Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2019 (III.29.) önkormányzati rendelete

A közszolgálati tisztviselőket megillető szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2024. 05. 01

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2019 (III.29.) önkormányzati rendelete

A közszolgálati tisztviselőket megillető szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról

2024.05.01.

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban Kttv.) 143. § (2) bekezdésében és 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Füzesgyarmati Polgármesteri Hivatallal (továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre, a polgármesterre és a Polgármesteri Hivatalnál a Munka Törvénykönyve szerinti, 2012. évi I. törvény rendelkezései alapján foglalkoztatott munkavállalókra terjed ki (továbbiakban együtt: köztisztviselő).

(2) A rendeletben meghatározott juttatások feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét az Jegyző – a Kttv. 152. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg a költségvetési rendeletben maghatározott keret terhére.

(3) A Jegyző kizárólag a tárgyévi költségvetési rendeletben, a Polgármesteri Hivatal tekintetében meghatározott személyi juttatások előirányzata terhére, annak mértékéig nyújthatja a jelen rendeletben meghatározott juttatásokat.

(4) A Füzesgyarmati Polgármesteri Hivatalban közszolgálati jogviszonyban és munkaviszonyban foglalkoztatottak számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, azaz minden év július 1-je munkaszüneti nap.

Lakásépítési, -vásárlási, -korszerűsítési támogatás

2. § (1) A közszolgálati tisztviselő részére, lakáshelyzetének javítása érdekében lakás építéséhez, vásárlásához, korszerűsítéséhez legfeljebb 100.000 forint összeghatárig kölcsön nyújtható.

Családalapítási támogatás

3. § (1)1 Gyermeke születése esetén 100.000 forint összeghatárig családalapítási támogatás illeti meg a köztisztviselőt. A köztisztviselő nem jogosult a gyermeke születése tekintetében további, Önkormányzattól származó szociális ellátásra.

Szociális támogatás

4. § (1) A közszolgálati tisztviselő részére az életkörülményeiben bekövetkezett rendkívüli események megoldásának elősegítésére 25.000 forint szociális támogatás biztosítható. A köztisztviselő a jelen § szerinti hátrányos élethelyzete esetén nem jogosult további, Önkormányzattól származó szociális ellátás igénylésére.

Illetményelőleg

5. § (1) A közszolgálati tisztviselő átmeneti anyagi gondjainak enyhítése érdekében illetményelőlegben részesíthető.

Képzési, továbbképzési támogatás

6. § (1) A közszolgálati tisztviselő részére, szakmai fejlődésének elősegítésére képzési, továbbképzési támogatás nyújtható. Képzési, továbbképzési támogatás nyújtása esetén, a köztisztviselő tanulmányi szerződés kötésére köteles, amely alapján a nyújtott támogatás tekintetében, 50.000 forintonként legalább 1 év munkavégzési kötelezettséget köteles vállalni. A képzési támogatás évente nem haladhatja meg köztisztviselőnként a 150.000 forintot.

Egészség megőrzési támogatás

7. § (1) A képernyő előtt napi 4 órát meghaladóan munkát végző, teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselők monitor-védő szemüveg vagy kontaktlencse készítéséhez a hivatal a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet figyelembevételével járul hozzá.

Kegyeleti támogatás

8. § (1) A köztisztviselő hozzátartozójának kérelmére az elhunyt közszolgálati tisztviselő közeli hozzátartozója – amennyiben az elhunytat a Hivatal vezetője nem nyilvánította a közszolgálat halottjává – kegyeleti támogatásban részesíthető.

(2) A köztisztviselő közeli hozzátartozójának halála esetén a köztisztviselő legfeljebb 100.000 forint kegyeleti támogatásban részesíthető.

Bankszámla-hozzájárulás

9. § (1) A közszolgálati tisztviselő bankszámla-hozzájárulásra jogosult, melynek összege a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott legmagasabb összeg.

Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet 2019. május 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2001. (X.31.) önkormányzati rendelete a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról.

1

A 3. § (1) bekezdése a Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg.