Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2020. (XI.13.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 14- 2020. 11. 13

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Önkormányzati rendeletek módosítása


1. § (1) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló 8/2010. (III. 10.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: R1.) 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A Hivatal munkamegosztása szempontjából elkülönült szervezeti egységei vezetésére a jegyző irodavezető munkaköröket létesíthet.

(2) A Hivatal vezető beosztású köztisztviselője vezetői illetménypótlékra jogosult, melynek mértéke osztályvezetői szintnek megfelelő (irodavezető) vezetői megbízás esetén az alapilletmény 10%-a.”

(2) Az R1. 11. § (2) bekezdésében a „Hivatal Polgármesteri Kabinet” szövegrész helyébe a „Vagyongazdálkodási Iroda” szöveg lép.


2. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a visszatérítendő, és a vissza nem térítendő támogatásról szóló 15/2009. (IV. 27). önkormányzati rendeletének 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A visszatérítendő támogatást a Bizottság kamatmentes kölcsönként nyújtja.

(2) A vissza nem térítendő támogatásra való jogosultságot, valamint a támogatás összegét a Polgármester határozatban állapítja meg.

(3) A Bizottság határozata alapján szerződést kell kötni a támogatásra jogosulttal.

(4) 200 ezer forint összeg feletti támogatás esetén - ha a kérelmező rendelkezik ingatlantulajdonnal - a szerződésben rendelkezni kell arról, hogy a nyújtott kölcsön összege és járulékai erejéig a kölcsönvevő tulajdonát képező ingatlanra a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat javára jelzálogjog kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

(5) 200 ezer forint összeg feletti támogatás esetén - ha a kérelmező nem rendelkezik ingatlantulajdonnal - a szerződést azonnal végrehajtható közjegyzői okirat formájában kell megkötni. A közjegyzői díj a kölcsönadót terheli.

(6) A kölcsön visszafizetésének módját, valamint havi részleteit a Bizottság egyedi elbírálás alapján, határozattal állapítja meg.

(7) A kölcsön visszafizetésének legalább 4 havi elmaradása esetén - amennyiben a visszatérítendő támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg -, a támogatásra jogosultnak a visszatérítendő támogatás fennmaradó részleteit egy összegben kell visszafizetnie.

(8) A visszatérítendő támogatás visszafizetésétől méltánylást érdemlő esetben a Bizottság egyedi határozattal eltekinthet, amennyiben a támogatás megállapításakor nem ismert, a kérelmező anyagi körülményeiben bekövetkezett negatív változás ezt indokolja.

(9) A polgármester az önkormányzat költségvetési beszámolója keretében évente beszámol a vissza nem térítendő támogatás nyújtásáról a Képviselő-testületnek.”


3. § (1) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat által fenntartott vagy működtetett köznevelési, egészségügyi szociális és gyermekjóléti intézményekben dolgozók részére kitüntető díjak alapításáról szóló 5/2013. (II. 18.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: R2.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az alábbi díjakat alapítja:

a) az Év Óvodapedagógusa Díj,

b) az Év Pedagógiai Munkát Segítő Alkalmazottja Díj,

c) az Év Orvosa Díj,

d) az Év Egészségügyi Szakdolgozója Díj,

e) az Év Szociális Munkása Díj.”

(2) Az R2. 1. §-ában a „közoktatási” szövegrész helyébe a „köznevelési” szöveg lép.

(3) Hatályát veszti az R2. 3. Az Év Pedagógusa Díj alcíme.


4. § (1) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok engedélyezéséről és szolgáltatási díjairól szóló 12/2015. (IV. 7.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: R3.) 2. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) többletszolgáltatás: a házasságkötés, és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén, az anyakönyvvezető által, a jogszabályban rögzített hivatalos szövegen túl ünnepi beszéd tartása, az anyakönyvi kivonat emléklap formájában történő átadása, pezsgős köszöntés (legfeljebb 8 főre), virág asztaldísz, gyertyás köszöntés, állófogadás.”

(2) Az R3. 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Hivatali munkaidőn kívül szertartás keddtől péntekig 18 óráig, szombati napokon 10 órától 20 óráig engedélyezhető.”

(3) Hatályát veszti az R3. 3. § (3) bekezdése.


5. § (1) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételének rendjéről szóló 28/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: R4.) 29. § (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A hozzájárulás nélkül épített szabálytalan útcsatlakozás a létesítő költségén elbontatható. Az elbontásról a Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Iroda gondoskodik szakkivitelező bevonásával, vállalkozói megbízással. A vállalkozói díjat a szabálytalanul épített útcsatlakozó megrendelőjének a Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Iroda továbbszámlázza.

(3) A nem közlekedési célú igénybevétellel vagy az útcsatlakozás létesítésével összefüggésben okozott kárért a kérelmező - ha nem állapítható meg, akkor az útcsatlakozáshoz tartozó ingatlan tulajdonosa - a felelős. A szakszerű helyreállításról a Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Iroda gondoskodik szakkivitelező bevonásával, vállalkozói megbízással, melynek költségét a szabálytalanul épített útcsatlakozó megrendelőjének továbbszámlázza.”

(2) Az R4.

a) 4. § (4) bekezdésében, 8. § (1) bekezdésében, a 14. § (2) bekezdésében, a 28. § (1) és (4) bekezdésében az „Építésügyi Irodájához” szövegrész helyébe „Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Irodájához” szöveg,

b) 26. § (1) bekezdésében a „XVI. Kerületi Közterület-felügyelet” szövegrész helyébe a „Közterület-felügyeleti Iroda” szöveg

lép.


6. § (1) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a XVI. kerületi társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek utólagos hőszigetelésének pénzügyi támogatásáról szóló 4/2020. (I. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R5.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § E rendelet célja, hogy Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) - az általa kiírt pályázat alapján - vissza nem térítendő támogatást nyújtson a XVI. kerületi társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek homlokzati, tető- és pincefödém, valamint homlokzati végfalak hőszigeteléséhez.”

(2) Az R5. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Önkormányzati támogatás: az Önkormányzat által kiírt pályázati felhívás keretében elnyerhető támogatás, mely a Pályázó saját önrészét egészíti ki;

2. Saját önrész: a beruházás összes költsége csökkentve az önkormányzati támogatás összegével;

3. Lakóépület: teljes lakóépület vagy lépcsőház;

4. Teljes lakóépület: körbejárható lakóépület;

5. A beruházás megvalósításának határideje: az önkormányzati támogatási szerződésben meghatározott határidő.”

(3) Az R5. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó lakóépületek homlokzati hőszigeteléséhez - melynek eredményeként a teljes lakóépület valamennyi oldala szigetelésre kerül -, tető- és pincefödém, valamint homlokzati végfalak hőszigeteléséhez az önkormányzat által kiírt pályázat alapján pénzügyi támogatás igényelhető.

(2) Lépcsőház homlokzati hőszigetelése esetén - az (1) bekezdésben foglaltakon túl - a lépcsőházban található lakások és közös területek homlokzati felületei szigeteléséhez is igényelhető a támogatás.

(3) A homlokzat, a tetőfödém, pincefödém, valamint a homlokzati végfalak hőszigetelésére együttesen és önállóan is benyújtható a pályázat.

(4) Az önkormányzati támogatásra rendelkezésre álló keretösszeget az Önkormányzat minden évben a tárgyévi költségvetésről szóló rendeletében határozza meg.

(5) Az Önkormányzat a nyertes Pályázóval támogatási szerződést köt.

(6) A támogatást az Önkormányzat vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja.

(7) Vissza nem térítendő önkormányzati támogatásban az a Pályázó részesíthető, aki a pályázati kiírás feltételeinek maradéktalanul megfelel, pályázatát a pályázati kiírásban meghatározott határidőn belül az Önkormányzathoz benyújtotta, pályázatához a kiírásban foglalt nyilatkozatokat és okiratokat csatolta, és vele a támogatási szerződés megkötésre került.

(8) A homlokzati, tető- és pincefödém, valamint homlokzati végfalak hőszigetelés összköltségeként a pályázatban rögzített munkálatoknak és járulékos költségeinek általános forgalmi adót is tartalmazó összege vehető figyelembe.”

(4) Az R5. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) Az önkormányzati támogatás mértéke a pályázat szerint támogatható és elfogadott tevékenységek bruttó összköltségének legfeljebb 25%-a, tíz és tíznél kevesebb lakásos társasházi és lakásszövetkezeti teljes lakóépület esetében legfeljebb 50%-a.

(2) Tíz és tíznél kevesebb lakásos lépcsőház homlokzati hőszigetelése esetén a támogatás mértéke a lépcsőház homlokzati hőszigetelése támogatható bruttó költségének

a) legfeljebb 50%-a, amennyiben a hőszigetelés eredményeként a teljes lakóépület valamennyi oldala szigetelésre kerül,

b) legfeljebb 25%-a, amennyiben a hőszigetelés eredményeként a lépcsőházban található lakások és közös területek homlokzati felületei kerülnek szigetelésre.

(3) A költségvetésben rendelkezésre álló keretösszeg a nyertes pályázók között az alábbiak szerint kerül felosztásra:

a) a keretösszeg 1/4-ed része a költségek 50%-át,

b) a keretösszeg 1/4-ed része a költségek 25%-át,

c) a keretösszeg 1/4-ed része a költségek 20%-át,

d) a keretösszeg 1/4-ed része a költségek 15%-át

fedezi.

(4) A pályázathoz, lakásszövetkezeti lakóépületre vonatkozó pályázat esetében csatolni kell a lakásszövetkezet támogató véleményét, több pályázat esetében pedig a lakásszövetkezet által meghatározott prioritási javaslatot.

(5) Abban az esetben, ha a (3) bekezdés a), b), c) vagy d) pontjában meghatározott keretösszeg felhasználására nem érkezik megfelelő számú pályázat, a Polgármester dönthet a keretösszegek közötti átcsoportosításról.”


7. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat jelképeiről és nevének használatáról szóló 29/2004. (VII. 23.) önkormányzati rendeletének

a) 7. § (1) bekezdés b) pontjában a „Kulturális és Sport Bizottság (továbbiakban: KSB)” szövegrész helyébe a „Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság (továbbiakban: KKSIGYB)” szöveg,

b) 7. § (6) bekezdésében a „KSB” szövegrész helyébe a „KKSIGYB” szöveg

lép.


8. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 49/2004. (XII. 29.) önkormányzati rendeletének 1. § (3) bekezdésében az „1959. évi IV. törvény” szövegrész helyébe a „2013. évi V. törvény” szöveg lép.


9. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a Lakóépület magánerős felújításának önkormányzati támogatásáról szóló 18/2007. (VI. 20.) önkormányzati rendeletének

a) 6. § (2) bekezdésében az „Ügyfélszolgálati” szövegrész helyébe az „Igazgatási és Ügyfélszolgálati” szöveg,

b) 6. § (6) bekezdésében a „Vagyonhasznosítási” szövegrész helyébe a „Vagyongazdálkodási” szöveg

lép.


10. § (1) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes felületek falfirka elleni védelméről szóló 17/2008. (VI. 3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R6.) 4. § (2) helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pályázónak az e rendelet 1. melléklete szerinti pályázati felhívásban megjelölt minden adatot és információt szolgáltatni kell.”

(2) Az R6. 6. § (6) bekezdésében az „Ügyfélszolgálati” szövegrész helyébe az „Igazgatási és Ügyfélszolgálati” szöveg lép.

(3) Az R6. e rendelet 1. mellékletével egészül ki.

(4) Hatályát veszti az R6.-ban a

„PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Falfirka mentesítés önkormányzati támogatásához

I. A támogatás célja

Budapest Főváros XVI. kerület közigazgatási területén a városképet rontó, közízlést sértő falfirkák elhelyezése megszűnjön.

II. A támogatás tárgya

Budapest Főváros XVI. kerület közigazgatási területén elsősorban a tömegközlekedési útvonalak mentén fekvő lakóingatlanok, továbbá közfunkciót (különösen iskola, óvoda, orvosi rendelő, gyógyszertár, élelmiszerüzlet, könyvtár) ellátó ingatlanok utcafronton álló homlokzatának, kerítésének falfirka mentesítése, illetőleg a felület védőbevonattal való ellátása.

A pályázat benyújtható az utcafronton álló épület, kerítés teljes felületének vagy csak meghatározott részének falfirka mentesítésére.

Falfirka mentesítés: a már meglévő falfirka eltávolítása, majd ezt követően a felület védőréteggel való bevonása, vagy a falfirkával még nem szennyezett felület védőréteggel való bevonása.

III. Az elnyerhető támogatás

A támogatás nem más, mint a pályázatban szereplő ingatlan utcafronton álló homlokzatának, illetőleg kerítésének falfirka mentesítését célzó munkálatok elvégzése.

A támogatás mértéke az épület utcafront álló falfelületének, kerítésének falfirka mentesítésének, illetőleg a védendő felület színtelen védőbevonattal való bevonásának teljes költsége.

IV. Benyújtás módja, helye, határideje

a) magyar nyelven, a pályázati felhívás mellékletét képező formanyomtatványon (adatlap);

b) fényképfelvétel az épület utcafronton álló homlokzatáról, illetőleg az utcafronti kerítésről;

c) a pályázó által vállalt saját erő mértékéről (az összköltség százalékában kifejezve) szóló nyilatkozat;

d) az 4. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozat;

e) nyilatkozat a pályázattal érintett ingatlan tulajdonviszonyáról;

f) bérleti jogviszony fennállása esetén a bérleti szerződés, a tulajdonos nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a pályázat benyújtásához hozzájárul, továbbá nyilatkozat arról, hogy a saját erőt - amennyiben van - a tulajdonos vagy a bérlő biztosítja;

g) társasház, lakásszövetkezet esetén a lakóközösség határozata.

f) a pályázatot 1 példányban zárt borítékban;

g) Benyújtási határidő: ......

h) Pályázat benyújtásának helye: személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján. Cím: 1163 Budapest, Havashalom u. 43.

i) Jelige: „Falfirka mentesítés támogatása”

Támogatás iránti pályázat személyi tulajdonban lévő családi ház, lakás esetén egyénileg. Társasház, lakásszövetkezet, közös tulajdonban lévő részek esetén a közgyűlés által jóváhagyott pályázat nyújtható be. Közös tulajdonban lévő családi ház, lakás esetén a tulajdonosok csak közösen pályázhatnak.

V. Eljárási rend

A pályázatok benyújtását követően hiánypótlásnak van helye. A hiánypótlás formai hiányosságokra, az alkalmassággal kapcsolatos nyilatkozatok, a pályázatban előírt iratok utólagos csatolására vonatkozik.

A szerződést az eredményhirdetést követő 30 napon belül kell megkötni. A szerződést határidőben alá nem író Pályázó a támogatást elveszíti.

Nem nyújtható támogatás:

a) a pályázat benyújtása előtt már megkezdett beruházáshoz;

b) a pályázati feltételeknek nem megfelelő pályázat esetén;

c) utcafronttal érintkező falfelülettel rendelkező épület nem utcafronti falszakaszainak graffiti mentesítésére;

d) a korábban már önkormányzati támogatással falfirka mentesített falfelület, kerítés újbóli graffiti mentesítésére;

e) a pályázatot a rendelkezésre álló keret kimerülését követően nyújtották be;

f) a pályázathoz a hiánypótlási felhívás ellenére sem csatolja a pályázati felhívásban foglalt dokumentumot;

g) a Pályázó a pályázatot nem a pályázati felhívás mellékletét képező formanyomtatványokon nyújtja be.

A támogatást azonnal, egyösszegben a Ptk. szerinti késedelmi kamatokkal együtt vissza kell fizetni, ha

a) hitelt érdemlően bizonyítható, hogy a Pályázó a pályázatban vagy az ahhoz csatolt dokumentumban valótlan adatokat közölt, vagy

b) hitelt érdemlően bizonyítható, hogy a Pályázó a szerződésben foglalt kötelezettségeinek nem tett eleget.

A pályázatok elbírálása során előnyt élvez az a Pályázó, amely a falfirka mentesítés költségének legalább 50%-át önerőként vállalja, továbbá aki tömegközlekedési útvonal mentén fekvő épület, kerítés falfirka mentesítésére pályázik.

A falfirka mentesítés 1 m2 -re eső várható költsége:

- vakolt felület esetén: ..... Ft

- nyers tégla burkolat esetén: ... Ft

- beton esetén: .... Ft

- fa esetén: .... Ft

- üveg esetén: ... Ft

- fém esetén: ... Ft

- műanyag esetén: ..... Ft.

A pályázati felhívás és a formanyomtatványok a XVI. kerületi Önkormányzat honlapján (www.budapest16.hu) letölthetőek, vagy térítésmentesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (1163 Budapest, Havashalom u. 43.) átvehetőek. Érdeklődni lehet: 40-11-483, 4011-644

A falfirka mentesítés önkormányzati támogatásának részletes szabályait Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzatnak az egyes falfelületek falfirka elleni védelméről szóló 17/2008. (VI. 3.) rendelete állapítja meg.

Budapest, 2008. május............................

Kovács Péter
 polgármester”

szöveg.


11. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújításának állami részvétel nélküli önkormányzati támogatásáról szóló 26/2009. (VI. 25.) önkormányzati rendeletének 7. § (2) bekezdésében az „Ügyfélszolgálati” szövegrész helyébe az „Igazgatási és Ügyfélszolgálati” szöveg lép.


12. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújításának önkormányzati támogatásáról szóló 10/2010. (III. 29.) önkormányzati rendeletének 7. § (2) bekezdésében, az 1. számú melléklet VI. 3. Benyújtás helye és formája, a VI. 4. Benyújtás időpontja, határideje:, a VI. 5. Pályázati anyagok beszerzésének lehetőségei: alcímben, a „Pályázati Útmutató” VII. 4. Benyújtás helye és formája: és a VIII. 6. A támogatás általános feltételei: pontban az „Ügyfélszolgálati” szövegrész helyébe az „Igazgatási és Ügyfélszolgálati” szöveg lép.


13. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi vállalkozások munkahelyteremtő és foglalkoztatás-ösztönző programjáról szóló 18/2011. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének 15. § (1) bekezdésében az „Ügyosztályvezetője” szövegrész helyébe az „Irodájának vezetője” szöveg lép.


14. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi építészeti-műszaki tervtanács működési feltételeiről és eljárási szabályairól szóló 7/2013. (II. 18.) önkormányzati rendelete 1. számú mellékletének 12. pontjában az „Ügyfélszolgálati” szövegrész helyébe az „Igazgatási és Ügyfélszolgálati” szöveg lép.


15. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendeletének

a) 3. § (3) bekezdés e) pontjában a „Vagyonhasznosítási” szövegrész helyébe a „Vagyongazdálkodási” szöveg,

b) 6. §-ában az „Ügyfélszolgálati” szövegrész helyébe az „Igazgatási és Ügyfélszolgálati” szöveg

lép.


16. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a kerületi lakosok közösségi célú igényeinek teljesítését vállaló civil szervezetek támogatásáról szóló 15/2015. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének 6. § (4) bekezdésében a „Kulturális és Sport Bizottság” szövegrész helyébe a „Köznevelési, Kulturális, Sport, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság” szöveg lép.


17. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát” programról szóló 32/2015. (XII. 21.) önkormányzati rendeletének

a) 4. § (3) bekezdés b) pontjában a „Környezetvédelmi” szövegrész helyébe a „Környezet- és Klímavédelmi” szöveg,

b) 7. § (1) bekezdésében a „Környezetvédelmi és Közbiztonsági” szövegrész helyébe a „Környezet- és Klímavédelmi” szöveg

lép.


18. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a 2020. évre vonatkozó igazgatási szünet elrendeléséről és a naptár szerinti munkarendtől való eltérésről szóló 2/2020. (I. 24.) önkormányzati rendeletének 2. § (2) bekezdésében a „Hivatal közterület-felügyeleti egységének” szövegrész helyébe a „Közterület-felügyeleti Iroda” szöveg lép.

Hatályon kívül helyező és záró rendelkezések


19. § (1) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló 27/2006. (IX. 18.) önkormányzati rendelete.

(2) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakóépület magánerős felújításának önkormányzati támogatásáról szóló 18/2007. (VI. 20.) rendelet módosításáról szóló 10/2008. (IV. 1.) önkormányzati rendelete.

(3) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakóépület magánerős felújításának önkormányzati támogatásáról szóló 18/2007. (VI. 20.) rendelet módosításáról szóló 25/2009. (VI. 25.) önkormányzati rendelete.

(4) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 29/2009. (VI. 25.) önkormányzati rendelete.

(5) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételének rendjéről szóló 28/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 25/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelete.

(6) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 49/2004. (XII. 29.) rendelet módosításáról szóló 17/2006. (V. 30.) önkormányzati rendelete.

(7) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 49/2004. (XII. 29.) rendelet módosításáról szóló 11/2007. (IV. 23) önkormányzati rendelete.

(8) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 49/2004. (XII. 29.) rendelet módosításáról szóló 1/2009. (I. 27) önkormányzati rendelete.

(9) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 49/2004. (XII. 29.) rendelet módosításáról szóló 3/2013. (I. 28.) önkormányzati rendelete.

(10) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi vállalkozások munkahelyteremtő és foglalkoztatás-ösztönző programjáról szóló 18/2011. (IX. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 26/2011. (XI. 21.) önkormányzati rendelet.

(11) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 37/2013. (XII. 16.) önkormányzati rendelete.

(12) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 8/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelete.

(13) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 16/2017. (VI. 27.) önkormányzati rendelete.

(14) Hatályát veszti a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 9/2018. (III. 9.) önkormányzati rendelete.


20 .§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


 Kovács Péter

 Dr. Csomor Ervin

 polgármester

 jegyző

Általános indokolás


Az egyes önkormányzati rendeletek módosítását elsősorban a Polgármesteri Hivatal - és korábban a képviselő-testület bizottságainak - struktúraváltása indokolja. A rendeletek felülvizsgálta során egyéb, a jogalkalmazás során felmerült szabályozási elégtelenség is előtérbe került, az átlátható és egyértelmű szabályozás érdekében került a rendelet-tervezetbe ezeknek a területeknek az újraszabályozására tett javaslat is.


Részletes indokolás


Az 1. §-hoz


A Polgármesteri Hivatalban 2020. október 1. napjával az ügyosztályok megszűntek, így az erre vonatkozó szabályozás feleslegessé vált.

A 2. §-hoz


A könnyebb jogalkalmazás érdekében pontosításra kerül a szabályozás.


A 3. §-hoz


Az Év Pedagógusa Díj odaítélése már nem a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat hatáskörébe tartozik, így a szabályozás okafogyottá vált.

A 4. §-hoz


Egyre nagyobb igény jelentkezik a házasulandók részéről arra, hogy hétköznap délután köthessenek házasságot és ezt a hatályos szabályozás csak pénteki napokon teszi lehetővé, ez bővül ki a keddtől csütörtökig terjedő napokra is. Ezen felül a házasságkötési ceremónia során igénybe vehető szolgáltatások körének pontosítására kerül sor.


Az 5. §-hoz


A feladatkör a Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Irodához került, ennek átvezetését tartalmazza a szabályozás.


A 6. §-hoz


A lakosság jelzésére, valamint az Összefogás Lakásszövetkezet azirányú igényére reagálva készült a mellékelt rendelet-módosítási javaslat, miszerint homlokzati hőszigetelésre pályázó lépcsőház esetében ne legyen a támogatás feltétele a teljes épület szigetelése. A módosítás a jogosulti kör kibővítését célozza meg annak érdekében, hogy a lakóépületekben található lépcsőházak önállóan is tudjanak pályázatot benyújtani homlokzati hőszigetelésre anélkül, hogy a teljes épület valamennyi oldalát szigetelniük kellene. A javaslat alapján önállóan pályázó lépcsőházak esetén lehetőség van kizárólag a lépcsőházban található lakások és közös területek homlokzati felületei szigeteléséhez is pályázati támogatási igényelni.


A 7. §-hoz


Bizottsági elnevezés változása miatt módosul.


A 8. §-hoz


A hivatkozott törvény nevének átvezetése miatt módosul.


A 9. §-hoz


Az irodanév változások átvezetése miatt módosul.


A 10. §-hoz


A pályázati felhívás a rendelet mellékleteként kerül feltüntetésre, valamint irodanév változást tartalmaz,


A 11-18. §


Iroda- és bizottsági név változás átvezetését tartalmazza.


A 19. §-hoz


Módosító rendeletek hatályon kívül helyezését tartalmazza.


A 20. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.


Mellékletek