Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2019.(VII.22.) önkormányzati rendelete

A mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 12. 01

Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2019.(VII.22.) önkormányzati rendelete

A mezei őrszolgálatról

2022.12.01.

Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában biztosított feladatkörében eljárva, Edelény Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014.(XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2.20. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy megerősítse Edelény városának közigazgatási területéhez tartozó termőföldeken - ide nem értve az erdőt, a halastavat - gazdálkodók vagyonbiztonságát, elősegítse őrzését, az azokon lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek védelmét, az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozását és a külterület közrendjének közbiztonságának erősítését.

2. § (1) A rendelet területi hatálya a város közigazgatási területén belül található termőföldekre - ide nem értve az erdőt, a halastavat - terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki az (1) bekezdésben foglalt ingatlan használója, amennyiben a használó ismeretlen az ingatlan tulajdonosa.

3. § (1) A Képviselő-testület a város közigazgatási területéhez tartozó termőföldek - ide nem értve az erdőt, a halastavat - őrzésére mezei őrszolgálatot működtet.

(2)1 A mezei őrszolgálat ellátásához az őrszolgálat létszámát 2 főben állapítja meg részmunkaidőben.

(3) A mezőőr feladatát a fenntartó önkormányzat utasításai szerint, a mezőőri tevékenység ellátásra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabály szerint végzi.

(4) A mezőőrök szakmai felügyeltét a mezőgazdasági igazgatási szerv és a rendőrség látja el.

4. § (1) Az önkormányzat mezei őrszolgálat fenntartási és működési költségeit a mezőőri járulékokból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból, valamint saját bevételből biztosítja.

(2) A mezőőri járulék mértéke minden megkezdett hektár után 0 forint/év.

5. § Ez a rendelet 2019. augusztus 1-jén lép hatályba.

6. §2

1

A 3. § (2) bekezdése az Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. §-t az Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.