Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2019. (XI.6.) önkormányzati rendelete

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (XI. 06.) önkormányzati rendelete az önkormányzati képviselő, a bizottsági elnök, a bizottsági tag és a tanácsnok részére meghatározott tiszteletdíj és természetbeni juttatás mértékéről

Hatályos: 2020. 07. 01

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2019. (XI.6.) önkormányzati rendelete

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (XI. 06.) önkormányzati rendelete az önkormányzati képviselő, a bizottsági elnök, a bizottsági tag és a tanácsnok részére meghatározott tiszteletdíj és természetbeni juttatás mértékéről

2020.07.01.

(egységes szerkezetben az azt módosító 14/2020. (IV.07.), 21/2020. (VI.25.) önkormányzati rendeletekkel)

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban Mötv.) 35. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya - a polgármester és az alpolgármester kivételével - Isaszeg Város Önkormányzata önkormányzati képviselőjére, bizottsági elnökére, nem képviselő bizottsági tagjára és tanácsnokára terjed ki.

A tiszteletdíj mértéke

2. § (1) Az önkormányzati képviselő alap tiszteletdíja, ha nem tagja bizottságnak: 100.000 Ft/hó

(2) Az (1) bekezdés szerinti alap tiszteletdíj bizottsági tagságonként emelkedik az alábbi összeggel:

25.000 Ft/hó/bizottsági tagság
(3) A bizottsági elnök alap tiszteletdíja: 150.000 Ft/hó
(4) A bizottsági elnök (3) bekezdés szerinti alap tiszteletdíja, amennyiben a bizottság elnöke további, más bizottságnak is tagja, emelkedik a (2) bekezdés szerinti összeggel.
(5) A nem képviselő bizottsági tag tiszteletdíja:
25.000 Ft/hó
(6) A tanácsnok tiszteletdíja: 400.000 Ft/hó
(7) A tiszteletdíj összegén felül - kivéve a 4. § (3) bekezdésben írtakat - egyéb térítés az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek, a nem képviselő bizottsági tagnak, a tanácsnoknak nem fizethető.”

(8)

A tiszteletdíj csökkentésének, megvonásának esetei

3. § (1) A tiszteletdíjat a tárgyhót követő hónap 5. napjáig a Polgármesteri Hivatal számolja el és gondoskodik a kifizetéséről a jogosult által kért módon.

(2) Annak, aki a Mötv.-ben és a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott kötelezettségeit megszegi a tiszteletdíja csökkenthető, megvonható.

(3) Kötelezettségszegés különösen

a) az SZMSZ előírásainak megszegése,

b) a képviselő-testületi, vagy a bizottsági munka el nem végzése, azaz két egymást követő munkaterv szerinti ülésről történő igazolatlan távolmaradás,

c) a tanácsnok esetében az a) és b) pontban írtakon túl, ha nem látja el munkaköri leírása szerinti és a reá bízott feladatot.

(4) Igazolatlan távolmaradásnak minősül az a hiányzás, melyet a hiányzó sem betegséggel, sem egyéb halaszthatatlan elfoglaltsággal, előzetesen nem ment ki.

(5) Az előre látható távolmaradást a Polgármesteri Hivatal Kabinet Irodáján, vagy a polgármesternél kell bejelenteni akár írásban, akár szóban.

(6) A távolmaradó képviselők, távolmaradásuk igazolatlan voltának nyilvántartása az ülésről készült jegyzőkönyvben történik.

(7) A tiszteletdíj megvonását a kötelezettségszegés dokumentálásával a polgármester előterjesztés formájában kezdeményezi a Képviselő-testületnél.

(8) A tiszteletdíj csökkentésének mértéke a tiszteletdíj egy havi összegének legfeljebb 25 %-a.

(9) A tiszteletdíj csökkentésének időtartama legfeljebb 12 hónap.

(10) A tiszteletdíj csökkentése ismételt kötelezettségszegés esetén ismételten alkalmazható.

(11) A nem képviselő bizottsági tagnak a bizottsági tagsági viszonya e rendelet erejénél fogva megszűnik abban az esetben, ha egy naptári éven belül három alkalommal igazolatlanul nem vesz részt a bizottság ülésén. Ez a szabályozás rendkívüli bizottsági ülésre nem vonatkozik.

(12) A bizottsági tagság megszűnésének időpontja a harmadik távolmaradást követő első nap.

(13) A távolmaradó nem képviselő bizottsági tagok, távolmaradásuk igazolatlan voltának nyilvántartása az ülésről készült jegyzőkönyvben történik.

A természetbeni juttatás

4. § (1) Az önkormányzati képviselőt, valamint a nem képviselő bizottsági tagot természetbeni juttatásként mobiltelefon használat illeti meg, a készüléket és az előfizetés összegét a Polgármesteri Hivatal biztosítja.

(2) A kötelezettségét a 3. § (3) bekezdésben írtak szerint megszegő képviselő természetbeni juttatása legfeljebb 12 hónap időtartamra megvonható, a 3. § (7) bekezdésben írt eljárás szerint.

(3) Az önkormányzati képviselőnek a Képviselő-testület képviseletében, vagy a Képviselő-testület továbbá a polgármester megbízásából végzett tevékenységével összefüggő, általa előlegezett, számlával igazolt, szükséges költsége megtéríthető.

(4) A (3) bekezdés szerinti képviselői költségek kifizetését a Polgármester engedélyezi.

5. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2019. október 13. napjától kell alkalmazni

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 28/2014.(XII.18.) Önk. rendelettel módosított 21/2014. (X.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzati képviselő, a bizottsági elnök, a bizottsági tag és a tanácsnok részére meghatározott tiszteletdíj és természetbeni juttatás mértékéről.

Tóthné Pervai Katalin Hatvani Miklós
jegyző polgármester