Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelete

Sóly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2019.(XI. 29.) önkormányzati rendelete a települési adóról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2023. 08. 31 11:10

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelete

Sóly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2019.(XI. 29.) önkormányzati rendelete a települési adóról1

2020.01.01.

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testülete települési adót vezet be határozatlan időre.

A rendelet hatálya, az adókötelezettség az adó alanya

2. § (1) Adóköteles Sóly Község közigazgatási külterületén található zárkerti termőföld, ami az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy alrészlet (a továbbiakban: zárkerti termőföld).

(2) E rendeletben nem szabályozott fogalmak tekintetében a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény értelmező rendelkezéseiben rögzített fogalom meghatározásokat kell alkalmazni.

3. § (1) Az adó alanya az, aki a naptári év első napján a zártkerti termőföld tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben a zártkerti termőföldet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettséggel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3) Osztatlan közös tulajdonban lévő zártkerti termőföld esetén a tulajdonostársak közötti természetbeni megosztás kizárólag abban az esetben vehető figyelembe a települési adó megállapítása során, amennyiben az az ingatlan-nyilvántartásban is feltüntetésre került.

(4) Amennyiben a tulajdonos vállalkozóként vállalkozási tevékenységet folytat a tulajdonában álló zártkerti termőföldjén, úgy e tevékenységére tekintettel nem alanya a települési adónak.

(5) A települési adót az adóhatóság az ingatlan-nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján kivetéssel állapítja meg.

Az adó alapja, mértéke

4. § A települési adó alapja: a zártkerti földterület, helyrajzi számonként.

5. § Az adó évi mértéke: 5.000,- Ft/zártkerti földterület (helyrajzi számonként)/év.

6. § A települési adóból befolyó összeget az Önkormányzat elsődlegesen a zártkertek infrastruktúrájának fejlesztésére fordítja.

Eljárási rendelkezések

7. § (1) Az adóalany adókötelezettségét érintő változásokat minden esetben bejelentési kötelezettség terheli, a változást követő 15 napon belül, melyet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell, bejelenti. A formanyomtatvány jelen rendelet mellékletét képezi.

(2) Az adókötelezettségben bekövetkező változást az adózó adatbejelentése alapján a következő év első napjától kell figyelembe venni.

8. § A települési adót évente két egyenlő részletben kell megfizetni, az első részletfizetési határideje minden év március 15. napja, a második részletfizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

9. § Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. 11 óra 10 perccel.