Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2017 (XI.17..) önkormányzati rendelete

a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 23/2008. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 11. 18- 2017. 11. 18

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

39/2017. (XI.17.) önkormányzati rendelete


a lakáscélú helyi támogatásokról szóló

23/2008. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

A lakáscélú helyi támogatásokról szóló 23/2008. (IV.29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„3. §

A Képviselő-testület e rendeletben szabályozott lakáscélú helyi támogatásokkal kapcsolatos elsőfokú hatáskörét a Szociális és Egészségügyi Bizottságra és a 7. § (3) bekezdés, 15. § (2) bekezdés, 16. § (3) bekezdés vonatkozásában a Polgármesterre ruházza át.”


2. §

A R. 4. § (1) bekezdés 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„9. súlyos mozgáskorlátozott személy: a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet 2. § a) pontjában meghatározott személy;”


3. §

A R. 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A lakáscélú helyi támogatásban részesítettel (továbbiakban: támogatott) a támogatási szerződést a Polgármester köti meg. A támogatás visszafizetésének elrendeléséről, a támogatási szerződés felmondásáról, módosításáról a Polgármester dönt.”


4. §

A R. 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az (1) bekezdés szerinti jogosulatlanul igénybevett támogatást a Ptk. 6:47. § (2) bekezdésében meghatározott kamattal megemelt összegben kell megfizetni. Kamat csak a lakáscélú helyi támogatás

a) jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele és az erről való tudomásszerzés közötti időtartamra, valamint

b) a kölcsöntörlesztési kötelezettség elmaradásának határnapjától számítható fel.”


5. §

A R. 9. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) Lakás akadálymentesítési támogatás: időskorúak és mozgásukban korlátozott személyek lakás akadálymentesítési támogatása;”



6. §


(1) A R. 13. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) saját tulajdonban lévő és a tulajdonos által életvitelszerűen lakott lakás energia-megtakarítást eredményező felújításához, különösen utólagos épület-szigeteléshez, fűtéskorszerűsítéshez, nyílászáró cseréjéhez, élet – és vagyonbiztonságot veszélyeztető lakhatási körülmények (gombásodás, hőszigetelés miatti penészesedés, tartószerkezeti problémák) megszüntetésére (a továbbiakban: felújítás);”


(2) A R. 13. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a) lakásépítés vagy vásárlási szándék esetén a kérelem benyújtásakor, valamint a kérelem benyújtását megelőző öt évben kérelmező és a vele együttlakó, vagy együttköltöző közeli hozzátartozó, élettárs tulajdonában, haszonélvezetében nincs, és nem is volt másik beköltözhető lakás, kivéve, ha a lakás elidegenítése házassági vagyonközösség megszüntetése érdekében, vagy hatósági, bírósági határozat alapján történt, valamint a lakásépítési támogatást igénylő és családja a 4. § (1) bekezdés 12.) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkezik;”


(3) A R. 13. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem eléri a kérelem benyújtásakor irányadó öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének mértékét, de nem haladja meg annak négyszeresét, egyedülálló személy esetén annak ötszörösét;”


(4) A R. 13. § (3) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„f) amennyiben a támogatással érintett ingatlan nem tehermentes (jelzálog, elidegenítési és terhelési tilalom vagy haszonélvezeti jog van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba), a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg benyújtotta a jelzálogjog jogosultjának igazolását, nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a kérelem kedvező elbírálása esetén a támogatási összeg erejéig az Önkormányzat jelzálogjoga az őt követő ranghelyre az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerülhet;”


(5) A R. 13. § (3) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:


„g) a kérelmező lakásvásárlás esetén a tényleges megvásárlást bizonyító okiratot benyújtotta;”


(6) A R. 13. § (3) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:


„h) a kérelmező felújítás esetén a beruházás megkezdése előtt nyújtotta be kérelmét;”



7. §


A R. 18. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:


„Lakás akadálymentesítési támogatás

18. §

(1) Lakás akadálymentesítési támogatás (továbbiakban: akadálymentesítési támogatás) Budaörs Város közigazgatási területén fekvő lakás használatának megkönnyítését eredményező átalakításához nyújtott vissza nem térítendő hozzájárulás, melynek célja a kérelmező lakáson belüli akadálymentes közlekedése, önellátási képességének megőrzése.

(2) A lakás akadálymentesítése magában foglalja pl. kapaszkodók kialakítását, villanykapcsolók áthelyezését és érintésvédelmi szabályoknak való kialakítását, a közlekedési útvonalba eső akadályok (küszöb, törött padlólap stb.) eltávolítását, fűtési rendszer korszerűsítését, vizes helyiségek csúszásmentesítését, fürdőkád zuhanyfülkére cserélését, ajtócserét.

(3) Az akadálymentesítési támogatás a súlyos mozgáskorlátozott személy vagy a 65. életévét betöltött mozgásában korlátozott személy lakásának akadálymentesítésére igényelhető. A támogatást az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője igényelheti.

(4) Az akadálymentesítési támogatás egy lakástulajdonra egy kérelmezőnek csak egy alkalommal adható.

(5) Az akadálymentesítési támogatásra való jogosultság az alábbi feltételek együttes fennállása esetén állapítható meg:

a) a kérelmező az akadálymentesítési munkákról részletes, kivitelezői költségvetést nyújt be;

b) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a kérelem benyújtásakor irányadó öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét, egyedülálló személy esetén annak ötszörösét;

c) a kérelmező a kérelem alapjául szolgáló lakásban életvitelszerűen tartózkodik.”



8. §

A R. 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„19. §

Az adható akadálymentesítési támogatás összege legfeljebb 400 000 Ft.”


9. §


A R. 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„21. §

(1) Az akadálymentesítési támogatás felhasználását, a támogatási összeg átutalását követő 12 hónap elteltével a hivatal ellenőrzi. A helyszíni szemle során tapasztaltakat jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

(2) Az akadálymentesítési támogatás felhasználásának ellenőrzésekor a támogatott, a teljes támogatási összeget támogatott nevére szóló ÁFA-s számlával köteles igazolni, saját kivitelezésben elvégzett munkáról és annak értékéről nyilatkozni.

(3) Amennyiben a támogatott az akadálymentesítési támogatási összeggel nem számol el, vagy az akadálymentesítési támogatási összeget nem a támogatott cél megvalósítására használja fel, az akadálymentesítési támogatást a 8. § (2) bekezdésében szabályozottak szerint egy összegben kell visszafizetni és az Önkormányzat a támogatási összeg erejéig a támogatással érintett ingatlanra jelzálogjogot jegyeztet be.”


10. §

A R.

a) 7. § (4) bekezdésében a „lakás-átalakítási támogatás”szövegrész helyébe az „akadálymentesítési támogatás” szöveg,

b) 20. § első mondatában a „támogatást” szövegrész helyébe az „akadálymentesítési támogatást”szöveg,

c) 20. § a) pontjában a „támogatáshoz” szövegrész helyébe az „akadálymentesítési támogatáshoz”szöveg,

d) 20. § b) pontjában a „támogatási összeget” szövegrész helyébe az „akadálymentesítési támogatási összeget”szöveg,

lép.


11. §

Hatályát veszti a R. 4. § (1) bekezdés 11. pontja.


12. §

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Budaörs, 2017. november 15.




Wittinghoff Tamás

polgármester

dr. Bocsi István

jegyző






A 39/2017. (XI.17.) önkormányzati rendelet 2017. november 17. napján a Polgármesteri Hivatal (Budaörs, Szabadság út 134. sz.) hirdetőtábláján való kifüggesztéssel kihirdetésre került.


Erdős Károlyné

irodavezető


Mellékletek