Csanytelek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ 14/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 09. 01- 2019. 09. 01

Csanytelek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ 14/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2019.09.01.

Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában megállapított feladatkörében eljárva, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 14/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 23. § (5) bekezdése szerint az Ügyrendi Bizottság, a 24. § (1) bekezdés e) pontja szerint a Pénzügyi Ellenőrző, Foglalkoztatáspolitikai és Településfejlesztési Bizottság véleménye kikérésével a következőket rendeli el:

MÓDOSÍTÓ RENDELKEZÉSEK

1. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 14/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R) módosítása

1. § (1) Az R bevezető részének helyébe az alábbi bevezető rész lép:

„Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában megállapított feladatkörében eljárva, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 14/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 23. § (5) bekezdése szerint az Ügyrendi Bizottság, a 24. § (1) bekezdés e) pontja szerint a Pénzügyi Ellenőrző, Foglalkoztatáspolitikai és Településfejlesztési Bizottság véleménye kikérésével a következőket rendeli el:”

(2) Az R 7. § (5) bekezdésében a „11. függelék” szövegrész helyébe a „10. függelék” szöveg lép.

(3) Az R 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület az általa jóváhagyott éves munkaterve szerint (rendkívüli esetben attól eltérő időpontban, napirenddel) havonta tartja üléseit. A Képviselő-testület évente legalább 10 rendes ülést tart.

(4) Az R 9. § (5) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) a tanácskozási joggal bíró önszerveződő közösségek (helyben működő civil szervezetek) képviselői részére,”.
(5) Az R 10. § (1) bekezdés f) pontja második mondata jelölése „g) pontra” módosul, az „fa)-fb)-fc) alpont” helyébe a „ga)-gb)-gc) alpont” szöveg lép, továbbá a „g)-m) pontok jelölésre” módosul.
(6) Az R 20. § (6) bekezdésében a „12. függelék” helyébe a „11. függelék” szöveg lép.
(7) Az R 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A képviselő-testület tagjai közül, a képviselő-testület megbízatása időtartamára választott, a polgármester tartós távolléte esetén (helyettesítés címén) a polgármestert közvetlenül megillető jogosítványokat a társadalmi megbízatású alpolgármester gyakorolja.”
(8) Az R 26. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A társadalmi megbízatású alpolgármester helyettesítési jogköre gyakorlása ideje alatt az adott hónap második szerdai napján de. 8 - 12 óráig fogadóórát tart.”
(9) Az R VII. Fejezet e „31. § ZÁRÓ REDNDELKEZÉSEK” szöveg helyébe „31. § a Csanyteleki Roma Nemzetiségi Önkormányzat működési feltételeinek biztosítása” szöveg lép és az R a következő rendelkezéssel egészül ki:

„VII. Fejezet

31. A Csanyteleki Roma Nemzetiségi Önkormányzat működési feltételeinek biztosítása

31. § (1) A Képviselő-testület által a Csanyteleki Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületével (a továbbiakban: Nemzetiségi Önkormányzat) kötött, évente felülvizsgált Együttműködési Megállapodásba rögzítetten vállalta, hogy a Nemzetiségi Önkormányzat képviseletére jogosított számára havonta igény szerint, munkanapokon, minimum 16 órában, ingyenesen használati jogot biztosít a helyi önkormányzat tulajdonában lévő, Csanytelek, Volentér János tér 2. sz. alatti vendégház épületében erre a célra kialakított helyiségében a feladatellátáshoz szükséges tárgyi feltételeket (irodabútorokat) és technikai feltételek (vezetékes telefont, internet hozzáférést), továbbá toalettet biztosít. A helyiségben lévő berendezési- felszerelési tárgyak használatba adása- használatba vétele leltár jegyzéken történik.

(2) A helyiség rendeltetésszerű használatából eredő költségek – a helyiségben lévő, a képviselő-testület tagja, tisztségviselője által használt vezetékes és mobil telefon díjának kivételével - (elektromos áram, gáz, víz, stb.- rezsi költség) annak minden berendezési, felszelési tárgyai fenntartásával, karbantartásával, hibaelhárításával kapcsolatos további költségek viselése a helyi önkormányzat adott évi költségvetését terheli, akárcsak a helyiség rendszeres takarítása és az ahhoz szükséges takarítószerek biztosítása, a meszelés, festés költségei.

(3) A Nemzetiségi Önkormányzat számára a helyi önkormányzat által (az (1) bekezdésben rögzített) használatába adott anyagi javakat, mint önkormányzati vagyont, kizárólag a nemzetiségek jogairól szól törvényben rögzített alapfeladatai ellátása céljára veheti igénybe, azokat a rendes és ésszerű gazdálkodás szabályai szerint, a jó gazda gondosságával kezelheti, a használat jogát az önkormányzat vagyoni érdekeit szem előtt tartva gyakorolhatja.

(4) A Nemzetiségi Önkormányzat a helyiség és annak berendezése, felszerelése használata jogát semmilyen formában (ingyen, térítés ellenében) nem engedheti át harmadik félnek. Amennyiben erre a helyi önkormányzat tudta és beleegyezése nélkül még is sor kerül, annak minden felelőssége a Nemzetiségi Önkormányzatot terheli és az az együttműködési megállapodásban foglaltak megszegésének minősül (ami a rendeltetéstől eltérő használatra is kiterjesztetten értendő), mint kockázati tényező, annak minden kárviselési, polgárjogi felelősségével.

(5) A helyi önkormányzat a Nemzetiségi Önkormányzat számára biztosítja a

a) képviselő-testületi üléseinek előkészítésével összefüggő feladatok ellátását (a testületi ülésre, köz-meghallgatásra szóló meghívó, a napirendi pontok előterjesztéseiben alternatívák kidolgozása, a testületi ülésen készült jegyzőkönyvek elkészítése, elektronikus felületen való továbbítása,

b) a hivatalos levelezések előkészítését (adatszolgáltatás, jelentés, stb.),

c) postázás feladata ellátását (külön postakönyvben),

d) sokszorosítást, fénymásolást, faxolást, e-mail felület kezelését,

e) iktatást, iratkezelést (külső,- belső irattár kezelése), selejtezést, iratok, hanganyagok Levéltárnak átadását (hatályos vonatkozó szabályzatban foglaltak szerint),

f) nyilvántartások naprakész vezetését (pl. kulcs, bélyegző, stb.)

g) lakossági tájékoztatást (a helyi Hírmondóban a képviselő-testület döntéseinek megjelenítése),

h) rendezvények szervezésében való közreműködést, valamint

i) a nemzetiségek jogairól szóló törvényben meghatározott további teendőket a Csanyteleki Polgármesteri Hivatal Vezetője által, a hivatal köztisztviselői közül ezen feladat végrehajtásával (a hivatal szervezeti és működési szabályzatában és az adott köztisztviselő munkaköri leírásban rögzítetten) a konkrét feladattal megbízott személy látja el.

(6) A helyi önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületi ülésein a jegyző (vagy vele azonos képesítési előírásoknak megfelelő köztisztviselő, mint a jegyző megbízottja) az Önkormányzat képviseletében részt vesz és jelzéssel él, amennyiben a képviselő-testület döntése jogsértő.”

(10) Hatályát veszti az R 31. § (2) bekezdése.

(11) Az R fejezetszáma „VIII. Fejezet” jelzéssel és 32. szakasszal egészül ki:

VIII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

32. §

32. Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2015. december 01. napján lép hatályba.
(2) Hatályát veszti az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

2. Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések

2. § Ez a rendelet 2019. szeptember 01. napján lép hatályba és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2019. szeptember 2. napjával.