Cegléd Város Önkormányzata 8/2020. (II. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól és a sporttámogatásról

Hatályos: 2022. 04. 01

Cegléd Város Önkormányzata 8/2020. (II. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól és a sporttámogatásról

2022.04.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a sportról szóló 2004. évi I. törvénnyel összhangban meghatározza Cegléd Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi sporttal kapcsolatos feladatait, valamint a feladat ellátás érdekében biztosított támogatások kereteit.

2. § A rendelet hatálya kiterjed

a) az Önkormányzat Képviselő-testületére (továbbiakban: Képviselő-testület) és annak szerveire,

b) az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési, és tulajdonában lévő gazdálkodó szerveire (a továbbiakban: intézmény),

c) az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményekre, azok fenntartóira és működtetőire,

d) Cegléd város összes sportegyesületére

e) a ceglédi sporttevékenységek megvalósításában résztvevő köznevelési, társadalmi és civil szervezetekre és magánszemélyekre.

3. § (1) Az Önkormányzat feladatai a sportról szóló törvényben foglaltakkal összhangban:

a) a sport hosszú távú fejlesztési céljainak megfelelő helyi sportkoncepció meghatározása és megvalósítása, a helyi sportszervezetek képviselőivel együttműködve,

b) az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartása és működtetése,

c) a fenntartóval együttműködve az iskolai testnevelés és sporttevékenység feltételeinek támogatása,

d) a sporttal foglalkozó helyi szervekkel való együttműködés,

e) a versenysport és szabadidősport támogatása,

f) az utánpótlás nevelése, támogatása, fejlesztése,

g) közreműködés a sport népszerűsítésében,

h) az iskolai és diáksport, szabadidősport és fogyatékosok sportja finanszírozásában történő részvétel,

i) az egészséges életmód feltételei megteremtésének elősegítése,

j) az önkormányzat lehetőségeihez mérten részvétel a nemzetközi sportkapcsolatokban.

(2) Az Önkormányzat a sportfeladatok finanszírozását, valamint a sportlétesítmények, sportpályák fejlesztését, korszerűsítését, építését pályázati úton elnyert összegekkel, és a működtetésben részt vevő szervezetek vagy azok pályázatainak támogatásával segíti.

4. § (1) A Képviselő-testület dönt a város:

a) sportkoncepciójáról,

b) sportrendeletéről,

c) az éves önkormányzati sporttámogatási összegek meghatározásáról,

d) az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények és a közterületi sportpályák fenntartásáról, működtetéséről, felújításáról, új létesítmények építéséről

(2) A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben sport ágazatban eljáró bizottság (a továbbiakban: Bizottság)

a) véleményezi a város sportkoncepcióját és sportrendeletét, javaslatot tesz a módosításaikra,

b) javaslatot tesz az éves költségvetési rendelet sporttámogatási keretösszeg meghatározására, és

c) kapcsolatot tart a városban működő helyi sportszervezetekkel, megismeri a sportszervezeteknél rendelkezésre álló hosszú távú fejlesztési terveket.

5. § A Képviselő-testület a helyi sport közvetlen és közvetett támogatására fordított összeg nagyságát anyagi tehervállaló képességére figyelemmel az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

6. § (1) Az Önkormányzat a sportfeladatokat, valamint a sport tevékenységet végző szervezeteket az éves költségvetési rendeletében foglaltak szerint, valamint pályázat útján támogatja. A támogatás alapja a mindenkori költségvetési lehetőségek függvényében a működési költségvetés meghatározott tételekkel korrigált összege.

(2) Az Önkormányzat támogatást elsősorban működési, kivételes esetekben egyedi döntés alapján meghatározott egyéb felhasználási célra nyújthat:

a) sportszervezetek működésének támogatása, kiemelt figyelemmel az utánpótlás-nevelésre és Cegléd hírnevének öregbítésére,

b) sportesemények, sportrendezvények támogatása, kiemelkedő sportteljesítmények elismerése, világversenyekre való felkészülés támogatása,

c) iskolai testnevelés és sport, valamint a szabadidősport támogatása.

d)1 sportszervezet Önkormányzattal szemben fennálló tartozásának rendezésére.

7. §2 (1) Az Önkormányzat a 6. § (2) bekezdés a) – c) pontjaiban meghatározott célból támogatott sportszervezettel az 1. melléklet szerinti tartalommal támogatási szerződést (a továbbiakban: Szerződés) köt.

(2) Az Önkormányzat a 6. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott célból támogatott sportszervezettel a 2. melléklet szerinti tartalommal Szerződést köt

(3)3 Az Önkormányzat a támogatott sportszervezettel az 1. és a 2. melléklet szerint egyaránt Szerződést köt, ha az elnyert támogatás a 6. § (2) bekezdés a) - c) pontjaiban meghatározott pályázati cél valamelyikére és a 6. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott pályázati célra is fedezetet nyújt.

8. § (1) Az Önkormányzat által a sport támogatására fordított összegből a 6. § (2) bekezdés

a) a) és b) pontjában meghatározott feladatokra pályázat útján nyerhető el támogatás,

b) c) pontjában meghatározott feladatokra, egy erre a célra elkülönített keretből, pályázat útján nyerhetnek támogatást az iskolai diáksportkörök, különböző sportegyesületek.

(2)4 Az elnyerhető támogatások odaítéléséről a Képviselő-testület dönt Cegléd Város Önkormányzata bizottságai által kezelt pályázati támogatási keretek felhasználásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletben rögzített eljárási szabályok szerint, a következő eltérésekkel:

a) a tárgyévi pályázat kiírására legkésőbb a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet hatályba lépését követő ülésen hozott határozat alapján kerül sor;

b) a költségvetési rendeletben meghatározott keretösszeg fel nem használt maradványa mértékéig a pályázati kiírás megismételhető, melyről az a) pont szerinti pályázat elbírálásával egyidejűleg kell dönteni;

c) a pályázat benyújtására a helyben szokásos közzétételtől számított legalább tizenöt nap határidőt kell megállapítani.

(3) A (2) bekezdés alapján meghirdetésre kerülő pályázati kiírás tartalmát, valamint a pályázati döntést a Bizottság véleményezi.

9. § (1) A támogatott sportszervezet a támogatás felhasználásáról a Szerződésben rögzített határidőn belül beszámol az Önkormányzatnak. A beszámoló tartalmazza:

a) az írásban elkészített és hiteles formátumban (aláírva, eredetben) benyújtott szakmai beszámolót, amelyben a sportszervezet értékeli a támogatott cél megvalósulását,

b) jegyzéket azokról a számlákról (a számviteli törvény szerinti számviteli bizonylatokról), amelyek a támogatás összegének felhasználását támasztják alá,

c) a támogatott sportszervezet a b) pontban hivatkozott bizonylatok eredeti példányát a következő záradékkal látja el: „A …. évi önkormányzati támogatáshoz ..…..- Ft összegben elszámolva”

(2) A támogatott sportszervezet lehetővé teszi az Önkormányzat részéről a helyszíni ellenőrzést, melynek során az elszámolásban hivatkozott eredeti bizonylatokat bemutatja.

(3) A támogatás felhasználásáról szóló beszámoló elmulasztása a támogatás teljes összegének visszafizetését, valamint a következő költségvetési évben a támogatásból való kizárást vonja maga után.

10. § A Képviselő-testület a Bizottság javaslatára az önkormányzat a sportági versenynaptárban szereplő rendezvényeket, valamint a városban hagyományosan, és az adott évben megrendezésre kerülő kiemelkedő városi, országos vagy nemzetközi sporteseményeket támogathatja, amennyiben a költségvetésben fedezet áll rendelkezésre.

11. § A Képviselő-testület a Bizottság javaslatára a város sportjában kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolókat, edzőket a helyi kitüntetésekről szóló külön önkormányzati rendelet alapján elismerésben részesíti.

12. § (1) Ez a rendelet 2020. március 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Cegléd város sportjáról szóló19/2009. (IV. 30.) KT. rendelet.

(3) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, két napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.

1

A 6. § (2) bekezdés d) pontját a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 7. § a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § (3) bekezdését a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 8. § (2) bekezdését módosította a 9/2020. (III. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2020. március 23-ától.

5

A 2. mellékletet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.