Várvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 11. 09

Várvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.11.09.

Várvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Várvölgy Község Önkormányzata (továbbiakban önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és szolgáltatás tekintetében a megfelelő szintű működtetést. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek intézményi feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.

(3) Amennyiben valamely közművelődési feladatot az önkormányzat szakfeladaton, vagy intézménye útján nem tudja ellátni, az önkormányzat a közművelődési tevékenységek megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

2. A rendelet célja, hatálya

2. § (1) A rendelet célja, hogy Várvölgy község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, szakmai és finanszírozási alapelveit.

(2) Célja, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez, a település hagyományainak ápolásához, a helyi közösségek szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben részt vevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira.

3. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

4. § (1) Az önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

(2) 1Az önkormányzat adottságainak figyelembevételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, amelyek művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

(3) Az önkormányzat a kötelező szolgáltatásokon túl további szolgáltatásokat vállalhat.

4. Az önkormányzat által támogatott közművelődési feladatok

5. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti:

a) a magyar- és a helyi hagyományok ápolását, kulturális értékeinek megőrzését, hagyományőrző közösségek működtetését, település- és környezetvédő, természetbarát közösségek segítését,

b) az egészséges életmód fenntartásához kapcsolódó programok, rendezvények tartását,

c) nemzeti-, közösségi ünnepi alkalmak megrendezésének biztosítását,

d) műsorok, falunapok, találkozók, előadások, bemutatók, versenyek, vetélkedők szervezését,

e) önkormányzati fórumok, rendezvények tartását,

f) a különböző korosztályok művelődési, művészeti, közösség és érdekérvényesítési kezdeményezéseinek segítését,

g) civil szervezetek közösségi életének segítését,

h) a szabadidő eltöltéséhez, illetve szórakozási és közösségi igényekhez megfelelő lehetőségek biztosítását,

i) testvértelepülések kultúrájának, hagyományainak megismeréséhez feltételek biztosítása

j) a település lakosai számára családi eseményeik megünnepléséhez helyszín biztosítása.

6. § (1) Az önkormányzat a település lakosságának könyvtári ellátása érdekében könyvtári szolgáltató helyet működtet. Ennek keretében:

a) biztosítja a könyvtári szolgáltató hely működését,

b) szervezi a könyvtári tevékenység ellátását, elősegíti a könyvtári állomány gyarapítását,

c) a közösség számára internet-használatot biztosít,

d) lehetővé teszi könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, filmvetítések szervezését.

(2) A könyvtári szolgáltató hely címe: 8316 Várvölgy, Kossuth Lajos utca 86.

5. Az önkormányzat feladatellátásának intézménye

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében közművelődési intézményeket tart fenn.

(2) A közművelődési intézményekhez tartozó létesítmények, helyiségek:

a) Kultúrház-Közösségi Színtér 8316 Várvölgy Kossuth Lajos utca 89.

(3) A közösségi színtér működtetése, továbbá a helyi közösségi művelődés szervezése és a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében a közösségi színtér fenntartója, működtetője szakirányú középfokú végzettséggel rendelkező személyt foglalkoztat.

6. A közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények fenntartásához, illetve a közművelődési feladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(2) Az önkormányzat e rendeletben meghatározott kötelező feladatait éves költségvetésében biztosítja. Ennek forrása Várvölgy Község Önkormányzata saját bevétele, a központi költségvetésből származó állmai hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg, és az elkülönített állami pénzalapokból pályázat útján elnyerhető támogatás.

(3) A közművelődés színtereit és tereit szabad kapacitásának kihasználása céljából a nem önkormányzati szervezetek vagy magánszemélyek bérleti szerződés megkötésével vehetik igénybe.

(4) A használat iránti igényt az 1. melléklet szerinti tartalommal a használat tervezett időpontja előtt legalább 5 munkanappal előbb be kell jelenteni.

(5) A közösségi színtér díjmentes és díjköteles szolgáltatások köréről a 2. melléklet rendelkezik.

(6) A közösségi színtér házirendjét a 3. melléklet tartalmazza.

7. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

9. § (1) A jelen rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Várvölgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja, a helyiségek és terek használat engedélyezése vonatkozásában hatáskörét átruházza a polgármesterre.

(2) A képviselő-testület éves szolgáltatási tervet fogad el, melyet a közművelődési szakember készít el és terjeszt a testület elé a tárgyév március 1-jéig.

10. § Ez a rendelet 2021. október 18-án lép hatályba.

11. § Hatályát veszti Várvölgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2019. (IV.15.) önkormányzati rendelete.