Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2019. (XII.18.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XV. kerületi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési rendjéről és eljárási szabályairól szóló 1/2013. (I.31.) önkormányzati rendelet és a Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 17/2018. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 18- 2019. 12. 17


Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 23. § (5) bekezdés 5. pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 9. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Budapest Főváros XV. kerületi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről és eljárási szabályairól szóló 1/2013. (I.31.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.), és az Étv. 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján az Mötv. 23. § (5) bekezdés 6. pontjában és az Étv. 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 17/2018. (VI. 26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: KÉSZ) módosítására a következőket rendeli el:


1. Az R. módosítása


1. §



Az R. 3. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Tervtanács kérelemre konzultációs jelleggel véleményezheti azokat a településképet jelentősen befolyásoló építési tevékenységeket, melyek nem tartoznak a (2) bekezdés rendelkezése alá.”


2. §


Az R. 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tervtanácsi tagok megbízása öt évre szól, amely meghosszabbítható. Ha a megbízást kizáró körülmény a megbízást követően merül fel, a Tervtanács elnöke a megbízást visszavonja.”


3. §


(1) Az R. 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)  A konzultációs jelleggel véleményezett terv kivételével a kérelmet és a mellékletét képező építészeti-műszaki dokumentációt a kérelmezőnek a Tervtanács ülése előtt legalább 8 nappal az elektronikus ügyintézés szabályai szerint fel kell tölteni az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre (ÉTDR), melyhez a polgármesternek hozzáférést kell biztosítani.”


(2) Az R. 11. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Konzultációs véleménykérés esetén a kérelmet és a mellékletét képező építészeti-műszaki dokumentációt a tervtanács ülése előtt legalább 8 nappal elektronikus levélben a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodája központi e-mail címére (foepitesz@bpxv.hu) kell benyújtani.”


(3) Az R. 11. § (3)-(10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(3) Amennyiben a benyújtott tervdokumentáció nem felel meg a 10. §-ban előírt tartalmi követelményeknek, a Tervtanács elnöke 3 napon belül egy alkalommal legfeljebb 8 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a kérelmezőt.


(4) A tervtanácsi ülésre szóló meghívás, és a hiánypótlásra vonatkozó felhívás elektronikus úton történik. A véleményt az ÉTDR rendszerben kell az érintettek részére megküldeni.


(5) A Tervtanács minden páros hét csütörtökén tartja rendes ülését az ügyrendjében meghatározottak szerint. Indokolt esetben az ülés a Tervtanács elnökének javaslatára ettől eltérő időpontban is megtartható. A Tervtanács az ügyrendjében meghatározottak szerint nyári és téli szünetet tart.


(6) A benyújtott tervdokumentációt a Tervtanács tagjai és a meghívott résztvevők számára a tárgyalás előtt legalább 5 munkanappal tanulmányozásra hozzáférhetővé kell tenni.


(7) A bírálatra benyújtott kérelmeket a Tervtanács asszisztense nyilvántartásba veszi. A benyújtott és nyilvántartásba vett kérelmet a Tervtanács a benyújtástól számított 15 napon belül bírálja el. A határidőbe nem számít bele a hiánypótlás időtartama.


(8) A Tervtanács soros ülésén abban az esetben kerülhet a kérelem megtárgyalásra, amennyiben az legkésőbb a tárgyalást megelőzően 8 nappal benyújtásra kerül, és megfelel a tartalmi és formai követelményeknek.


(9) A Tervtanács asszisztense az elnök által aláírt véleményt feltölti az ÉTDR rendszerbe.


(10) A jegyzőkönyvet és a hangfelvételt a Tervtanács asszisztense a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó jogszabályok szerint, az ott meghatározott időtartamban kezeli. A jegyzőkönyvben és a hangfelvételben kezelt adatok harmadik személynek nem továbbíthatók, a kezelt adat megismerését az iratbetekintésre vonatkozó szabályok szerint kell biztosítani.”


4. §


(1) Az R. 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Tervtanács a tárgyalandó dokumentáció tartalmától függően változó összetételben, de – az elnökkel együtt – legalább 3 taggal ülésezik. Minden esetben meg kell hívni a Budapesti Építész Kamara által delegált tagok közül egy főt. Legalább 3 szavazati joggal rendelkező tag jelenléte a határozatképesség feltétele.”


(2) Az R. 12. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„d) az önkormányzat illetékes szakbizottságának elnökét.”


5. §


Az R. 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

a) a Tervtanács nevét és székhelyét, a tárgyalás helyét és idejét,

b) a megtárgyalt tervdokumentáció tartalmának megnevezését, az építés helyét (címét),

c) az építtető nevét, elnevezését, valamint címét, székhelyét,

d) napirendi pontonként a tervtanácsi tagok létszámát és a határozatképesség vagy határozatképtelenség tényét,

e) a tervező nevét, elnevezését, valamint címét, székhelyét, továbbá a tervezési jogosultságát,

f) a jelenlévő tervtanácsi tagok napirendi pontonkénti felsorolását,

g) a meghívottak napirendi pontonkénti felsorolását,

h) a szakbíráló nevét és címét,

i) a Tervtanács elnöke által összefoglalt véleményt,

j) egyhangúság esetén annak tényére történő utalást, véleménykülönbség esetén a szavazás elrendelését és annak eredményét, valamint a Tervtanács tagjainak esetleges különvéleményét,

k) a tervtanács jelenlévő tagjainak aláírását.”


6. §


Az R. 14. § (1) bekezdés ac) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„ac) a településképi rendelet előírásainak,”


7. §


(1) Az R. 16. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) a tervtanácsi tag esetén mindazon napirendi pont tekintetében, amelynek tárgyalásán részt vett, napirendi pontonként bruttó 8.000 Ft, de ülésenként legfeljebb bruttó 50.000 Ft,”


(2) Az R. 16. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) a felkért szakbíráló (opponens) díja bírálatonként bruttó 50.000 Ft.”


8. §


Az R. bevezető részében „az Étv. 30/C. § (4) bekezdésében” szövegrész helyébe „a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 9. § (4) bekezdésében” szöveg lép.


9. §


Hatályát veszti az R.

a) 10. § (1) bekezdés h) pontja,

b) melléklete.


2. A KÉSZ módosítása


10. §


A KÉSZ 142. § (2) bekezdésében a „2020. január 1-én” szövegrész helyébe a „2022. január 1-én” szöveg lép.


3. Záró rendelkezések



11. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.





dr. Lamperth Mónika sk.

jegyző

Cserdiné Németh Angéla sk.

polgármester







Mellékletek