Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete és szervei szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálata kapcsán egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 30- 2019. 11. 29

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4. pont 4.2. alpont 4.2.1. alpontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Ügyrendi és Jogi Bizottsága, a 3. §, a 6. § (5), (10) és (12) bekezdése, a 7. § (5) és (11) bekezdése tekintetében a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83. § (8) bekezdés a) pontjában és Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 12/2019. (V. 29.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdésében és 9. § (2) bekezdés c)-e) pontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Közművelődési Kerekasztal véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


Baja Város Önkormányzata Képviselő-testületének Baja város sportjáról szóló 10/2011. (II. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: sportrendelet) 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„14. §


(1) A képviselő-testület a sportfeladatok ellátásával kapcsolatosan

a) elfogadja és felülvizsgálja a városi sportkoncepciót,

b) meghatározza a városi sportlétesítmény fejlesztési tervet, ellenőrzi annak végrehajtását,

c) biztosítja a feladatellátáshoz szükséges tárgyi, anyagi feltételeket,

d) meghatározza a verseny-, diák- és szabadidősport támogatását célzó pályázati alap költségvetési előirányzatát,

e) az országos, a nemzetközi versenyeken a város hírnevét kiemelkedő szerepléssel növelő, a város sportéletében kiemelkedő munkát végző sportolók, versenyzők, edzők, sportvezetők, testnevelő tanárok munkáját kitüntető díj vagy kitüntető cím adományozásával ismeri el.


(2) A képviselő-testület Szociális, Egészségvédelmi és Sport Bizottsága (a továbbiakban: SZESB)

a) véleményezi a képviselő-testület által tárgyalandó, a SZESB feladat- és hatáskörét érintő sport, valamint egészséges életmód elősegítésére irányuló tárgyú előterjesztéseket,

b) közreműködik az önkormányzati tulajdonban álló sportlétesítmények üzemeltetésének ellenőrzésében, és segíti a feltárt problémák megoldását, véleményezi az önkormányzati tulajdonban álló sportlétesítmények ellenőrzése során feltárt problémák megoldására javasolt, megtenni kívánt intézkedéseket,

c) közreműködik az önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények sporttevékenysége létesítményi, tárgyi és személyi feltételei kialakításában és fejlesztésében, véleményezi az önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények sporttevékenysége létesítményi, tárgyi és személyi feltételei kialakítását és fejlesztését érintő intézkedéseket,

d) rendszeresen kapcsolatot tart a Városi Diáksport Bizottsággal, működését figyelemmel kíséri és támogatja,

e) figyelemmel kíséri és támogatja a városban megrendezésre kerülő sportrendezvényeket,

f) rendszeresen és folyamatosan kapcsolatot tart a sportot, a bajai sportegyesületeket támogató vagy potenciálisan támogatni képes gazdasági és egyéb szervezetekkel,

g) javaslatot tesz a testnevelés, a diáksport, szabadidősport, a tömegsport, a verseny- és élsport, a természetjárás, valamint az aktív turizmus, továbbá az ifjúság önszerveződő közösségei működése feltételeinek biztosítására, javítására, támogatására és fejlesztésére.


(3) A polgármester

a) dönt a sportpályázati előirányzat, valamint a diáksport támogatása költségvetési előirányzat felosztásáról, felhasználásáról, ellenőrzi a felhasználást, a támogatással történt elszámolást,

b) az (1) bekezdés e) pontján felül a kiemelkedő sporteredményeket elérő, sportteljesítményt nyújtó személyeket további elismerésben, külön önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint költségvetési támogatásban részesítheti.”


2. §


Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének műalkotások és egyéb alkotások nyilvános helyen történő elhelyezésének szabályairól szóló 28/2015. (XII. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: közterületi alkotások rendelet) 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Az (5) bekezdés szerinti munkacsoport állandó tagjai:

a) a Türr István Múzeum igazgatója,

b) Baja Város Főépítésze,

c) a Bajai Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodájának irodavezetője,

d) a Bajai Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Irodájának irodavezetője,

e) a Bajai Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője,

f) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottságának elnöke,

g) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Környezetvédelmi, Civil és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke.”


3. §


(1) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 6/2017. (II. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Áht. rendelet) 3. § (4) bekezdés b)-d) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:


[A pályázati felhívás kiírására]


„b) a bajai színtársulatok közművelődési támogatására irányuló pályázatot is ide értve a közművelődési pályázat, továbbá ifjúsági célú pályázat esetén a Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottság,

c) a szociális célú, valamint a karitatív szervezetek támogatását célzó pályázat esetén a Szociális, Egészségvédelmi és Sport Bizottság,

d) a szennyvíz-közcsatornára történő rákötés támogatására irányuló pályázat esetén a Környezetvédelmi, Civil és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága”


[rendelkezik átruházott hatáskörrel.].


(2) Az Áht. rendelet 4. § (1) bekezdés b)-d) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:


[A beérkezett pályázatokat]


„b) a bajai színtársulatok közművelődési támogatására irányuló pályázatot is ide értve a közművelődési pályázat, továbbá ifjúsági célú pályázat esetén a Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottság,

c) a szociális célú, valamint a karitatív szervezetek támogatását célzó pályázat esetén a Szociális, Egészségvédelmi és Sport Bizottság,

d) a szennyvíz-közcsatornára történő rákötés támogatására irányuló pályázat esetén a Környezetvédelmi, Civil és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága”


[bírálja el.].


(3) Az Áht. rendelet 6. § (3) bekezdés b)-c) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:


[A támogatás felhasználását a szakmai és pénzügyi beszámoló alapján]


„b) a bajai színtársulatok közművelődési támogatására irányuló pályázatot is ide értve a közművelődési pályázat, továbbá ifjúsági célú pályázat esetén a Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottság,

c) a szociális célú, valamint a karitatív szervezetek támogatását célzó pályázat esetén a Szociális, Egészségvédelmi és Sport Bizottság”


[ellenőrzi.].


4. §


(1) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 16/2018. (VI. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: szociális rendelet) 8. § (2) bekezdés a)-c) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:


[A kerekasztal tagja]


„a) a polgármester vagy az általa a kerekasztal tagjának kijelölt alpolgármester,

b) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szociális, Egészségvédelmi és Sport Bizottságának elnöke,

c) egy további, a képviselő-testület által delegált önkormányzati képviselő,”.


(2) A szociális rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A kerekasztal elnöke a polgármester, vagy ha saját maga helyett alpolgármestert jelölt ki a kerekasztal tagjának, akkor az elnök a polgármester által kijelölt alpolgármester”.


5. §


Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 2. mellékletének 3. pont 3.1. alpontja a következő 3.1.12. alponttal egészül ki:


[A PGB átruházott hatáskörben döntést hoz]


„3.1.12. a támogatás felhasználásáról készített szakmai és pénzügyi beszámoló elfogadásáról, amennyiben pályázat lefolytatása nélküli egyedi támogatás elbírálása jogszabály alapján a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik, vagy a képviselő-testület hatáskörét nem ruházta át.”.


6. §


(1) Baja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvíz-elhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjról szóló 46/2004. (VIII. 31.) rendelet 5. § (3) bekezdésében a „az önkormányzati környezetvédelmi alap felhasználásáért felelős Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság” szövegrész helyébe az „a Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének Környezetvédelmi, Civil és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága” szöveg lép.


(2) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati beruházásban megvalósuló útépítésről és az útépítéshez kapcsolódó lakossági hozzájárulás megfizetéséről szóló 21/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 5. § (4) bekezdésében a „Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottságának” szövegrész helyébe a „Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságának” szöveg lép.


(3) A közterületi alkotások rendelet 3. § (5) bekezdésében az „öttagú munkacsoport” szövegrész helyébe a „héttagú munkacsoport” szöveg lép.


(4) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok és tanáraik elismeréséről szóló 5/2016. (IV. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Év Diákja rendelet)

a) 5. § (2) bekezdésében a „Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottsága (a továbbiakban: KISB) elnökénél” szövegrész helyébe a „Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottsága (a továbbiakban: KKIB) elnökénél”,

b) 5. § (3) bekezdésében a „átruházott hatáskörben a KISB, a KISB elnökének előterjesztésében” szövegrész helyébe a „átruházott hatáskörben a KKIB a KKIB elnökének előterjesztésében”,

c) 5. § (4) bekezdésében a „KISB elnöke” szövegrész helyébe a „KKIB elnöke”,

d) 8. § (4) bekezdésében és 8. § (5) bekezdés b) pontjában a „KISB határozat” szövegrész helyébe s „KKIB határozat”

szöveg lép.


(5) Az Áht. rendelet

a) 6. § (4) bekezdésében és 10. § (6) bekezdésében a „Pénzügyi, Város- és Gazdaságfejlesztési Bizottság” szövegrész helyébe a „Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság”,

b) 10. § (4) bekezdésében a „tanácsnokok” szövegrész helyébe a „tanácsnok”

szöveg lép.


(6) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati környezetvédelmi alapról szóló 31/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: környezetvédelmi alap rendelet)

a) 4. § (3) bekezdésében a „Baja Város Önkormányzat Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottsága (a továbbiakban: Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság)” szövegrész helyébe a „Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Környezetvédelmi, Civil és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága (a továbbiakban: KCTKB)”,

b) 4. § (5) bekezdésében a „Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság” szövegrész helyébe a „KCTKB”

szöveg lép.


(7) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a járdák építésének és felújításának támogatásáról szóló 12/2018. (VI. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: járdarendelet) 6. § (1) bekezdésében a „döntési kompetenciáit Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottságára” szövegrész helyébe a „döntési hatásköreit Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságára” szöveg lép.


(8) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi ellátásokról szóló 15/2018. (VI. 28.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdésében a „Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Kulturális, Egészségügyi és Szociális Bizottsága elnöke” szövegrész helyébe az „a polgármester vagy az általa erre kijelölt alpolgármester” szöveg lép.


(9) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a taxiállomások igénybevételének rendjéről szóló 3/2019. (III. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: taxirendelet) 3. § (1) bekezdésében a „Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottságának” szövegrész helyébe a „Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságának” szöveg lép.


(10) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 4/2019. (III. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: költségvetési rendelet)

a) 8. § (2) és (4) bekezdésében a „Kulturális, Egészségügyi és Szociális Bizottságot” szövegrész helyébe a „Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottságot”,

b) 8. § (3) bekezdésében a „Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottságot” szövegrész helyébe a „Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottságot”,

c) 8. § (5) bekezdésében a „Kulturális, Egészségügyi és Szociális Bizottságot” szövegrész helyébe a „Szociális, Egészségvédelmi és Sport Bizottságot,

d) 15. § (5) bekezdésében a „Pénzügyi, Város- és Gazdaságfejlesztési Bizottság” szövegrész helyébe a „Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság”

szöveg lép.


(11) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 6/2019. (III. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: vagyonrendelet) 2. § (1) bekezdés c) pontjában a „Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi, Város- és Gazdaságfejlesztési Bizottsága” szövegrész helyébe a „Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottsága” szöveg lép.


(12) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 12/2019. (IV. 29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: közművelődési rendelet)

a) 5. § (1) bekezdésében az „a képviselő-testület Kulturális, Egészségügyi és Szociális Bizottsága” szövegrész helyébe az „a képviselő-testület Kulturális, Köznevelési és Ifjúsági Bizottsága”,

b) 11. § (1) bekezdésében az „a kulturális ügyek tanácsnoka” szövegrész helyébe az „a határon túli és külügyi feladatok tanácsnoka”

szöveg lép.


(13) Az SZMSZ 2. melléklet

a) 1. pont 1.1. alpontjában a „KKIKB” szövegrész helyébe a „KKIB”,

b) 1. pont 1.1. alpont 1.1.1., 1.1.2., 1.1.7. alpontjában és 2. pont 2.1. alpont 2.1.1. alpontjában a „szakmai beszámoló” szövegrész helyébe a „szakmai és pénzügyi beszámoló”

szöveg lép.


7. §


(1) Hatályát veszti a sportrendelet

a) 7. § (3) bekezdésében az „és a kulturális, köznevelési, ifjúsági, sport és nemzetiségi ügyek tanácsnokának (a továbbiakban: tanácsnok)”,

b) 11. §-ában a „– a kiírás és elbírálás tekintetében a tanácsnok javaslatára –”,

c) 12. § (4) bekezdésében az „a tanácsnok véleményének kikérése után”

szövegrész.


(2) Hatályát veszti Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 25/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete.


(3) Hatályát veszti a közterületi alkotások rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontjában a „az önkormányzati képviselőcsoport,” szövegrész.


(4) Hatályát veszti az Év Diákja rendelet 11. §-a.


(5) Hatályát veszti az Áht. rendelet

a) 3. § (4) bekezdés e)-f) pontja,

b) 4. § (1) bekezdés e)-f) pontja,

c) 6. § (3) bekezdés d)-e) pontja.


(6) Hatályát veszti a környezetvédelmi alap rendelet 6-7. §-a.


(7) Hatályát veszti a járdarendelet 10. §-a.


(8) Hatályát veszi a taxirendelet 13-15. §-a.


(9) Hatályát veszti a költségvetési rendelet 8. § (1) bekezdésében az „A polgármester döntése előtt köteles a kulturális, köznevelési, ifjúsági, sport és nemzetiségi ügyek tanácsnokának véleményét kikérni.” szövegrész.


(10) Hatályát veszti a vagyonrendelet 34. § (3) bekezdése.


(11) Hatályát veszti a közművelődési rendelet 12. § (2) bekezdése.


(12) Hatályát veszti az SZMSZ

a) 62. §-a,

b) 2. melléklet 3. pont 3.1. alpont 3.1.8. alpontja.


8. §


Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.




                           Nyirati Klára                                                                        dr. Papp Zoltán

                          polgármester                                                                              jegyző



KIHIRDETÉSI ZÁRADÉK:


Ez a rendelet 2019. november 29. napján kihirdetésre került.



                                                                                                                       dr. Papp Zoltán

                                                                                                                             jegyző



Mellékletek