Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2020.(VII.8.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 01- 2020. 08. 31

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115. § (7) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontja alapján a következőket rendeli el:


1. §

A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.


2. §


E rendelet 2020. szeptember 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépést követő napon a törvény erejénél fogva hatályát veszti.







 Őrsi Gergely                                                                         dr. Szalai Tibor

   polgármester                                                                             jegyző





ZÁRADÉK



A rendeletet a Képviselő-testület a 2020. július 07-i ülésén fogadta el, hatályba lépésének napja 2020. szeptember 01.

Kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján az SZMSZ 37. § (9) bekezdésében foglaltaknak megfelelően megtörtént.


Budapest, 2020. július 08.



                                                                                                        dr. Szalai Tibor

                               jegyző


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


A személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj összege évente két alkalommal felülvizsgálható és a felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének időpontjáról a fenntartó rendelkezik.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


1. §-hoz: A személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díjáról a Képviselő-testület márciusi ülésén döntött. Az intézményi térítési díjak az előző évhez viszonyítva kis mértékben növekedtek, de ezt a költségnövekedést az önkormányzat nem kívánná áthárítani a gondozottak részére. Javasolt a szolgáltatást igénybevevők által fizetendő személyi térítési díjakat az előző évi szinten hagyni a gondozóház kivételével, mely megegyezik az intézményi térítési díj összegével. Az R.  38. §-a tartalmazza az egyéb kedvezményeket. A jogszabályi változások a szociális szakellátást érintették a 2020. évben, miszerint 2019. december 31. napjáig az intézményi és a személyi térítési díjat bentlakásos intézményi ellátás esetén ellátási napra és hónapra kellett meghatározni, míg 2020. január 1-jétől mind az intézményi, mind a személyi térítési díjat ezen ellátásoknál csak ellátási napra kell meghatározni. A fentiek szerint az idősek átmeneti ellátása (gondozóház) R. 2.7. sz. táblázata a továbbiakban csak a napi személyi térítési díj felső mértékét tartalmazza, amely megegyezik a 86/2020. (IV.1) képviselő-testületi határozattal 2020. április 1. napjától elfogadott intézményi térítési díj 7325 Ft összegével.



 2. §-hoz: Hatályba lépés időpontjára vonatkozó rendelkezést tartalmaz.

Mellékletek