Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2020. (VI. 17.) önkormányzati rendelete

Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020. (VI. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 22

Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2020. (VI. 17.) önkormányzati rendelete

Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020. (VI. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.01.22.

Ónod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Ónodi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal történt egyeztetést követően a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § . A rendelet célja, hogy Ónod község lakosainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Ónod Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § . Az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Ónod község minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

3. § . A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

2. Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai

4. §2 (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátás keretében az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása során kiemelten kezeli

a) Ónod Község hagyományainak ápolását, a helyi kulturális értékek védelmének erősítését,

b) a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének, művészeti életének és közösséggé formálódásának támogatását, szabadidejének hasznos eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtését,

c) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatását, kulturális kapcsolatainak gazdagítását,

d) a hátrányos helyzetű rétegek közművelődését,

e) az etnikai, nemzetiségi, kulturális értékek megismertetését, a nemzetiségek hagyományainak gondozását,

f) kimagasló művészeti értéket képviselő művészeti rendezvények támogatását,

g) kapcsolat kiépítését a környező települések kulturális intézményeivel, egyesületeivel.

(3) Az Önkormányzat a meghatározott alapszolgáltatásokat elsősorban az általa fenntartott és működtetett közművelődési intézmény (továbbiakban: Intézmény) útján, másodsorban közművelődési megállapodások útján látja el.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

(5) A közösségi színtérben Ónod Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások zavartalan biztosítása érdekében egy, legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező szakembert foglalkoztat. (5) Az Önkormányzat közművelődési megállapodást kötött a közművelődési megállapodásokban felsorolt részfeladatok vonatkozásában a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral (székhely: 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11.)

5. §3 (1) Az Önkormányzat elismeri és segíti a településen működő civil közösségek, szervezetek munkáját. A közművelődés területén számít együttműködésükre - műsorok, bemutatók, fórumok, találkozók szervezésében.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és szorgalmazza a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak megvalósítása érdekében együttműködik az Ónod Községben működő

a) köznevelési feladatokat ellátó művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, gazdasági társaságokkal,

b) egyházakkal,

c) tevékenységet folytató sport szervezetekkel,

d) oktatási, nevelési, szociális intézményekkel, valamint e) a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal.

3. A közművelődési feladatok ellátásának módja

6. § . (1) Az önkormányzat az e rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és kötelező feladatok ellátására közművelődési intézményeket, közösségi színtért biztosít, melyek működtetése érdekében közművelődési megállapodást köt.

(2)4 A képviselő-testület közösségi szintér színhelyéül az Ónod, Rákóczi u. 44. szám alatti, Ónod, belterület 473 hrsz-ú, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant, Közösségi Házat, valamint az Ónod, Nyéki utca 4. szám alatti, Ónod, belterület 704/2 hrsz-ú, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant, a Török-Melczer Kastélyt jelöli ki.

7. § (1) A közművelődési tevékenység ellátását biztosítását segíti elő a 6. § (2) bekezdésben meghatározott közösségi színtéren túl

a) a Tájház 3551 Ónod, Vár utca 19.

(2) valamint egyéb, önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület.

8. § A települési könyvtári ellátás biztosítását az Önkormányzat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei II. Rákóczi Ferenc Könyvtárral kötött megállapodásban meghatározottak szerint a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti oly módon, hogy az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas nyilvános könyvtári szolgáltató helyet működtet.

9. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, civil szervezetekkel, egyesületekkel

b) egyházakkal,

c) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi vagy a szomszéd településeken működő intézményekkel.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről plakátok, szórólapok útján nyújt tájékoztatást a település lakossága részére.

4. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

10. § . A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

5. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

11. § . (1) A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből és a pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(2) E rendelet 3-4. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(3) A közművelődési helyszín és alapellátás biztosításán túl a finanszírozás módja elsősorban feladatfinanszírozás, amely pályázati keretek között zajlik külön önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek szerint, és a feladatok ellátásához szükséges részbeni vagy teljes támogatás pályázati úton nyerhető el.

6. Záró rendelkezések

12. § . E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

Tarnóczi József dr. Polgári Orsolya
polgármester jegyző

jegyző

1

A bevezető az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése az Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.