Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 28- 2021. 10. 28

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának módosításáról

2021.10.28.

Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 42. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Budapest Főváros Kormányhivatala, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Országos vízügyi Főigazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól 11/2017.(VIII.16.) önkormányzati rendeletében megjelöltek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet elválaszthatatlan részét képezi az alábbi melléklet:a) SZT/1/2021mód jelű tervlap.

2. § A Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének című rattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületánek 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdés l) pontja a következő lt) alponttal egészül ki:

(A HÉSZ mellékletei:

12. melléklet: SZT módosítások:)

„lt) SZT/1/2021mód”

3. § A Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének című rattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületánek 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 28. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„28. § (1) Az övezet építési telkei csak teljes közművesítettség (kivéve a zárt rendszerű csapadékvíz elvezetést és a vezetékes gázt) esetén építhetők be.

(2) Az övezet építési telkeinek kialakítása során alkalmazandó legkisebb telekméreteket, azok legnagyobb beépítettségét, továbbá az építhető építménymagasság mértékét - a beépítési mód függvényében -, valamint a legkisebb zöldfelület arányát a telek százalékában a következő táblázat szerint kell meghatározni:

Táblázat
(3) A településközpont vegyes övezet elnevezésű táblázatban:
a) az SZ szabadonállót jelent,
b) .
c) a ** jellel jelölt övezetben csak a tömb egészére kiterjedő, látványtervekkel megalapozott tanulmányterv alapján építészeti egységben komponáltan telepíthetők és alakíthatók ki épületek
d) .
e) a K betű kialakultat jelent, és a
f) .
g) * Templom harangtornya legfeljebb 13,0 m magas lehet.
h) Több érték szerepeltetése esetén a szabályozási tervlap övezeti pecsétjében szereplő érték tartandó be
(4) Az övezet építési telkein üzemanyagtöltő állomás csak az arra kijelölt helyen helyezhető el.
(5) Az övezetben kivételes esetben az OTÉK-tól eltérően üdülőépület is elhelyezhető (maximum 2 egység), amennyiben a környezet terhelése (zaj, levegőtisztaság, stb.) ezt lehetővé teszi, és amennyiben az alkalmazott szerkezet kielégíti a lakóépületekre vonatkozó követelményeket is.
(6) Az övezet építési telkein a fő rendeltetést kiszolgáló vagy kiegészítő funkciójú önálló épület nem helyezhető el, kivételt képeznek a vendéglátó egységek, ahol az éttermi funkció több épületben, tagoltan is - de egységes építészeti arculattal, rendezett együttesként - telepíthető.
(7) .
a) a) A Vt 14 övezetben: 2880 m2-nél kisebb telkek esetén a beépítettség legnagyobb mértéke üdülőépület esetén 15%, lakó- és közhasználatú rendeltetésű épület esetén 20%, az építménymagasság legnagyobb mértéke 6,0m
b) 2880 m2-nél nagyobb telken új épület építése esetén - rendeltetéstől függetlenül - a legnagyobb beépítettség megengedett mértéke 30%. Az építménymagasság legfeljebb 7,5 m lehet. A kötelező oldalkert nagysága az építménymagasság mértékénél 2,25 m-el kisebb érték.
(8) .
(9) .
(10) Vt3 és Üh építési övezetek határán levő Vt3 építési övezetbeli telkek esetében a kötelező oldalkert nagysága az építménymagasság mérténél 2,25 m-rel kisebb érték.
(11) A Vt 13** építési övezetben egy telken több épület is elhelyezhető
(12) A Vt17 építési övezetben kizárólag közhasználatú rendeltetésű épület helyezhető el.
(13) A Vt 18 övezetben csak a vasúti közlekedéshez kapcsolódó és ennek kiszolgálásához szükséges építmények helyezhetők el.
(14) A Vt 18 övezetben:
a) az előkert mérete 0 méter,
b) az oldalkert mérete 6 méter,
c) a vasúti pálya telkének irányába a hátsókert 2 méter lehet.”

4. § A Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének című rattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületánek 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 12. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Ez a rendelet 2021. október 28-án lép hatályba.

1. melléklet

12. melléklet