővé tenni.

III. A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja és határideje továbbá nyilvántartásának módja

3. § (1) A településfejlesztési és -rendezési, településkép-védelmi dokumentuma kidolgozásával, módosításával érintett kidolgozásával, módosításával érintett partner a javaslatát, véleményét

a) indokolással

b) természetes személy esetén neve és címe magadásával, szervezet esetén a szervezet megnevezése, címe és képviselője megnevezésével

c) nyomtatott formában

d) aláírással ellátva

e) személyes beadással, vagy postai úton

az önkormányzat hivatalába nyújthatja be.

(2) A javaslatok, vélemények benyújtásának határidejét a Korm. rendelet szabályozza. Postai úton történő benyújtás esetén a határidő szempontjából postai feladás időpontját kell figyelembe venni.

(3) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik. Valamennyi vélemény az adott településfejlesztési és -rendezési, településkép-védelmi dokumentum kidolgozása, módosítása ügyiratának a részét képezi.

IV. Az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indokolásának módja, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

4. § (1) A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a települési főépítész – a tervezők és az illetékes önkormányzati bizottság szakmai véleménye alapján –javaslatot tesz a döntéshozó képviselő-testület felé.

(2) A nyilvántartás módja az iratkezelés általános rendje szerint történik. Valamennyi javaslat és vélemény ügyében meghozott döntés az adott településfejlesztési és -rendezési, településkép-védelmi dokumentum kidolgozása, módosítása ügyiratának a részét képezi.

V. Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

5. § Az elfogadott koncepciót, stratégiát, településrendezési eszközöket, az településképi arculati kézikönyvet és településképi rendeletet elektronikus formában az önkormányzat által működtetett honlapon, nyomtatott változatát az önkormányzati hivatalban kell elérhetővé tenni.

VI. Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet előírásait folyamatban lévő eljárásokban a következő eljárási szakasztól kezdve kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 5/2013. (II. 22.) önkormányzati rendelete