KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 12/2019(IX.10..)

Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testületének 12/2019.(IX.10.) önkormányzati rendelete a Szociális alapon nyújtott eseti, speciális települési támogatásokról

Hatályos: 2024. 04. 07

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 12/2019(IX.10..)

Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testületének 12/2019.(IX.10.) önkormányzati rendelete a Szociális alapon nyújtott eseti, speciális települési támogatásokról

2024.04.07.

Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (szoc.tv.) 134/E. § -ban kapott felhatalmazása és a Szoc.tv. 45. §-a alapján, a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános szabályok

1. § (1) A rendelet célja a Helyi Esélyegyenlőségi Programban (továbbiakban HEP) foglalt önkormányzati feladatainkat is szem előtt tartva a településen élő és itt óvodába, iskolába járó gyermekek, a szociálisan rászoruló gyermekek, a több gyermekes családok és az idős helyi lakosok eseti támogatása.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást hivatalból lehet megindítani.

3. § A rendeletben foglalt egyes települési támogatások kifizetése a megállapító határozatban foglalt időpontban a házipénztárból készpénzben történik.

II. Fejezet

Pénzbeli eseti, speciális települési támogatások

4. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére szociális alapon eseti, speciális települési támogatást nyújt.

(2) A pénzbeli települési támogatás formái:

a) településen óvodába és iskolába járó gyermekek támogatása

b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek támogatása

c) 60 év feletti személyek támogatása

d)1

e)2 Közfoglalkoztatotti programban részt vevők családjának szociális támogatása

Településen óvodába és iskolába járó gyermekek támogatása

5. § (1)34 A településen működő nevelési- és oktatási intézményekbe jelen rendelet hatálybalépésekor nevelési vagy tanulói jogviszonyban lévő gyermekek részére a képviselő-testület gyermekenként 2.000 Ft értékű támogatást nyújt mikulás csomag megvásárlásához.

(2) A csomagok átadása a gyermekek részére az intézmények által szervezett mikulás ünnepség keretében valósul meg.

(3) A támogatás kifizetése az intézményvezetők részére a polgármesteri hivatal házipénztárából készpénzben történik. A teljes összeg az intézményvezető által összeállított, csoportokra, illetve osztályokra lebontott lista alapján kerül átadásra.

(4) Az intézményvezetők a (3) bekezdésben foglalt lista záradékában nyilatkozzák, hogy a csomagok átadása a gyermekek részére maradéktalanul megtörtént.

(5) A (4) bekezdésben említett listát 1 eredeti példányban tárgyév december 10. napjáig visszajuttatják a polgármesteri hivatal pénzügyi csoportjához.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek támogatása

6. § (1)56 A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény 19. §-ában foglalt szabályok alapján jogerős határozattal megállapított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek részére, de családonként legfeljebb 3 gyermek után a képviselő-testület egyszeri 10.000 Ft/gyermek összegű támogatást biztosít, készpénz formájában.

(2) A támogatás megállapítása hivatalból történik a november 1. napján jogosultak vonatkozásában, a polgármesteri hivatal nyilvántartása alapján.

(3) A támogatás átadása az értesítésben megjelölt időpontban a polgármesteri hivatal házipénztárából történik.

(4) A települési támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a jegyző dönt.

(5)7 Nem részesíthető támogatásban az az (1) bekezdés szerinti gyermek, akinek a Tápióbicskei Családsegítő Szolgálat adatszolgáltatása alapján tárgyév január 01. és tárgyév október 31. közötti időszakban iskolás esetében 10 órát, óvodás esetében 5 napot elérő igazolatlan hiányzása volt.

60 év feletti személyek támogatása

7. § (1)89 A személyi –és lakcímadatokat tartalmazó VIZUAL REGISZTERBŐL lekért adatok szerint,a településen bejelentett, állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is itt élő, október 1. napján 60. életévüket betöltött lakosoknak a képviselő-testület egyszeri 10.000 Ft/fő összegű támogatást biztosít, készpénz formájában.

(2) A támogatás megállapítása hivatalból történik a polgármesteri hivatal nyilvántartása alapján.

(3) A támogatás átadása az értesítésben megjelölt időpontban a polgármesteri hivatal házipénztárából történik.

(4) A települési támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

Rendkívüli és veszélyhelyzet esetén történő természetbeni lakossági támogatás

7/A. §10 (1)11

(2)12

(3)13

(4)14

7/B. §15 [Közfoglalkoztatotti programban részt vevők családjának szociális támogatása]

(1) Aki a településen jogosultság megállapításakor már legalább 30 napja közfoglalkoztatotti programban vesz részt, annak családját a képviselő-testület egyszeri, szociális célú, legfeljebb 30.000 Ft összegű támogatásban részesíti.

(2) Az (1) bekezdés alól kivételt képez az a közfoglalkoztatott, akinek a közfoglalkoztatotti jogviszonyát a munkáltató azonnali hatállyal megszüntette, vagy 3 napot meghaladó táppénzen volt.

(3) A támogatás megállapítására és kifizetése évente legfeljebb 4 alakalommal kerül sor, a tárgy év március 1-jei, június 1-jei, szeptember 1-jei és december 1-jei adatai alapján történik.

(4) A támogatás hivatalból kerül megállapításra a Polgármesteri Hivatalban lévő nyilvántartás alapján.

(5) A támogatás készpénzben, a házipénztárból kerül kifizetésre.

(6) A települési támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(7) 2020. évben az első kifizetés a június 1-jei adatok alapján a rendelet hatályba lépését követően történhet.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet16

1

A 4. § (2) bekezdés d) pontját a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § (1) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 7. § (1) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

A 7/A. § (1) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 7/A. § (1) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 7/A. § (2) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 7/A. § (3) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 7/A. § (4) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

16

Az 1. mellékletet a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.