Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 59/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a tanulói laptop-támogatásról

Hatályos: 2020. 12. 01- 2023. 03. 31

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 59/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a tanulói laptop-támogatásról1

2020.12.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt jogköre alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a kerületi ifjúság tanulmányi előmenetelének segítése, valamint az oktatási intézmények bezárása esetén alkalmazott digitális tanrendben való maradéktalan részvétel céljából laptop-támogatást nyújt a meghirdetett pályázati eljárásban résztvevő és a pályázati feltételeknek megfelelő kerületi tanulóknak és hallgatóknak.

2. A pályázat

2. § Pályázatot nyújthatnak be az önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező, a KIR nyilvántartása szerint működő általános iskolában, középfokú oktatási intézményben nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő, tanulói jogviszonyban álló nagykorú tanulók, kiskorú tanulók törvényes képviselői, valamint felsőoktatási intézményben teljes idejű nappali képzésben részt vevő, aktív hallgatói jogviszonyban álló hallgatók (a továbbiakban együtt: tanuló, illetve törvényes képviselője).

3. § A pályázat benyújtásnak feltétele, hogy a pályázó háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a 120.000.-Ft-ot.

4. § (1) A pályázatnak tartalmaznia kell: - a nagykorú tanuló természetes személyazonosító adatait, - ha a tanuló kiskorú, a törvényes képviselő és a tanuló természetes személyazonosító adatait, - a tanulói, hallgatói jogviszonyra vonatkozó adatokat, - az otthoni internetkapcsolat meglétéről szóló nyilatkozatot, - a tanulóval egy háztartásban élő személyek kereseti adatait, - a pályázaton való részvételhez szükséges nyilatkozatokat, - az adatkezeléshez kapcsolódó hozzájáruló nyilatkozatot.

(2) A pályázatok benyújthatóak: személyesen, elektronikusan, továbbá postai úton.

(3) A pályázatok csak egyénileg nyújthatók be, a csoportosan benyújtott pályázatok érvénytelenek.

(4) Nem részesülhet laptop-támogatásban az a tanuló, aki a 2020. évben korábban meghirdetett pályázati eljárásban sikeresen pályázott.

5. § A pályázatot Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete írja ki, 15 napos jelentkezési határidő megjelölésével.

6. § (1) A benyújtott pályázat tekintetében szükség esetén egy alkalommal hiánypótlást lehet elrendelni legfeljebb 5 napos határidő tűzésével.

(2) A benyújtott pályázatokat Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete bírálja el, a jelentkezési határidő lejártát követő 15 napon belül.

(3) Pályázót a pályázat eredményéről a pályázatok elbírálását követő 5 napon belül értesíteni kell.

3. A pályázati keret

7. § (1) A rendelkezésre álló pályázati keret 20 darab új laptop.

(2) A laptopot a pályázat alapján a tanulók a tanév, illetve a képzési időszak végéig használatba kapják az önkormányzattól.

(3) A használatba kapott laptopot az önkormányzat felszólítására 8 munkanapon belül vissza kell adni.

8. § (1) Az internettel nem rendelkező pályázók havi 3.000.-Ft összegű támogatást igényelhetnek otthoni internet biztosítása céljából.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatást az veheti igénybe, aki a veszélyhelyzet ideje alatt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló 501/2020. (XI. 14.) Korm. rendeletben meghatározott ingyenes szolgáltatást nem vette igénybe.

4. Szerződéskötés

9. § A nyertes pályázatot benyújtó tanulóval, illetve törvényes képviselőjével az értesítését követő 15 napon belül - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény XLVI. fejezetében szabályozottakon alapuló - szerződést kell kötni.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének a tanulói laptop-támogatásról szóló 43/2020. (IX. 30.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 30. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 1. napjával.