Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (II.28.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2019. 03. 15

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 26/2014. (X. 30.) Önkormányzati Rendelet 23. § (4) bekezdés e) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró képviselő-testületi bizottságok véleményének kikérésével, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében a Hajdúnánási Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére biztosított egyeztetést követően a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja


1. §


 E rendelet célja, hogy Hajdúnánás Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv) és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.


2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre


2. §

Az Önkormányzat a Kult. tv. 76.§ (3) bekezdésében meghatározott alapszolgáltatások közül a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevételével a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:


a)  Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:

aa) biztosítja a helyszínt a művelődő közösségek számára a rendszeres és az alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzéséhez az NPC Kft-nek közművelődési megállapodás keretében üzemeltetésre átadott ingatlanokban,

ab) a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából számukra bemutatkozási lehetőségeket teremt Hajdúnánáson, esetenként a település közigazgatási határain kívül rendezett eseményeken, valamint támogatja a bemutatókon, versenyeken való részvételüket, és

ac) a művelődő közösségek vezetőinek részvételével évente legalább egy alkalommal fórumot kezdeményez, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, valamint tájékozódhatnak egymás tevékenységéről, eredményeiről, terveiről, továbbá információt kapnak a művelődési közösségek működését is érintő kérdésekről.


b) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése. Ennek keretében

ba) gondoskodik az egyetemes és a nemzeti kultúra értékeinek megismertetéséről, az ünnepek kultúrájának gondozásáról, a Nemzeti Ünnepek, Nemzetközi Nemzeti és Helyi Kegyeleti megemlékezések méltó megtartásáról,

bb) elősegíti a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását határon túli művészek, művészeti csoportok meghívásával, kiállítások megrendezésével, fellépések biztosításával,

bc) biztosítja a gyermek- és ifjúsági korosztály számára a művelődésüket elősegítő színházi és filharmóniai előadások, valamint az életkori sajátosságuknak megfelelő szabadidős, szórakoztató rendezvények (Városi Gyerekfarsang, Majális, Gyereknap, Városi Mikulás, játékkiállítások gyermekszínjátszó találkozó) megszervezését, és

bd) évente megszervezi a Hajdúnánásról elszármazottak találkozóját „Hazaváró” címmel, valamint a Város Napját,

be) biztosítja a város lakosságának művelődéséhez, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a színházi előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, előadói estek megrendezését.


c) Az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása. Ennek keretében:

ca)   támogatja az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző körök, klubok megalakulását, tevékenységét,

cb) biztosítja az ismeretterjesztő előadássorozatok évente ismétlődő megszervezését,

cc)   támogatja az életminőséget és életesélyt javító, képességfejlesztő felnőttoktatási lehetőségek, (tanfolyamok, szakkörök, műhelyfoglalkozások) megvalósítását, és

cd) hozzásegíti a lakosságot az elektronikus közszolgáltatások megismeréséhez, a digitális világban történő eligazodáshoz, az ezeket szolgáló eszközök alkalmazásához (a Bocskai Filmszínházban működő Teleház közreműködésével).


d) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása. Ennek keretében

da) támogatja a helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel, a település kulturális örökségével foglalkozó egyének munkáját, csoportok működését.

db) részt vesz a települési értéktár gondozásában, a települési értékek bemutatásában, népszerűsítésében,

dc) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását,

dd) gondoskodik a Hajdúnánás helytörténetét bemutató, hagyományait felelevenítő rendezvények megszervezéséről (Nánási Fonó, Kihajtás és Behajtás ünnepe, Hagyományos Aratók Találkozója, Hajdúk Világtalálkozója, Szüreti sokadalom) évenkénti megrendezéséről, és

de) a Hajdúnánási Televízió és a Hajdúnánási Újság bevonásával gondoskodik a helyi események megörökítéséről, archiválásáról, közreadásáról.


e) Az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása. Ennek keretében

ea) támogatja a Hajdúnánáson működő amatőr művészeti csoportok (képzőművészet, zeneművészet, táncművészet, színházművészet) tevékenységét szakmai és infrastrukturális háttér biztosításával,

eb) gondoskodik a képzőművészeti kiállítások rendszeres megszervezéséről az amatőr művészek bemutatkozási lehetőségének megteremtése érdekében, és

ec)   évente megrendezi a Hajdúnánási Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort az ifjúsági, valamint a felnőtt korosztályt képviselő alkotók számára.


3. A közművelődési feladatellátás formái, szervezeti keretei


3. §


Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról elsősorban a Nánás Pro Cultura Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal (székhely: 4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 6.) (továbbiakban: NPC Kft.) kötött közművelődési megállapodás útján gondoskodik.

4. §


A közművelődési feladatokat az NPC Kft. az alapító okiratában foglaltak szerint, a Közművelődési megállapodás, valamint az éves Közművelődési és szolgáltatási terve alapján végzi az Önkormányzat által üzemeltetésre átadott

Kéky Lajos Városi Művelődési Központ, valamint telephelyei

a) Bocskai Filmszínház (4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 16.)

b) Kendereskert (Hajdúnánás 0870 hrsz)  és

c) Pinceklub (4080 Hajdúnánás, Bocskai u. 2.)

működtetésével.

5. §


A rendezvények megszervezéséhez és a közművelődési feladatok ellátásához a tulajdonos, használó vagy fenntartó hozzájárulásával igénybe vehetők 5. §-ban felsorolt ingatlanokon túl további ingatlanok is. 


6. § 


Az Önkormányzat a Közművelődési megállapodásban rögzített finanszírozás útján biztosítja az NPC Kft. által ellátott közművelődési feladatok ellátásához, működtetéséhez a hatályos jogszabályokban meghatározott szervezeti, személyi és tárgyi feltételeket.


7. §


Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a)      a város közművelődési intézményével,

b)     a város nevelési-oktatási intézményeivel,

c)      a városi székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

d)     a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

e)      az egyházakkal,

f)      Hajdúnánáson élő, művészeti, hagyományőrző tevékenységet végző személyekkel, és

g)     a közművelődési feladatokat ellátó országos, regionális, társégi intézményekkel, civil szervezetekkel.


4. A közművelődési tevékenység finanszírozása


8. §


(1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.


(2) A NPC Kft. a közművelődési megállapodásban rögzített közművelődési feladatai ellátását során az önkormányzati finanszírozáson túl saját bevételekből, vállalkozási tevékenységből, pályázatokból származó bevételeket is bevon.


(3) Az önkormányzat a közművelődési tevékenységet folytató bejegyzett civil szervezeteket pályázat útján pénzügyi támogatásban részesítheti az éves költségvetésében e célra meghatározott keretösszegig. A támogatás odaítéléséről a Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság dönt.


5. Záró rendelkezések


9. §


(1)  Ez a rendelet 2019. március 15-én lép hatályba.


(2) Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 26/2010. (XII. 15.) Önkormányzati Rendelet.


Hajdúnánás, 2019. február 27.



                              Szólláth Tibor                                                     Dr. Kiss Imre

                                polgármester                                                             jegyző