Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018.(V.24.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők juttatásairól és támogatásáról

Hatályos: 2018. 05. 25

Szigetszentmárton Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban a képviselő-testület) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban Kttv.) 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet (a továbbiakban a rendelet) alkotja:


A rendelet hatálya

1.§


(1) A rendelet (személyi) hatálya kiterjed

a) Szigetszentmárton Község Önkormányzatának a Szigetszentmártoni Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban a polgármesteri hivatal) által foglalkoztatott köztisztviselőkre és ügykezelőkre (továbbiakban együtt: köztisztviselő), - ideértve a jegyzőt és a szakmai ügyintézőket, a közterület-felügyelőket.

b) e rendelet külön rendelkezése esetén a köztisztviselőnek nem minősülő, az önkormányzat feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására a polgármesteri hivatalban, valamint az önkormányzatnál foglalkoztatott, MT hatálya alá tartozó munkavállalókra, vagyis a fizikai feladatokat ellátókra, ideértve a kézbesítői, leírói, takarítói karbantartói feladatokat ellátókat, kivéve a közmunka, közhasznú munkavégzés, közcélú munkavégzés keretében foglalkoztatottakat.

c) e rendelet külön rendelkezése esetén a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre.

d) e rendelet 12. §-ában meghatározott szociális támogatások megilletik a nyugállományú köztisztviselőket is.

(2) A rendelet (tárgyi) hatálya kiterjed a képviselő-testület – Kttv. 237. §-a szerinti – rendeletalkotási jogkörébe tartozó szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokra, szociális és kegyeleti támogatásokra, a képviselő-testület által e rendeletben meghatározott egyéb juttatásokra.



Utazási költségtérítés

2.§


(1) A köztisztviselőnek a mindenkor hatályos rendeletben meghatározott utazási költségtérítés jár Szigetszentmárton közigazgatási határán kívülről történő munkába járás esetén. Ebben az esetben a munkáltató köteles megtéríteni bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás esetén annak 100 %-át helyi érdekű vasúton, valamint helyközi díjszabással közlekedő helyi vagy távolsági autóbuszon. Gépjárművel történő munkába járás költségtérítése a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdésében meghatározott összeg 100 %-a.

(2) A köztisztviselőnek saját gépkocsi használata esetén az érvényes jogszabálynak megfelelően kizárólag akkor adható üzemanyag-térítés, ha munkaköre ellátása rendszeres területi munkát igényel, illetve ha belföldi kiküldetés címén hivatali ügyben jár el. A szakmai vezetés által előírt belföldi hivatalos kiküldetés (továbbképzés, tanfolyam, szakmai értekezlet, ügyintézés, tapasztalatcsere, stb.) költségtérítése kiterjed az úti- és szállásköltségre, valamint a részvételi díjra.

(3) A költségtérítés mértékét, szükségességét a jegyző, jegyző esetében a polgármester hagyja jóvá, a polgármester esetén az illetékes szakbizottság dönt.

Ruházati költségtérítés

3.§


(1) A köztisztviselőnek, a fizikai feladatokat ellátóknak, közterület-felügyelőknek  munkaruhát kell biztosítani, ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár.

(2) Az anyakönyvvezetőnek évente külön munkaruha juttatás jár, a szertartás ünnepélyességének biztosítására.

(3) A munkaruha juttatásra jogosító munkaköröket, a munkaruha fajtáit, kihordási idejét a  rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) A munkaruha-juttatás fizetésének és elszámolásának során az 1. sz. függelék alapján kell eljárni. A ruházati költségtérítés és a munkaruha-juttatás fizetésének és elszámolásának során a polgármesteri hivatal közszolgálati szabályzata alapján kell eljárni valamennyi e rendelet hatálya alá tartozó esetében.


Egészségügyi juttatás

4. §

                                                          

A képernyő előtt napi 4 órát meghaladóan munkát végző, teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselők monitor-védő szemüveg vagy kontaktlencse készítéséhez a hivatal a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet figyelembevételével járul hozzá.


Mankópénz

5.§


A polgármesteri hivatal pénztárosi feladatait ellátó köztisztviselőjét havonta 10.000 Ft mankópénz illeti meg, mely beszámítandó a megállapítható jutalom, érdekeltségi, illetve egyéb jogcímen alapuló és a teljesítménytől függő juttatás összegébe.


Illetményelőleg

6.§


(1) A köztisztviselők - ideértve a polgármestert is - átmeneti anyagi gondjaik enyhítése érdekében illetményelőlegben részesíthetők. Kivéve azt a köztisztviselőt, - akinél a levonás feltételei nem biztosítottak, (GYES, GYED, fizetés nélküli szabadság, stb.), - aki fegyelmi büntetés hatálya alatt áll.

(2) A felvett illetményelőleget 6 hónap alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni, fizetési halasztás nem engedélyezhető.

(3) Amennyiben a köztisztviselő közszolgálati jogviszonya az illetményelőleg - tartozás fennállásának időtartama alatt szűnik meg, úgy a tartozás fennmaradó részét egy összegben köteles visszafizetni.

(4) Az illetményelőleg iránti kérelmeket a munkáltatói jogkörrel felruházott személyek bírálják el. Polgármester esetén az illetékes szakbizottság elnöke.

(5) Illetményelőleg kifizetésére csak az adott évi költségvetési rendelet elfogadását követően kerülhet sor.


A köztisztviselők képzése, továbbképzése

7.§


(1) Az iskolai rendszerű, de az előmeneteléhez szükséges képzésben résztvevő köztisztviselő részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges és a Kttv. 81. §-ában meghatározott szabadidőt biztosítani. 

(2) A munkáltató szakember szükségletének biztosítására a köztisztviselővel, továbbá a nappali tagozaton tanulmányokat folytató tanulóval tanulmányi szerződést köthet.

(3) A köztisztviselő tanulmányai folytatásának feltételeit külön szerződésben kell szabályozni.

(4) A munka mellett iskolarendszerű oktatásban, illetve szakképesítést nyújtó képzésben résztvevő köztisztviselővel megkötendő tanulmányi szerződés feltételeit a jegyző jogosult megállapítani.

(5) A szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a tanulmányok alatt 50%-os támogatást nyújt (tandíj, tankönyv, utazás, vizsga). A köztisztviselő kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja, illetőleg a képzettség megszerzése után a képzési idő felét kitevő időn keresztül a munkáltatóval munkaviszonyát fenntartja.

(6) Indokolt esetben a szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a tanulmányok alatt 100%-os támogatást nyújt (tandíj, tankönyv, utazás, vizsga). A köztisztviselő kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja, illetve a képzettség megszerzése után a képzési időt egészét kitevő időn keresztül a munkáltatóval munkaviszonyát fenntartja.

(7) A nem kötelező, de szakmailag szükséges és mindkét fél érdekeit szolgáló továbbképzésen való részvétel költségeit az éves továbbképzési terv alapján az éves költségvetés lehetőségeihez mérten téríti meg a munkáltató.


Cafetéria

8. §


A polgármesteri hivatal köztisztviselői és a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester részére a mindenkori éves költségvetési rendeletben meghatározott keretösszegű cafetéria juttatás jár.

A köztisztviselők cafetéria juttatásaira a mindenkori Kttv. rendelkezései az irányadók.


Bankszámla támogatás

9. §


(1) A köztisztviselő - a fizetési számlájához kapcsolódóan - legfeljebb havonta a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott összegű bankszámla támogatásra jogosult.

(2) A bankszámla támogatás éves összegének egyszeri kifizetéséről a tárgyévet követő év március hónapjában a Hivatal pénzügyi ügyintézője gondoskodik.


Jutalom

10.§


(1) A köztisztviselő feladata kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért a következő elismerésekben részesíthető:

  1. pénz- vagy tárgyjutalom,
  2. hazai vagy külföldi jutalomüdülés,
  3. névre szóló emléktárgy,
  4. polgármester által alapított kitüntető cím, díj, plakett, oklevél, emléklap stb.,   

            kitüntetés.

(2) A köztisztviselő részére a kiemelkedő munkavégzés, illetve a többletteljesítmény elismeréseként megállapítható jutalom, érdekeltségi, illetve egyéb jogcímen alapuló és a teljesítménytől függő együttes összege, amennyiben a költségvetésről szóló törvény eltérően nem rendelkezik, évente nem haladhatja meg a köztisztviselő hathavi illetményének összegét. Az a-d) pontokban meghatározottak fedezete lehet a tárgyévi költségvetésben biztosított keret vagy pénzjutalom esetén a polgármesteri hivatal bérmegtakarítása. Az e bekezdés szerint megállapított teljesítménytől függő jutalmazás során az értékelés alapjául a mindenkori éves teljesítményértékelés szolgál.

(3) A jutalom összegének megállapítását a jegyző a polgármester egyetértése mellett gyakorolja.

(4) A polgármester jutalmát az illetékes szakbizottság javaslata alapján a Képviselő-testület állapítja meg.

(5) A köztisztviselőket, akik a munkaköri leírásuk alapján a képviselő-testületi és bizottsági munkában való részvételre kötelezettek, ellátandó feladataik elismeréseként egyhavi illetményüknek megfelelő összegű jutalom illeti meg a bizottság vezetőinek javaslata alapján, mely összeget legkésőbb a tárgyév december 30-ig ki kell fizetni. E jutalom összege beszámítandó az (1) bekezdés szerinti megállapítható jutalom, érdekeltségi, illetve egyéb jogcímen alapuló és a teljesítménytől függő együttes összegbe.



Egyéb illetménykiegészítések, pótlékok, juttatások

11.§


(1) A Kttv. 142. §-a alapján a polgármesteri hivatal feladatköreinek (munkaköreinek) szakszerűbb ellátását biztosító tudományos fokozat, valamint a feladatkörön belüli szakosodást elősegítő további szakképesítés, szakképzettség elismeréseként és, ha – a munkakör ellátásához szükséges - a besorolásánál figyelembe vett iskolai végzettségénél magasabb szintű szakképesítéssel, szakképzettséggel rendelkezik a köztisztviselői számára a jegyző a képviselő-testület által e célra biztosított előirányzat terhére képzettségi pótlékot állapít meg. A képzettségi pótlékra jogosító munkaköröket és képzettségeket a polgármesteri hivatal ügyrendjének mellékletében kell feltüntetni. A képzettségi pótlék mértéke:

  1. doktori (PhD) fokozat, vagy a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 119. §-ának (1) bekezdése alapján azzal egyenértékű, vagy ennél magasabb tudományos fokozat esetén az illetményalap 75%-a,
  2. felsőfokú iskolai rendszerű képzésben, továbbképzésben szerzett további szakképesítés, szakképzettség esetén az illetményalap 50%-a,
  3. akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vagy iskolarendszeren kívüli felsőfokú szakképzésben szerzett szakképesítés, szakképzettség esetén az illetményalap 40%-a,
  4. iskolarendszeren kívüli középfokú szakképzésben szerzett további szakképesítés, szakképzettség esetén az illetményalap 30%-a.

A több feltételnek is megfelelő köztisztviselő csak egy, a magasabb összegű pótlékra jogosult. Az a)–d) pontban meghatározott több, a képzettségi pótlék szempontjából azonos szintű oklevél vagy szakképesítés esetén is csak egyszeres pótlék állapítható meg. A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő nem jogosult képzettségi pótlékra, ha a d) pontban meghatározott további szakképesítéssel rendelkezik.

(2) Ha a köztisztviselő olyan munkakört tölt be, amelyben idegennyelv használata szükséges - feltéve, hogy az nem munkaköri kötelezettsége -, idegennyelv - tudási pótlékra jogosult. Az idegennyelv-tudási pótlékra való jogosultságot az adott köztisztviselő munkaköri leírása tartalmazza. Az idegennyelv - tudási pótlékra vonatkozó szabályokra a Kttv. törvény 141.§-ban foglaltakat kell alkalmazni.



A jóléti és szociális alap létrehozásáról

12.§


(1) A képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletének elfogadásakor közszolgálati (közalkalmazotti és köztisztviselői) jóléti és szociális alapot hozhat létre.

(2) A szociális keret terhére e rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározottak részére nyújtható pénzbeli és természetbeni támogatások:

a) eseti szociális segély,

b) tanköteles korú gyermeket nevelők esetében beiskolázási támogatás, melynek mértéke legalább 5.000 Ft/gyermek/év,

c) az első alkalommal házasodó családalapítási támogatása, melynek mértéke legalább 10.000 Ft/házasságkötés,

d) a közvetlen hozzátartozó (Ptk.685 § alapján, pl. szülő, házastárs, élettárs, gyermek) halála esetére temetési segély, melynek mértéke legalább 10.000 Ft/haláleset.

(3) Az alap felhasználásáról az igénylő kérelme alapján a polgármester jogosult dönteni.



Munkaszüneti nap

13. §


A Képviselő-testület a Közszolgálati Tisztviselők Napját, július 1-jét munkaszüneti nappá nyilvánítja.



Pályáztatás

14. §


A jegyzői munkakör kivételével, a polgármesteri hivatal valamennyi munkaköre betölthető pályázati eljárás lefolytatása nélkül is, azzal a feltétellel, hogy a pályázati eljárás lefolytatása nélkül kinevezett köztisztviselők száma tárgyévben nem haladhatja meg az 1 főt.



Záró rendelkezések

15.§


(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a Szigetszentmárton Község Képviselő-testületének a köztisztviselők munkavégzéséről, jutalmazásáról, valamint juttatásairól szóló 21/2000. (XI.27.) sz. rendelete hatályát veszti.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Kttv. és a vonatkozó végrehajtási rendeletek szabályai az irányadók.

(3) A jegyző a Közszolgálati Szabályzatban határozza meg a Hivatal e rendeletben szabályozott juttatásokkal és támogatásokkal kapcsolatos konkrét feladatait, eljárásának részletes szabályait.




                  Lerner Henrik sk.                                                              Gécs Józsefné sk.

                  polgármester                                                                      jegyző


Mellékletek