Baracska Község Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 03. 01

Baracska Község Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2023.03.01.

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Baracska Község közigazgatási területén lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában a Szt. 4. §-át megfelelően alkalmazni kell.

3. § E rendelet alkalmazásában jövedelemigazolás: keresőtevékenység esetén a munkáltatói igazolás, bérjegyzék; nyugdíjszerű ellátások esetén a nyugdíjösszesítő és az utolsó havi nyugdíjszelvény, ill. folyószámla kivonat; családtámogatási ellátások esetén utolsó havi folyószámla kivonat, postai szelvény, vagy megállapító határozat; az állami foglalkoztatási szervtől folyósított ellátás esetén a megállapító határozat és az utolsó havi folyószámla kivonat, ill. postai csekk; tartásdíj esetén a bírósági ítélet vagy végzés, ill. a tartásdíj megelőlegezést elrendelő határozat.

3. Hatásköri rendelkezések

4. § E rendeletben meghatározott ellátások tekintetében a képviselő-testület átruházott hatáskörében a polgármester jár el.

4. Eljárási rendelkezések

5. § (1) Az egyes ellátásokra irányuló kérelmet a Baracskai Polgármesteri Hivatalban (2471 Baracska, Kossuth u. 29.) kell benyújtani.

(2) A jövedelemvizsgálat során a Szt. 4. § (1) bekezdés a)-b), i) pontját, valamint a Szt. 10. §-t megfelelően alkalmazni kell.

5. Jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése

6. § (1) Amennyiben a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás megtérítésének elrendelésére kerül sor, a kötelezett személy kérelmére részletfizetés engedélyezhető, amennyiben a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás egyösszegű visszafizetése a kötelezett és családja megélhetését veszélyeztetné.

(2) Akkor tekinthető a kötelezett személy és családjának megélhetése veszélyeztetettnek, ha az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 100%-át.

(3) Részletfizetés engedélyezése esetén, két havi részlet meg nem fizetésének igazolatlan elmaradását követően a követelés egy összegben esedékessé válik.

(4) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen ellátás megtérítéséig, de legfeljebb 3 évig a kötelezett és családja nem részesülhet semmilyen, e rendeletben szabályozott szociális ellátásban.

II. Fejezet

Pénzbeli ellátások

6. Az ellátások formái

7. § (1) Szociális rászorultság esetén – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint -

a) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozást végző személy részére, települési ápolási támogatás,

b) a gyógyszer-kiadások viseléséhez települési gyógyszertámogatás,

c) rendkívüli települési támogatás

nyújtható pénzbeli ellátásként.

(2)2 A polgármester a települési ápolási támogatásra való jogosultság feltételeinek fennállását évente legalább egyszer felülvizsgálja és ha a felülvizsgálat során megállapítást nyer, hogy a feltételek továbbra is fennállnak, az ellátást a felülvizsgálatnak megfelelő összegben tovább folyósítja.

(3)3 A (2) bekezdés szerinti felülvizsgálati eljárás lefolytatásakor a Szt. 25. § (6)-(12) bekezdéseit - a (8a) és a (9a) bekezdések kivételével - megfelelően alkalmazni kell.

(4) A (2) bekezdés szerinti felülvizsgálati eljárást első felülvizsgálatkor az ellátásra való jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedésétől, további felülvizsgálatok esetén a legutóbbi felülvizsgálatot lezáró döntés jogerőre emelkedésétől számított 1 éven belül kell megindítani.

(5)4 A települési gyógyszertámogatás tekintetében a Szt. 25. § (6)-(12) bekezdéseit - a (8a) és a (9a) bekezdések kivételével - megfelelően alkalmazni kell.

8. § (1) A rendkívüli települési támogatás kifizetésére a megállapítást követő pénztári napon kerül sor.

7. A települési ápolási támogatás

9. §5 (1)6 Települési ápolási támogatás állapítható meg annak a Ptk. 8:1 § (1) bekezdés 2. pont szerinti hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg, állandó és tartós gondozásra szoruló személy otthoni ápolását végzi, feltéve, hogy az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 230 %-t, egyedül élő ápoló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280 %-át.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(3) A kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat, valamint a 2. melléklet szerinti háziorvosi szakvéleményt arról, hogy az ápolt személy állandó és tartós gondozásra szorul. Ha a kérelmet az ápolt személy nem írja alá, meg kell vizsgálni annak okát és a vizsgálat eredményét figyelembe véve kell döntést hozni.

(4) Nem jogosult települési ápolási támogatásra a Szt. 42. (1) bekezdésében foglalt eseteken túl az, aki ápolási díjban részesül.

(5) A települési ápolási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni a Szt. 42. § (2) bekezdésében foglalt esetekben, illetve ha az (1) bekezdésben foglalt kizáró körülmény következik be.

(6) A (5) bekezdés alkalmazásában az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha

1. az ápoló személy az ápolt személy szükséges felügyeletét nem biztosítja,

2. elhanyagolja az ápolt személy személyes higiéniáját, ill. az ápolt személyt körülvevő környezet tisztaságát,

3. az ápolt személynek az orvos által előírt orvosi kezeléseken, orvosi ellenőrzéseken való megjelenéséről, részvételéről nem gondoskodik,

4. az ápoló az orvos által az ápolt részére előírt gyógyszerezés szabályait nem tartja be, ill. az ápolt megfelelő gyógyszerekkel való ellátásáról nem gondoskodik.

(7) Az ápolt személy halála esetén a települési ápolási támogatás folyósítását a halál időpontját követő második hónap utolsó napjával kell megszüntetni.

(8) Az ápolási kötelezettség teljesítése indokolt esetben, de legalább félévente egyszer – a Szent László Völgye Segítő Szolgálat útján - ellenőrizhető.

10. §7 (1)8 A települési ápolási támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-a.

(2) Ha a települési ápolási támogatás megállapítására vonatkozó igényt jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes.

(3) Ha a települési ápolási támogatás nem a teljes hónapra jár, az ellátás összege az ellátás havi összege harmincad részének és az ellátási napok számának szorzata.

(4) A települési ápolási támogatás havi összege a más rendszeres pénzellátásban részesülő jogosult esetén az (1) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű települési támogatást kell megállapítani.

8. A települési gyógyszertámogatás

11. §9 (1)10 A települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, akinek

1. a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 230 %-át,
2. egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280%-át,
és a havi rendszeres gyógyszerköltségének mértéke eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át feltéve, hogy közgyógyellátásban nem részesül.
(2) A települési gyógyszertámogatásra való jogosultság iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat és a 4. melléklet szerinti háziorvosi igazolást a gyógyszerszükségletről, az illetékes járási hivatal 3 hónapnál nem régebbi, a közgyógyellátásra való jogosultság iránti kérelmet elutasító döntése.
(3) Az (1) bekezdés szerinti havi rendszeres gyógyszerköltség megállapításakor csak a társadalombiztosítás rendszerébe befogadott gyógyszerek vehetők figyelembe. A gyógyszerköltség megállapításánál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által közzétett térítési díjakat kell figyelembe venni.
(4) 11 A települési gyógyszertámogatás havi összege a (3) bekezdés alapján számított havi gyógyszerköltség 40 %-a, de legfeljebb 6.000,- Ft.

12. § (1) A települési gyógyszertámogatásra való jogosultságot 1 évre kell megállapítani. A jogosultság kezdő időpontja a megállapító döntés jogerőre emelkedését követő hónap 1. napja.

(2)12

(3) A települési gyógyszertámogatás folyósításának feltétele, hogy a jogosult minden tárgyhó 25. napjáig saját nevére kiállított számlával igazolja az ellátás jóhiszemű felhasználását. A folyósított összeg a benyújtott számlák összege, de 3 hónap alatt nem haladhatja meg a 3 hónapra megállapított ellátás összegét, kivéve a (4) bekezdés a) pontja szerinti esetet.

(4) Ha a jogosult

a) a 3 hónapra megállapított összeget 3 hónapon belül nem használja fel, a maradvány a következő 3 hónapos időszakra jutó ellátás összegét növeli – kivéve az utolsó 3 hónapot -,

b) a 3 hónapra megállapított összeget 3 hónapon belül maradéktalanul felhasználja, a következő 3 hónapos időszak megkezdése előtt részére a következő 3 hónapos időszakra járó ellátás terhére kifizetés nem teljesíthető,

c) az utolsó 3 hónap alatt sem használja fel a megállapított ellátás teljes összegét, azt a jogosultság megszűnése után már nem veheti igénybe.

(7) A települési gyógyszertámogatást meg kell szüntetni, ha a jogosult elköltözik, vagy meghal, a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napjával.

9. Rendkívüli települési támogatás

13. §13 (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult elsősorban az a

a) rendkívüli élethelyzetbe került személy, aki

aa) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

ab) válsághelyzetben lévő várandós anya, aki segítség nélkül gyermekét megtartani, fogadni nem tudja,

ac) eseti gyógyszerkiadását fedezni nem tudja, közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik, és nem részesül a gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban,

ad) gyógyászati segédeszköz kiadását jövedelmi helyzete miatt nem képes megfizetni, és közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik,

ae) átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyermekével szándékozik kapcsolatot tartani,

af) a gyermeke nevelésbe vételének megszűnését követő, családba történő visszahelyezéséhez a megfelelő körülményeket biztosítani nem tudja,

ag) munkanélküli, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult és gyermeke beiskolázását fedezni nem tudja,

ah) 8 napon túli kórházi kezelésre szorul,

ai) a saját, vagy vele együtt élő házastársának, gyermekének betegsége, balesete miatt végzett ápolás, gondozás okán 30 egymást követő napot meghaladóan táppénzt vesz igénybe,

aj) az őt ért elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzet következményeit elhárítani nem tudja,

ak) önhibáján kívül hajléktalanná vált

b)14 létfenntartási gondokkal küzdő személy, aki

ba) nyugdíj, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának megállapítása iránti eljárása folyamatban van és egyéb jövedelemmel nem rendelkezik,

bb) 12 hónapon belül álláskeresővé vált, de aktív korúak ellátására nem jogosult

bc) közüzemi számláját kiegyenlíteni önhibáján kívül nem tudja és ennek elmaradása a szolgáltatásból való kizárását eredményezné,

bd) a közszolgáltatás visszakapcsolásának költségeit nem képes viselni,

be) álláskereső és elhelyezkedése érdekében az állásinterjún való megjelenésével összefüggő utazási költségeit viselni nem tudja

és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 230 %-át, egyedül élő esetén 280 %-át nem haladja meg.

(2) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy is, aki a Ptk. 8:1 (1) bekezdés 2. pont szerinti elhunyt hozzátartozója eltemetéséről gondoskodik, és

a)15 nagykorú elhunyt esetén családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280 %-át, egyedül élő esetén 330 %-át,

b)16 kiskorú elhunyt esetén családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 380 %-át, egyedül élő esetén 430 %-át nem haladja meg.

14. §17 (1)18 A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege – a (3)-(4) bekezdésben foglalt kivétellel - nem lehet több mint 30.000,-Ft.

(2)19

(3)20 Az elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzet elhárításához nyújtott rendkívüli települési támogatás összege 100.000,-, kivéve, ha az elemi kár, katasztrófa, vagy vis major helyzet ennél kisebb összegű támogatással is elhárítható.

(4)21 Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítható rendkívüli települési támogatás összege nagykorú elhunyt esetében 80.000,- Ft, kiskorú elhunyt esetében 100.000,- Ft.

(5) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segély iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.

(6) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.

(7) A rendkívüli települési támogatás évente legfeljebb egy alkalommal – egyedül élő esetén személyenként, egyéb esetben családonként - méltányosságból abban az esetben is megállapítható, ha az egy főre jutó havi jövedelem az 13. §-ban előírt jövedelmi feltételektől legfeljebb 50 %-kal eltér.

15. § (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a 6. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell

a) jövedelemigazolásokat,

b) gyógyszersegélyre benyújtott kérelem esetén a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök eseti költségéről szóló igazolást (gyógyszertári),

c) munkanélküliséget igazoló okiratokat,

d) gyermek átmeneti, vagy tartós nevelésbe vétele esetén az azt elrendelő, vagy annak megszüntetéséről szóló határozat másolatát,

e) kórházi kezelés esetén a zárójelentést,

f) betegség esetén az orvosi igazolást, vagy a táppénzigazolást,

g) elhunyt személy eltemettetése esetén az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát és a temetés költségeiről – a kérelmező nevére - kiállított eredeti számlát.

(3) A temetési költségekre tekintettel megállapított rendkívüli települési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.

(4) Amennyiben a rendkívüli települési támogatás iránti kérelem rendkívüli gyógyszersegély megállapítására irányul, a kérelmet haladéktalanul el kell bírálni.

(5) A polgármester a rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat. Amennyiben a jogosult a felhívásnak határidőn belül nem tesz eleget, a rosszhiszeműsége megállapítható és a kifizetett ellátás visszafizetésére kell kötelezni. A visszafizetés elrendelésekor e rendelet 6. §-a szerint kell eljárni.

III. Fejezet

Természetbeni ellátások

10. Az ellátások fajtái

16. § (1) Szociális rászorultság esetén – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint -

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési lakhatási támogatás,

b) rendkívüli települési támogatás,

c) köztemetés

nyújtható természetbeni ellátásként.

(2)22 A települési lakhatási támogatás tekintetében a Szt. 25. § (6)-(12) bekezdéseit - a (8a) és a (9a) bekezdések kivételével - megfelelően alkalmazni kell.

11. A települési lakhatási támogatás

17. § (1) A települési lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmezőt nyilatkozata szerint a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(2) A települési lakhatási támogatásra való jogosultság iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat, a támogatással érintett szolgáltatásról szóló utolsó havi számlát, vagy közüzemi szerződést, valamint a lakásnagyságot hitelt érdemlően igazoló okirat másolatát, ennek hiányában az ügyfél nyilatkozatát.

(3) A települési lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadás(ok)hoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni az Szt. 18. § l) pontja szerinti azonosító adato(ka)t.

(4) A jegyző a szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, a támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére - a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig - elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról. Az adatszolgáltatást a 7. melléklet szerinti formátumban kell teljesíteni, és tartalmaznia kell

a) a határozatot hozó szerv megnevezését,

b) a határozat számát,

c) a támogatott szolgáltatást igénybe vevő személy nevét és születési idejét,

d) a jogosult lakcímét az irányítószámnak, a helységnek, a közterület nevének és jellegének, a házszámnak, az épületnek, lépcsőháznak, emeletnek és ajtónak a megjelölésével,

e) az Szt. 18. § l) pont la) alpontjában meghatározott azonosító adato(ka)t,

f) a támogatásra való jogosultság kezdő és végső időpontját,

g) a támogatás havi összegét,

h) amennyiben az nem azonos a g) pont szerinti összeggel, akkor a támogatás folyósításra kerülő összegét, azon hónapok megjelölésével, amelyekre tekintettel a folyósításra sor kerül,

i) a támogatás f) pontban jelölt időtartamon belüli megszüntetése esetén a jogosultság végső időpontját.

(5) A települési lakhatási támogatással támogatott szolgáltatást szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján nyújtó szolgáltató a támogatást az általa vagy megbízottja által kiállított számlában (részszámlában) havonta, illetve a számlakibocsátás gyakoriságához igazodóan, külön soron, a számla végösszegének a támogatással való csökkentése révén érvényesíti. A szolgáltató a támogatást első ízben a (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatásnak a szolgáltatóhoz történő beérkezését és feldolgozását követő első számlában érvényesíti.

(6) Amennyiben a támogatás havi összege az adott havi számla végösszegét meghaladja, a jóváírást követően fennmaradó különbözeti összeg a következő számlában kerül érvényesítésre. Amennyiben a különbözeti összeg a következő számlában teljes mértékben nem jóváírható, azt a további számlá(k)ban a teljes jóváírásig érvényesíteni kell.

(7) Azon személy részére, akinél készülék működik, a települési lakhatási támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (a továbbiakban: kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.

(8) A készülék leszerelése esetén a települési lakhatási támogatás kódhordozó formájában történő nyújtását meg kell szüntetni.

(9) Ugyanazon lakás tekintetében bekövetkezett szolgáltató váltás esetén a változás hónapjára járó támogatást teljes összegben a korábbi szolgáltatónak, míg a változást követő hónapra járó támogatást az új szolgáltatónak kell folyósítani.

18. §23 (1)24 A települési lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(2) A települési lakhatási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(3) Ha a háztartás

a) (2) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (2) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(4) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) 25A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450,- Ft/m2.

(6) A települési lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

19. §26 (1) A települési lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(2) A (1) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik: TM=0,3-J-0,5 nym/NYM*0,15, ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

20. §27 (1) A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(1a) A települési lakhatási támogatásra való jogosultságot a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani. Ha a kérelem benyújtásakor 1 hónapnál nem hosszabb hatályos jogosultság áll fenn, a jogosultságot, a jogosultság lejártát követő hónap első napjától kell megállapítani.”

(2) A települési lakhatási támogatás egyszerre csak egy szolgáltatáshoz nyújtható.

(3)28

(4) A települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6) A települési lakhatási támogatást meg kell szüntetni, ha a jogosult elköltözik, vagy meghal, a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napjával.

12. Rendkívüli települési támogatás

21. §29 (1) Rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként

a) tűzifa, vagy

b) élelmiszer, vagy

c) gyógyszer

formájában nyújtható.

(2) Élelmiszer formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás esetén a segély összege a Szent László Völgye Segítő Szolgálat családgondozója részre kerül kifizetésre, melynek felhasználását a családgondozó 15 napon belül köteles számlával igazolni.

(3) Gyógyszer formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás nyújtására az Deák Gyógyszertár Gyógyszer Kiskereskedelmi Kft.-vel kötött megállapodás alapján kerül sor.

(4) Természetbeni támogatásként tűzifa formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás esetén a biztosított tűzifát a 14. § (2) bekezdésének tekintetében 2.000,-/q értéken kell figyelembe venni.”

13. Köztemetés

22. §30 (1) Az eltemettetésre köteles személy teljes egészében mentesül a köztemetés temetési költségének megtérítési kötelezettsége alól, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át.

(2) Az eltemettetésre köteles személy 50 %-ban mentesül a köztemetés temetési költségének megtérítési kötelezettsége alól, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

24. § (1) Ez a rendelet 2018. november 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociálisról szóló 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete.

A rendelet kihirdetése megtörtént:
Baracska, 2018. október 26-án.
Szeleczkyné Szabó Katalin jegyző
1

A bevezető a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (2) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 7. § (3) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 7. § (5) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 9.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től

6

A 9. § (1) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 10.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től

8

A 10. § (1) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 11.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től

10

A 11. § (1) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 11. § (4) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 12. § (2) bekezdését a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

13

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 13.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től

14

A 13. § (1) bekezdés b) pontja a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 13. § (2) bekezdés a) pontja a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 13. § (2) bekezdés b) pontja a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 14.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től

18

A 14. § (1) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 14. § (2) bekezdését a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 14. § (3) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 14. § (4) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 16. § (2) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

23

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 18.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től

24

A 18. § (1) bekezdése a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

25

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 18.§ (5) bekezdése Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2018.(XII.14.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2018. december 15-től.

26

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 19.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től A 19. § a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

27

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 20 §-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2018.(XII.14.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2018. december 15-től.

28

A 20. § (3) bekezdését a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

29

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 21.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től

30

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018.(X.26.) önkormányzati rendeletének 22.§-a Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(II.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően módosított szöveg. Hatályos:2020. február 29-től