Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2018. (XI.5.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 01

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2018. (XI.5.) önkormányzati rendelete

2023.01.01.

az anyakönyvi események helyi szabályairól

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában és 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.Fejezet

Általános rész

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában foglaltak alapján szabályozza az anyakönyvi események hivatali helységen kívül, továbbá munkaidőn túl történő lebonyolítását, és mint többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat, és az anyakönyvvezető részére fizetendő díjak mértékének megállapítását.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed Ráckeve Város közigazgatási illetékességi területén megtartott házasságok kötésekre, bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésére (továbbiakban: anyakönyvi események), valamint a Ráckevei Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre.

Értelmező rendelkezések

3. §1 E rendelet alkalmazásában

a.) hivatali helyiség:
- Régi Városháza Díszterem 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos u. 25.
- Ráckevei Polgármesteri Hivatal hivatalos helyisége 2300 Ráckeve, Szent István tér 4.
- ha fenti helyiségek bármely okból nem használhatók, a jegyző által e célra kijelölt hivatali helyiség.
b.) hivatali munkaidő: Ráckeve Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend alapján, hivatali munkaidőben minden hónap első kettő, keddi és pénteki napján 9 órától 13 óráig engedélyezhető
c.) hivatali munkaidőn kívüli időpontok: minden hónap pénteki napján 13 órától 19 óráig, illetve a szombati napján 9 órától 19 óráig. Nyári időszakban: május 2. és augusztus 31. között a hétfői, keddi, szerdai, csütörtöki napokon 16 órától 18 óráig.
d.) többletszolgáltatás: hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések (kivéve, ha a házasulók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, valamint a személyes megjelenést gátló, orvos által igazolt egyéb egészségügyi állapot indokolttá teszi a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartását).

2.Fejezet

Többletszolgáltatások és az anyakönyvi eseményekért fizetendő díjakról

Hivatali helyiség használata, valamint
azon kívül engedélyezett házasságkötési események engedélyezésének szabályai

4. § A 3. § d.) pont kivéve szövegrészben rögzített eset fennállása tekintetében történő mindennemű többletszolgáltatás díjmentes.

5. § (1)2 Abban az esetben, ha az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn kívül történik, akkor a többletszolgáltatás ellentételezéseként: bruttó 70.000,-Ft / alkalom szolgáltatási díjat kell fizetni.

(2) Abban az esetben, ha az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőben történik, azt csakis hivatali helyiségben lehet megtartani – kivéve 3. § d.) pontjának kivéve szövegrészben rögzített eset fennállását.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott díjak a termek fenntartási költségén felül az anyakönyvvezető rendelkezésre állását, azon kívül semmiféle más szolgáltatást nem tartalmaz.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatás ellenértékeként fizetendő díjat az anyakönyvi eseményekre irányuló bejelentésről készült jegyzőkönyv felvételekor egyidejűleg, de legkésőbb a jegyzőkönyv felvételétől számított 5 napon belül az anyakönyvvezető által átnyújtott csekken, vagy azon lévő bankszámlaszámra történő utalással kell befizetni. Ha valamelyik fél külföldi állampolgár, akkor ezt a díjat az iratok felettes szervtől történő visszaérkezését követően, az anyakönyvi esemény időpontjának egyeztetésekor kell megfizetni.

(5) Amennyiben az anyakönyvi esemény az önkormányzat hibájából hiúsul meg, vagy a szándéknyilatkozatot valamelyik házasuló fél a szertartás előtt 5 nappal vagy azt megelőzően visszavonja, vagy a szertartás valamelyik fél egészségügyi állapota miatt nem tartható meg (mely tény fennállásáról orvosi igazolás benyújtása kötelező), a kérelmező részére a befizetett szolgáltatási díjat a szertartás meghiúsulására okot adó körülmény közlésétől számított 5 napon belül vissza kell fizetni.

(6) A szolgáltatást igénylő a díjbefizetést igazoló iratot legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 2. napon köteles a befizetés tényének igazolására alkalmas formában és arra megfelelő módon bemutatni. Az anyakönyvvezető az arról készített másolatot az ügyirathoz csatolja.

(7) Az anyakönyvvezető a szolgáltatást megrendelő és a díjbefizetést igazoló irat másolatát megküldi a Ráckevei Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodája részére.

6. § (1) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha annak méltósága, tekintélye nem csorbul, a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.

(2) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolítása különleges körülmények között, különösen föld alatt, víz alatt, levegőben, nyomás alatt, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között, továbbá vallás gyakorlására szolgáló épületben.

(3) Az igény az anyakönyvi esemény anyakönyvvezető előtt történő jegyzőkönyv felvételével egy időben kell a házasulandó felekkel egybehangzóan a helyszín pontos megjelölésével írásban bejelenteni. Az igény elbírálását megelőzően az anyakönyvvezető köteles megtekinteni a kérelmezett helyszínt, melynek tapasztalatairól feljegyzést készít és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

7. § Az anyakönyvi esemény leghosszabb időtartama egy óra lehet.

Az anyakönyvvezető díjazása

8. §3 (1)4 A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett bruttó 25.000,-Ft / anyakönyvi esemény díjazás illeti meg.

(2) Az anyakönyvi esemény létesítésében közreműködő anyakönyvvezető évente egy alkalommal 50.000 Ft ruházati támogatás illeti meg, melynek felhasználásáról az adott év december 31. napjáig számlával köteles elszámolni.

(3) Az anyakönyvvezetőket az (1) bekezdés szerint megillető díjazás havonta, a tárgyhót követő 5. napig utólag kerül elszámolásra.

3.Fejezet

Záró rendelkezés

9. § E rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.

10. § E rendelet hatályba lépése előtt bejelentett anyakönyvi események vonatkozásában az 15/2017.(VI.22.) számú rendeletben meghatározottakat kell alkalmazni.

11. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjakról szóló 15/2017. (VI.22.) rendelete.

1

A 3. § a Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 8. § a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 8. § (1) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.