Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 12/2020 (XI.27..) önkormányzati rendelete

az építményadóról és a telekadóról szóló 2/2016. (II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2020. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

az építményadóról és a telekadóról szóló

2/2016. (II. 19.) önkormányzati rendelet

módosításáról



Magyarország Kormánya a 478/2020. (XI. 3.) Kormányrendeletében 2020. november 4-től veszélyhelyzetet hirdetett ki. Veszélyhelyzetben a képviselő-testülete feladat- és hatáskörében, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a polgármester jár el.

Budajenő Község Polgármestere Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában kapott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el.



Módosító rendelkezések


1. § Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének az építményadóról és a telekadóról szóló 2/2016. (II. 19.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) 5. § (1) bekezdése a következők szerint módosul:

„5. § (1) Az adóalap és az adó mérték szorzataként számított adóból (alapadó) 50 % kedvezmény illeti meg a lakásingatlanban életvitelszerűen lakó magánszemély adózót.”


2. § Az Ör. 5. § (3) bekezdése a következők szerint módosul:

„A saját jogon öregségi nyugdíjas, vagy rokkantsági járadékban részesülő, a lakásingatlanban életvitelszerűen lakó, egyedül élő magánszemély adózót, a lakóhelyéül szolgáló építmény után 80 %-os adókedvezmény illeti meg, ha az együttes jövedelme (nyugdíj, megbízási díj, járulék stb.) nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 5-szörösét. A jelen bekezdéssel érintett adózókra az (1) – (2) bekezdésben foglalt további kedvezmények nem vehetők figyelembe.”


3. § Az Ör. 5. § (4) bekezdése a következők szerint módosul:

„Az (1) - (2) bekezdésekben meghatározott kedvezményekkel csökkentett adó nem lehet kevesebb az alapadó 30 %-ánál (minimum adó).”


Záró rendelkezések


4. § A jelen rendelet 2021. év január hónap 1. napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.





Budai István


dr. Kovács Dénes




A fenti rendelet 2021. év november hónap 27. napján kihirdetésre került.





dr. Kovács Dénes





INDOKOLÁS


Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének


az építményadóról és a telekadóról szóló

2/2016. (II. 19.) önkormányzati rendelete

módosításáról szóló

12/2020. (XI. 27.) önkormányzati rendeletéhez

(a továbbiakban: Rendelet)




ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Rendeletet a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Hatv.) felhatalmazó és 2021. január 1-től módosuló rendelkezései alapján módosítja, figyelemmel Budajenő község helyi sajátosságaira, az önkormányzat gazdálkodási követelményeire és az adóalanyok teherviselő képességére.


A rendelet módosítására 2016. óta lényegében nem került sor (2017-ben volt egy kis fajsúlyú módosítás a pincehelyek telekadója tekintetében).

A módosítást az indokolja továbbá, hogy a településen az építményadó a maximálisan kivethető összeg megközelítően felét éri el m2-ként. Ettől függetlenül lényegében  az adózok többsége csak ennek a töredékét fizeti a kedvezmények miatt, sokan pedig csak a minimum összeget (20 %). Mindemellett a budajenői ingatlanok fokozatosan beépülnek (amely az önkormányzatnak feladat növekedést okoz), így egyre kevesebb a telekadó bevétel is.

Az önkormányzati bevételek további csökkenésére (gépjárműadó elvétele, helyi iparűzési adó bevétel csökkenése) tekintettel is optimalizálni kell a megmaradó bevételeket.



RÉSZLETES INDOKOLÁS



A Rendelet 1. §-ához


A módosító rendelkezést tartalmazza. E szerint az építményadó mértéke nem emelkedik 2021-től, viszont a magánszemély adózónak a lakásingatlanban életvitelszerű tartózkodása esetén járó 60 % kedvezmény 50 %-ra csökken.

A Rendelet 2. §-ához


A módosítást követően a saját jogon öregségi nyugdíjas, vagy rokkantsági járadékban részesülő (a továbbiakban együtt: nyugdíjas), a lakásingatlanban életvitelszerűen lakó adózót abban az esetben illeti meg a kedvezmény, ha ingatlanában egyedül él. Mivel a nyugdíj minimum évek óta változatlan, a módosítást követően a szorzó 4,5-ről 5-re növekszik. Amely nyugdíjas többedmagával él, az általános szabályok szerint igénybe vehet kedvezményeket.


A Rendelet 3. §-ához


A módosítást követően a minimum adó 30 %-ra nő.


A Rendelet 4 §-ához


A rendelet hatályba léptető rendelkezését tartalmazza.