Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 11/2018. (V.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 04- 2018. 05. 03

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2018. (V. 3.) önkormányzati rendelete


az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 14. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján dönt arról, hogy mely állami, államigazgatási, közhatalmi, más önkormányzati szerv, intézmény, illetve más önkormányzat, vagy a közösség érdekében tevékenykedő társadalmi szervezet részére biztosít bérlőkijelölési jogot, és mely önkormányzati tulajdonban álló bérlakásra.”


2. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

  1. Hatályát veszti a Rendelet 64. § (4) bekezdése és 65. §-a.




Szabados Ákos                                                         dr. Demjanovich Orsolya

       polgármester                                                                              jegyző



Általános indokolás


Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosítását a gyakorlati alkalmazás során felmerült problémák indokolják.


Részletes indokolás


  1. §


A bérlőkijelölési jog gyakorlására a Képviselő-testület döntése alapján, Megállapodás megkötésével van lehetőség. A rendeletmódosítás a bérlőkijelölési jog gyakorlására feljogosítható szervezetek körét bővíti.


  1. §


Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.




Mellékletek