Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019 (IV.23..) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 9/2019. (IV.23.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 53/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 24- 2019. 04. 23

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

9/2019. (IV.23.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló

53/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 53/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) E rendelet hatálya Budaörs Város Közigazgatási területén - a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján – bejelentett lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen élő Szt. 3. §-a szerinti személyekre terjed ki.”


2. §


(1) Az R. 5. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az ellátások megállapítására irányuló eljárás során – ha Hivatal szükségesnek tartja - a jogosultság megállapítása céljából környezettanulmányt kell készíteni. Budaörs Város közigazgatási területén való életvitelszerű lakás tényét a Hivatal ellenőrizheti a tényállás tisztázására vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával, illetve feladatkörét érintő gyermek esetében a Védőnői Szolgálatot is megkeresheti.”


(2) Az R. 5. §-a a következő (15) bekezdéssel egészül ki:

„(15) Amennyiben a család gyermek után járó családi adókedvezményt vesz igénybe és e § szerinti irat(ok)ból annak összege, valamint igénybevételének gyakorisága (havonta vagy adóbevalláskor egy összegben) nem állapítható meg, akkor az ellátásra való jogosultságot megalapozó jövedelem megállapítása céljából ezen adatokról az igénybevevő nyilatkozik.”


3. §


Az R. 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A jogosultság feltételeit kétévente, a népesség-nyilvántartás adatai alapján, a megállapítás hónapjával azonos hónapot követő hó 1. napjáig felül kell vizsgálni.”


4. §


Az R. 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Krízishelyzetre támogatás annak a személynek adható, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.”


5. §


Az R. 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani és havi összege 4000,- Ft, egyszemélyes háztartás esetén 5000,- Ft.”


6. §


Az R. 21/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1)      Az önkormányzat lakhatást segítő adósságcsökkentési támogatásban részesítheti azt a személyt (ideértve azt is, aki nem egyszemélyes háztartásban él),

a) aki jövedelem kiesés (tartós betegség vagy munkanélküliség) miatt adósságot halmozott fel és az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot, valamint a (2) bekezdésben meghatározott adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, továbbá

b)  akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyszemélyes háztartás esetén annak 300%-át, valamint

c)   aki (3) bekezdésében elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik,

feltéve, hogy vállalja az adósság és az önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.”


7. §


Az R. 26. § (4) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

[Kérelemhez csatolni kell:]

c) igazolást arra vonatkozóan, hogy a gyermekek, akikre tekintettel a támogatást a szülő(k) igénylik a területileg illetékes Védőnő gondozásában állnak.”


8. §


Az R.

a) 5. § (3) bekezdésében a „29. §-ban, 39. §-ban” szövegrész helyébe a „29. §-ban, 37. §-ban, 39. §-ban” szöveg,

b) 13. § (2) bekezdésben a „90 000,- Ft” szövegrész helyébe a „120 000,- Ft” szöveg és

c) 21/C. § (1) bekezdésében a „Családsegítő” szövegrész helyébe a „Család- és Gyermekjóléti” szöveg

lép.


9. §


Hatályát veszti az R.

a) 2. § b) pont bc) alpontja,

b) 21. § (1) bekezdés d) pontja,

c) 22. alcíme.





10. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és – a 7. § kivételével – a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


Budaörs, 2019. április 17.






Wittinghoff Tamás

polgármester

dr. Bocsi István

jegyző






A 9/2019. (IV.23.) önkormányzati rendelet 2019. április 23. napján a Polgármesteri Hivatal (Budaörs, Szabadság út 134. sz.) hirdetőtábláján való kifüggesztéssel kihirdetésre került.


dr. Bocsi István jegyző megbízásából:


Erdős Károlyné

irodavezető


Mellékletek