Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2020. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 5/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat polgármestere mint a Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete feladat- és hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti gyakorlója a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 132. § (4) bekezdés  g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában, a Szoctv. 2. §-ában, 25. § (3) bekezdés b) pontjában és 45. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 5/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosítására a következőket rendeli el:


1. §


A Rendelet 3. § (2) bekezdése a következő o) ponttal egészül ki:


„o) Palota veszélyhelyzeti támogatás”


2. §


A Rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A (2) bekezdés a)-c) és f) pontjai szerinti ellátások havi rendszerességgel nyújtott ellátások (a továbbiakban együtt: rendszeres ellátások), míg a (2) bekezdés e), g)-o) pontjai szerinti ellátások eseti ellátások. A (2) bekezdés d) pontja szerinti Palota adósságcsökkentési támogatás rendszeres és eseti formában is nyújtható az e rendeletben szabályozottak szerint.”



3. §


A Rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A rendszeres ellátások havi összege – ide nem értve a Palota adósságcsökkentési támogatást – személyenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.”


4. §


A Rendelet 5. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

ba) egyedül élő esetében a 120.000 forintot,

bb) nem egyedül élő esetén a 105.000 forintot, és”


5. §


A Rendelet 5. § (13a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(13a) Veszélyhelyzet ideje alatt lejáró Palota lakhatási támogatásra való jogosultság időtartama a jogosultság lejáratát követően három hónappal meghosszabbodik.”



6. §


A Rendelet 7. § (7a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7a) Veszélyhelyzet ideje alatt lejáró Palota gyógyszertámogatásra való jogosultság időtartama a jogosultság lejáratát követően három hónappal meghosszabbodik.”


7. §


A Rendelet 7. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(8) A Palota gyógyszertámogatás (6) bekezdés szerint megállapított összege Palota Gyógyszerkártyára kerül feltöltésre, melyet a jogosult a Budapest XV. kerületében működő, az önkormányzattal szerződésben álló gyógyszertárakban tud felhasználni.”



8. §


A Rendelet 7/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„7/A. §


(1) A Polgármester orvosi javaslat alapján gyógyászati segédeszköz vásárlásához naptári évenként egy alkalommal legfeljebb 20.000,- Ft összegben Palota egészségügyi támogatást állapíthat meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

a) családban élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át,

b) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.


(2)  A Polgármester orvosi javaslat alapján tüdőgyulladás elleni védőoltás költségeinek támogatására naptári évenként egy alkalommal legfeljebb 15.000,- Ft összegben Palota egészségügyi támogatást állapíthat meg annak a 65 év feletti személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

a) családban élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át,

b) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.


(3)  A Palota egészségügyi támogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, és mellékelni kell, az eszköz illetve oltóanyag megvásárlásáról szóló, a jogosult nevére kiállított, 3 hónapnál nem régebbi számlát, az orvosi javaslatot, illetve az oltás beadásáról szóló igazolást.”


9. §


A Rendelet 8. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 105.000 forintot, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő személy, 3 vagy több gyermeket nevelő család, illetve rokkant vagy súlyos fogyatékos személy esetében a 120.000 forintot, valamint”


10. §


A Rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Palota temetési támogatás eseti jelleggel állapítható meg, összege

a) 70.000 Ft, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg,

b) 40.000 Ft, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át meghaladja, de az 500 %-át nem haladja meg.


11. §



A Rendelet 12. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


b) az egy főre jutó havi jövedelmének összege nem haladja meg a 100.000,-Ft-ot.


12. §


A Rendelet 12/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A polgármester Palota iskolakezdési támogatásra való jogosultságot állapít meg annak a kiskorú gyermeket nevelő személynek, akinek gyermeke az általános iskola első vagy ötödik osztályát kezdi meg.”


13. §


A Rendelet 12/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A Palota iskolakezdési támogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet június 1. és szeptember 30. közötti jogvesztő határidőn belül kell benyújtani abban az évben, amikor a gyermek az általános iskola első vagy ötödik osztályát megkezdi a 14. melléklet szerinti formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni kell a tanulói jogviszony igazolását.”



14. §


A Rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A Palota rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapításának további feltétele, hogy az egy főre jutó nettó jövedelem összege nem haladja meg

a) egyedül élő esetén a 120.000,-Ft-ot,

b) nem egyedül élő esetén a 100.000,-Ft-ot.”


15. §


A Rendelet 13/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A polgármester évente egy alkalommal Palota karácsonyi támogatást állapít meg annak az öregségi nyugdíjban, időskorúak járadékában, rokkantsági és rehabilitációs ellátásban és rokkantsági járadékban részesülő személynek, akinek a havi összes jövedelme nem haladja meg a 142.500 Ft-ot.”


16. §


A Rendelet 13/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Palota karácsonyi támogatás összege

a) 15.000 Ft, ha a kérelmező havi összes jövedelme nem haladja meg a 85.500 Ft-ot,

b) 10.000 Ft, ha a kérelmező havi összes jövedelme a 85.000 Ft-ot meghaladja, de a 142.500 Ft-ot nem haladja meg.”


17. §


A Rendelet 13/A. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) A megállapított Palota karácsonyi támogatást december 1. napját követő 30 napon belül kell folyósítani.”


18. §


A Rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A Bizottság különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítése alól részben vagy egészben mentesítheti a kötelezettet, vagy részletfizetést engedélyezhet.„



19. §


A Rendelet a következő alcímmel és 14/B. §-sal egészül ki:


„Palota veszélyhelyzeti támogatás


14/B. §


  1. Veszélyhelyzet idején a polgármester Palota veszélyhelyzeti támogatásra való jogosultságot állapít meg annak, aki a fennálló veszélyhelyzettel kapcsolatban létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került - különösen munkahelye elvesztése miatt -, és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni.


(2) Palota veszélyhelyzeti támogatás eseti jelleggel állapítható meg, személyenként havonta legfeljebb egy, egy naptári évben legfeljebb három alkalommal. Az alkalmanként adható Palota veszélyhelyzeti támogatás összege legfeljebb 50.000 Ft.


(3) Palota veszélyhelyzeti támogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet a 17. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.”


20. §



  1. A Rendelet 4-5. melléklete helyébe e rendelet 1-2. melléklete lép.
  2. A Rendelet 10. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.
  3. A Rendelet 14. melléklete helyébe e rendelet 4. melléklete lép.
  4. A Rendelet kiegészül e rendelet 5. mellékletével.



21. §


Ez a rendelet 2021. január 1-jén lép hatályba.




dr. Filipsz Andrea sk.

jegyző

Cserdiné Németh Angéla sk. polgármester


Mellékletek