Kondoros Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelete

Kondoros Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 26- 2020. 09. 26

Kondoros Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2.§ (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró állami főépítészi hatáskörben eljáró Békés Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága, a kulturális örökség védeleméért felelős miniszter, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 29/A. § (1)-(2) bekezdésében előírt partnerségi egyeztetésben a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint Kondoros Önkormányzat Képviselő-testületének a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 14/2017. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletében meghatározott partnerek véleményének kikérésével a településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1.§

A településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet 4.§-a helyébe az alábbi 4.§ lép:

„4.§

(1)A település területén a nem gazdasági rendeltetésű épületek kivételével fedéshez olyan anyag nem használható, amellyel pikkelyes fedés nem létesíthető.

(2)Új vagy átalakításra, bővítésre kerülő épület felületén a környezetre és a településrészre jellemzőtől eltérő anyaghasználat nem alkalmazható.

2.§


A településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet 7.§ (2) bekezdés b.) pontja helyébe az alábbi b.) pont lép:

„b.) a védendő érték megnevezését, a védelem célját,”



3.§.

A településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet IV.fejezet 6. pont  helyébe az alábbi 6. pont lép:

„6. Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása


4.§

A településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet 12.§-a helyébe az alábbi 12.§ lép:

„12.§

(1) A településképi szempontból meghatározó területeken nem szabad olyan építészeti megoldásokat alkalmazni,

a.)amelyek nem illeszkednek a településrész építészeti karakteréhez, különösen a szomszédos épületek tömeg és homlokzatkialakításához,

b.)amelyek tömegképzés, tagolás, homlokzatképzés tekintetében a környezetükben lévő épületekéhez nem arányosak és arányosan tagoltak.


(2)Az országos természetvédelmi oltalom alatt álló területeken - amennyiben épületek építése megengedett - az alábbiakat kell figyelembe venni a vonatkozó jogszabályok és a területekre vonatkozó kezelési tervek előírásainak betartása mellett:

a.)az épület felületei, határoló szerkezetei esetében a hagyományos, természetes anyagoktól eltérő anyaghasználat nem alkalmazható, a pikkelyszerű, természetes alapanyagú fedéstől eltérő anyagú és színű fedés nem alkalmazható,

b.)az épület tömegformálása nem lehet összetett, bonyolult, a homlokzati kialakítás és tömegformálás nyugodt, kiegyensúlyozott, egyszerűségre törekvő legyen,

c.)az épületekhez csatlakozó zöldfelületeket csak a terület környezeti értékeinek, a növényzet hagyományos, kialakult jellegének megőrzésével és a környezetet zavaró, veszélyeztető hatások kizárásával, szabad elhelyezni.”


5.§

A településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet 21.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi (1) bekezdés lép:

„(1)A parkolók fásításánál az alábbi jellemzőktől eltérő és nem minőségi követelményeknek nem megfelelő vagy invazív fafajtát nem szabad telepíteni:

a.)nagy lombkoronát növelő,

b.)túlkoros, legalább kétszer iskolázott,

c.)12/14 cm törzskörméretű,

d.)sorfa minőségű,

e.)környezettűrő,

f.)allergén pollent nem termelő lombos fa.”




6.§

A településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet 32.§ -a helyébe az alábbi 32.§ lép:

„32. §

(1)Településképi kötelezési eljárást kell lefolytatni a településkép védelemmel összefüggő kötelezettségek teljesítése érdekében, a településképben megjelenő egyedi, vagy területi védelem alatt vagy településkép szempontjából meghatározó területen lévő elem fenntartása, karbantartása, rendeltetésének megfelelő használata érdekében, amennyiben annak állapota nem felel meg az e rendeletben meghatározott előírásoknak.

(2)Településképi kötelezési eljárást kell lefolytatni

a.)a településképi bejelentés elmulasztása esetén,

b.)a bejelentett tevékenység megtiltása ellenére történő folytatása esetén,

c.)a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntéstől eltérő végrehajtás esetén.

(3)A kötelezés teljesítésére olyan időtartamot kell megállapítani, amely igazodik a kötelezésben előírt tevékenység elvégzéséhez szükséges időigényhez, figyelembe véve az esetlegesen lefolytatandó hatósági eljárások, engedélyezések időtartamát is.

(4)Az ügyfél indokolt kérelmére, vagy egyéb indokolt esetben a határozatban foglalt kötelezés tartalma vagy a kötelezés teljesítésére előírt határidő módosítható.

(5)A bejelentés elmulasztása, a polgármester döntésének – ideértve az érvényességi idő betartását is – megszegése, a jogszabálysértés megszüntetésére megállapított határidő eredménytelen eltelte esetén e magatartás megszegőjével szemben 50 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő településkép-védelmi bírságot (a továbbiakban: bírság) kell kiszabni.

(6)A bírság kiszabásának esetkörei:

a.)településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása,

b.)a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,

c.)településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása.

(7)A településképi bírság kiszabásánál a hatóság mérlegeli különösen:

a.)a jogsértéssel létrejött állapot településképre gyakorolt hatását,

b.)a jogsértéssel létrejött állapot visszafordíthatóságát,

c.)a jogsértő állapot időtartamát,

d.)a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát.

(8)A bírságot 15 napon belül az Önkormányzat számlájára kell befizetni. Ennek elmulasztása esetén a közigazgatási bírságra vonatkozó szabályok alapján kell eljárni.





7.§

A településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet egy új XI/A fejezettel egészül ki:

„XI/A. FEJEZET

A FELSZÍNI ENERGIAELLÁTÁSI ÉS ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉSI SAJÁTOS ÉPÍTMÉNYEK, MŰTÁRGYAK ELHELYEZÉSE

(1)A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban a közlekedési és közmű területek, valamint a mezőgazdasági területek alkalmasak.

(2)A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére nem alkalmas a Belváros területe, a helyi területi védelem alatt álló terület és a helyi vagy országos oltalom alatt álló természeti terület.

8.§


A településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a rendelet 1. melléklete lép.

9.§

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 8/2018.(V.25.) önkormányzati rendelet 3.§ d.) pontja, 11.§ (3) bekezdése, 18.§ (3) bekezdése, 19. § (1) bekezdés a.) pontja és (3), (4) bekezdése, 20. § (2) bekezdése, 25.§-a, 31.§-a

Mellékletek