Tápiógyörgye község képviselő testületének 7/2017 (VII.1..) önkormányzati rendelete

Tápiógyörgye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (VII.01.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjakról és a közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról

Hatályos: 2022. 10. 17

Tápiógyörgye község képviselő testületének 7/2017 (VII.1..) önkormányzati rendelete

Tápiógyörgye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (VII.01.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjakról és a közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról

2022.10.17.

Tápiógyörgye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.) 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Tápiógyörgye Község Önkormányzatának illetékességi területén történő házasságkötésre és bejelentett élettársi kapcsolat létesítésére terjed ki.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali munkaidő: a Tápiógyörgye Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

b) hivatali helyiség: Tápiógyörgye Község Önkormányzata által biztosított helyiség, úgy mint Faluház " tanácskozó terem" és/vagy "nagyterem".

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezési eljárása kérelemre indul, melyet írásban az eljáró anyakönyvvezetőnél lehet benyújtani.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése a hivatalos iratok épségét biztosító fedett helyiség területére, szombati napra engedélyezhető.

(3) Azon rendkívüli esetben, amennyiben a házasulandók vagy az élettársi kapcsolat bejegyzését kérő felek egyikének egészségi állapota ezt igazoltan indokolja, hivatali munkaidőn kívül a (2) bekezdésben szabályozottól eltérő időpontban, hivatali helyiségen kívül, egészségügyi intézményben, szociális intézményben vagy lakásban is köthető házasság, illetve létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat.

4. § (1) A többletszolgáltatás akkor engedélyezhető, ha a felek nyilatkoznak arról, hogy tv. 18. § (3) bekezdésében meghatározottak biztosítottak.

5. § (1) A házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén az önkormányzat részére járó díjat és az anyakönyvvezetőt megillető díjat e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt díjakat a 3. §-ban szabályozott többletszolgáltatást igénybevevőknek, a házasságkötést vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését megelőző 15 napon belül, de legkésőbb a házasságkötést, élettársi kapcsolat bejegyzését megelőző napon a Polgármesteri Hivatal pénztárába meg kell fizetni.

(3) Amennyiben a házasulók vagy az élettársi kapcsolat bejegyzését kérő felek legalább egyikének a házassági szándék, élettársi kapcsolat bejegyzésére irányuló szándék bejelentését megelőzően legalább egy éve bejelentett lakóhelye Tápiógyörgye község közigazgatási területén van, úgy a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése térítésmentes.

6. § A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő Anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy e rendelet mellékletében meghatározott díjazás illeti meg.

7. § (1) Ez a rendelet 2017. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit az anyakönyvi eseménynek a rendelet hatályba lépését követően bejelentett szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egy időben a házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 2/2011. (II.08.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet a 7/2017. (VII. 1.) önkormányzati rendelethez

Házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjak

1. 1

Hétköznap. hivatali munkaidőn belül hivatali helyiségben

térítésmentes

2.

Hétköznap, hivatali munkaidőn belül, Művelődési Ház tanácskozó termében

bruttó 8.000 Ft

3.

Hétköznap – hétfőtől- péntekig -, hivatali munkaidőn kívül, hivatali
helyiségben

bruttó 40.000 Ft

2

önkormányzatot megillető díj

bruttó 20.000 Ft

3

anyakönyvvezetőt megillető díjazás

bruttó 20.000 Ft

4.

Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben

bruttó 50.000 Ft

4

önkormányzatot megillető díj

bruttó 25.000 Ft

5

anyakönyvvezetőt megillető díj

bruttó 25.000 Ft

5.

Hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségen kívüll a R. 3. § (2) bekezdés ében meghatározott esetben

bruttó 60.000 Ft

6

ebből önkormányzatot megillető díj

bruttó 25.000 Ft

7

ebből anyakönyvvezetőt megillető díjazás

bruttó 35.000 Ft

6.

Hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségen kívül,
a 3. § (3) bekezdés ében meghatározott kivételes esetben

térítésmentes

1

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 1. sora a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 3. sora a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 4. sora a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 7. sora a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 8. sora a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 10. sorát a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.

7

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 11. sorát a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.