Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 30- 2022. 09. 30

Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.30.

Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő–testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

1. Rendelet célja és hatálya

1. § Budajenő Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenység, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást. A közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek tartja, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tekinti.

2. § A rendelet célja község polgárainak művelődési és kulturális igényeinek a figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

3. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottjaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

(2) A jelen rendelet területi hatálya Budajenő település közigazgatási területére terjed ki.

2. Az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások köre

4. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása során arra törekszik, hogy - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 76. §-ában foglalt rendelkezésekre figyelemmel - biztosítsa a település minden lakosának és közösségének jogát arra, hogy:

- megismerje a kulturális örökség javait s rendelkezésre álló eszközök útján,
- igénybe vegye a közösségi színtér nyújtotta szolgáltatásokat,
- gyarapítsa műveltségét, készségeit életének minden szakaszában s ehhez megfelelő támogatást, segítséget kapjon,
- civil szervezetek létrehozását, együttműködését ösztönözze,
- közművelődési jogai érvényesítése érdekében közösséget hozzon létre,
- a művelődési céljai megvalósításához az önkormányzati feladatvállalásban résztvevő szervezetektől közösségi színteret, szervező és tartalmi segítséget kapjon.
(2) Az önkormányzat a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi alapszolgáltatásokat biztosítja:
a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése,
b) működésük támogatása, fejlődésük segítése,
c) a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
d) közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
e) a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetése.

3. A közművelődés színterei

5. § (1) Az Önkormányzat az 1. § szerinti célok megvalósulása érdekében közösségi színtereket tart fenn, melyek adatait az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A fenntartás és működtetés keretében a Képviselő-testület gondoskodik a jogszabályok által meghatározott személyi- és tárgyi feltétélek biztosításáról.

4. A helyi közművelődési feladatellátás, finanszírozásának módja és formái, a közművelődési feladatellátás támogatása

6. § (1) A törvény és a végrehajtására kiadott rendelet által meghatározott közművelődési feladatokat, fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat működteti a közösségi színtereket és gondoskodik a tervszerű közművelődési feladatellátásról.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, csoportokkal, személyekkel

b) egyházakkal

c) nevelési – oktatási intézményekkel

d) alapítványokkal

e) környező települések kulturális intézményeivel

f) egyéb előadókkal

g) Pest Megyei Önkormányzattal

h) Nemzeti Művelődési Intézettel

i) Szentendrei Hamvas Béla Városi Könyvtárral.

7. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának a finanszírozása és forrásai:

- központi költségvetési támogatás,
- helyi költségvetési forrás (önkormányzati kiegészítés),
- pályázati úton elnyerhető támogatás.
(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közösségi színtér fenntartásához, illetve a közművelődési alapszolgáltatások és további feladatainak teljesítéséhez szükséges személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket. Az Önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra adott központi költségvetési támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

8. § (1) A helyi közművelődési tevékenységek finanszírozására a Képviselő-testület az éves költségvetésében biztosít fedezetet.

(2) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a befogadás elősegítése és az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a testület különös figyelmet fordít a jelentős nemzeti, nemzetiségi, országos és helyi ünnepek méltó megünneplésére. Az ünnepek szervezése, ennek koordinálása a polgármester feladata, melyet a Képviselő-testület, a Hivatal dolgozói és a civil szervezetek közreműködésével végez.

(3) Az Önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában résztvevő, közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezeteket, az államháztartáson kívüli forrás átadásának és átvételének szabályairól szóló önkormányzati rendelete alapján.

(4) A Képviselő testület a település kulturális és civil szervezeteinek támogatása érdekében térítésmentes használatot biztosít a Hagyományőrzők Házában évi két alkalommal közgyűlés, taggyűlés vagy tanácskozás lebonyolítására hétköznap 16 és 22 óra közötti időszakokban az alábbi szervezeteknek:

a) Budajenői Óvodásokért Közhasznú Alapítvány

b) Budajenői Általános Iskoláért Alapítvány

c) Budajenő-Telki Gábor Áron Székely Baráti Kör

d) Budajenő-Telki Székely Társulat

e) Dombtető Lakóegyesület

f) Budajenői Német Hagyományőrző Dalkör

g) Kápolna Védalap Budajenő

h) Budajenői Német Nemzetiségi Önkormányzat

i) Budajenő-Telki Nőklub

j) Pántlika Táncegyüttes

k) Polgárőrség

l) Pro Budajenő Egyesület

m) Ringlein Tánccsoport

n) Budajenő Községi Sportklub

(5) A Képviselő-testület térítésmentes használatot biztosít továbbá az 5. § (1) bekezdés szerinti közösségi színtér épületeiben a hagyományőrző egyesületek, így különösen a Budajenői Német Hagyományőrző Dalkör, a Pántlika Táncegyüttes, a Ringlein Tánccsoport és a Budajenő-Telki Székely Társulat próbáinak lebonyolítására heti egy alkalommal, illetve az egyéb közösségi kulturális és klubrendezvényekhez alkalomszerűen. A próbák és egyéb rendezvények időpontjai, feltételei és a szükséges méretű helyiség biztosítása a polgármesterrel való előzetes egyeztetést követően kerül meghatározásra.

(6) Térítésmentesen vehetik igénybe a Hagyományőrzők Házát az általános iskolai tanulók a tanítási napokon 11-15 óra közötti időtartamban, a testnevelést kiegészítő néptánc oktatásra.

(7) Az (1)-(5) bekezdésben nem nevesített rendezvények szervezői a közösségi színterek használatáért bérleti díjat kötelesek fizetni, melynek összegét a Képviselő-testület határozatban állapítja meg és minden évben felülvizsgálja. A használat feltételei és a szükséges méretű helyiség biztosítása a polgármesterrel való előzetes egyeztetést követően kerül meghatározásra.

(8) A közösségi színterek használóit kártérítési felelősség terheli az ingatlanban és annak berendezéseiben okozott károkért. A kártérítési felelősség a közösségi színtereket e rendelet alapján ingyenesen igénybevevőket is terheli. A károk megtérítése minden esetben a szervezőt terheli. Minden igénybevevő köteles olyan állapotban visszaadni a használt helyiséget a gondnoknak, amilyen állapotban átvette.

(9) A Hagyományőrzők Házának gondnoka felelős az épület rendeltetésszerű használatáért és tisztaságáért. A gondnok a káreseményeket köteles minden esetben jelezni a polgármester felé.

5. Záró rendelkezések 9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és egyidejűleg hatályát veszti Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 14/2015.(XII.18.) önkormányzati rendelet.