Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2019. (XI.15.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 06- 2020. 11. 06


Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló  2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében  foglalt felhatalmazás alapján, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §   Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2019.(XI.15.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) a következő 44/A. alcímmel egészül ki:   „44/A. A Közgyűlést megillető hatáskörök polgármester általi gyakorlása veszélyhelyzetben

  81/A. §  (1) Az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdésében meghatározott, Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a Közgyűlés 5. § (2) bekezdésben a bizottságokra és a jegyzőre átruházott hatásköreit is.

(2) A polgármester a közgyűlési hatásköröket a Mötv. 9. §-ában meghatározott jóhiszeműség, valamint a társadalmi rendeltetetésnek megfelelő joggyakorlás elvével összhangban köteles gyakorolni, és döntéseinek mindenkor meg kell felelnie a szükségesség és arányosság követelményének.   

81/B. §(1) A 81/A. § (1) bekezdésében meghatározott esetben az Önkormányzat testületei nem üléseznek, ezért – a  81/D. § (5) bekezdésében foglalt kivétellel – a Közgyűlés működésére vonatkozó III. fejezet és a bizottságok működésére vonatkozó 38. alcím rendelkezéseit  nem lehet alkalmazni.

(2) A polgármester a  Város polgárait széles körben érintő, az Önkormányzat működését és gazdálkodását alapjaiban meghatározó ügyekben tervezett döntéseit megelőzően konzultációt tart. 

(3)  A konzultációra a közgyűlési hatáskörök gyakorlásához kapcsolódóan kerül sor.    

(4) A konzultáción a (2) bekezdésben meghatározott, eredetileg közgyűlési hatáskörbe tartozó ügyben tervezett polgármesteri határozat meghozatala és  önkormányzati rendelet  megalkotása  előtt  véleményt nyilváníthat minden képviselő.  A konzultáció videókonferencia  útján történik.           

81/C. § (1)  A konzultáción személyesen a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző vagy az aljegyző, valamint a konferenciát rögzítő technikai személyzet vehet részt.

(2)  A konzultáció  időpontjáról szóló értesítést  a polgármester által gyakorolt hatáskör szerint érintett képviselők elektronikus elérhetőségére a konzultáció megtartását megelőző 3 nappal előbb kézbesíteni kell.

(3)  A (2) bekezdésben meghatározott  értesítéshez csatolni kell a konzultáció témáinak listáját, a témák rövid szakmai ismertetését és a polgármesteri hatáskör-gyakorlás során a Közgyűlés hatáskörében meghozni tervezett határozatok, valamint a rendeletek tervezetét.

81/D. § (1) A konzultációt a polgármester vezeti.

(2)  A konzultáció  részei:

1. polgármesteri tájékoztató,

2. közgyűlés hatáskörében tervezett polgármesteri döntés előtti konzultáció.

(3)  A konzultáció a polgármesteri tájékoztatóval kezdődik.  Ennek keretében a polgármester tájékoztatja a videokonferenciába bekapcsolódó képviselőket a veszélyhelyzetben hozott döntéseiről, a veszélyhelyzet elhárításához és a védekezéshez kapcsolódó intézkedéseiről. A tájékoztatót követően a polgármester ismerteti a konzultáció témáit, majd  számba veszi a konzultáción részt vevő képviselőket. A konzultáción kizárólag a számba vett képviselők vehetnek részt.

(4) A polgármester a téma ismertetését követően szót ad a téma vonatkozásában vélemény-nyilvánítási szándékot bejelentő képviselőknek. Véleménynyilvánításra minden képviselő számára 5 perc áll rendelkezésre.

(5) A konzultáció témájától eltérés és az időkeret túllépése esetén a  20. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6)  A konzultáción elhangzó téma kapcsán  feltett kérdésekre, felvetett javaslatokra a konzultáció 81/C. § (2) bekezdésében meghatározott  személyes résztvevői a konzultáción rövid választ adhatnak.

81/E. §      A konzultáción elhangzott vélemények a polgármestert döntésében nem kötik.

81/F. §      A videókonferencia útján tartott konzultáci időpontjáról a város lakosságát a város hivatalos honlapján értesíteni kell, a konzultáció nyilvánosságára  a 15. § (3) bekezdését kell alkalmazni.

81/G. §     A   konzultáción   elhangzottakról hangfelvétel, ennek alapján rövid összefoglaló jegyzőkönyv készül.

81/H. §  A polgármester 5. § (2) bekezdésben a bizottságokra átruházott közgyűlési hatáskörben meghozatalra kerülő döntését megelőzően  a bizottságok tagjai közösen döntési javaslatot tehetnek. A bizottsági tagok  közös döntési javaslata kialakításának technikai formáját a bizottságok elnökei határozzák meg, melyhez az informatikai és az adminisztrációs feltételeket a Polgármesteri Hivatal a hivatali helyiségeiben biztosítja.









                  2. §   Az SZM a következő 97/A. §-sal egészül ki:

                 „97/A. § A 44/A. alcím az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdésében meghatározott, Kormány által kihirdetett                                veszélyhelyzet megszűnését követő napon hatályát veszti.”

   

3. §           Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




   

     Péterffy Attila sk.                                                                                  Dr. Lovász István sk.

                       polgármester                                                                                                jegyző


Záradék:

Megalkotta: Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere a  2011. évi CXXVIII. törvény  46. § (4) bekezdésében  meghatározott hatáskörében

Kihirdetve:  2020.  november 5. napján.


Mellékletek