Pusztakovácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (V.1.) önkormányzati rendelete

a szociális intézményi térítési díjakról

Hatályos: 2019. 05. 01- 2020. 07. 16

Pusztakovácsi  Község Önkormányzatának Képviselőtestülete  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi Ill. törvény 92. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a szociális intézményi térítési díjakról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya kiterjed a Községi Önkormányzat által fenntartott valamennyi élelmezési tevékenységet folytató intézményre és az intézmény szolgáltatásait igénybevevőkre.


Az intézményi térítési díj

2.§

(1) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül az étkeztetésért az önkormányzat térítési díjat állapít meg, melynek alapja az élelmezésköltségnek egy ellátottra jutó napi összege.

Az önkormányzat által működtetett konyha útján nyújtott és onnan igénybevett étkeztetésre vonatkozóan az intézményi térítési díjat az 1. sz. melléklet alapján állapítja meg.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások napi személyi térítési díjának intézményi mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(3) A kötelezett által a 2. § (2) bekezdés alapján fizetendő térítési díj összegéről (a továbbiakban: személyi térítési díj) az önkormányzat az ellátás igénybevétele előtt írásban értesíti az ellátást igénylőt.

(4) Az (1) bekezdés szerinti intézményi térítési díjakból a Gyvt.151.§ (5) bekezdésében megjelölt normatív (kötelező) kedvezményeket biztosítani kell.

A normatív (kötelező) kedvezményeken túl az önkormányzat átvállalja a gyermekétkeztetés  keretében fizetendő térítési díjakat.

3.§

A térítési díjak beszedéséről az ellátást nyújtó illetékes önkormányzati intézmény élelmezésvezetője gondoskodik. Az étkezés térítési díja az ellátást nyújtó bevétele.

4.§


Az önkormányzat a személyi térítési díj 50 %-áig terjedő térítési díjkedvezményt, vagy térítési díjmentességet adhat, különösen akkor, ha az igénybe vevő életkörülményeiben kedvezőtlen változás következett be, különösen:

  • elemi kárt szenvedett,
  • egészségében állapotrosszabbodás következett be,
  • családi körülményeiben olyan változás állt be, amely miatt az ellátott a térítési díjat nem tudja átmenetileg megfizetni.

Záró rendelkezések

5.§


(1) E rendelet kihirdetés  napján lép hatályba.

(2) A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, továbbá a 29/1993.(II.17.) Kormányrendeletben és a szociális támogatás helyi rendszeréről szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet az irányadó.

      (3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az intézményi térítési díjakról szóló  9/2018. (VIII.28.)  önkormányzati rendelet.

             dr. Halász Péter                                                            Kresztyankó András

                 jegyző                                                                               polgármester


Kihirdetve:

Pusztakovácsi, 2019.május 01.

dr. Halász Péter

        jegyző