Balatonszepezd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 17/2017. (XII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 23- 2021. 11. 24

Balatonszepezd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 17/2017. (XII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.23.

Balatonszepezd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, 8/A. §-ában és 16/C. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált városfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, valamint a Partnerségi Egyeztetési Szabályzat szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet 45. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„45. § Az építtető köteles szakmai konzultációt kérni

a) településképi bejelentési eljárás alá tartozó esetekben,

b) a lakóépület egyszerű bejelentési eljárás alá tartozó esetekben,

c) a helyi védett értéket érintő építési tevékenység esetében.”

2. § A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet 47. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„47. § E rendeletben foglaltak szerint településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szerinti építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek és az egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenységek megkezdése előtt.”

3. § A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet a következő 47/A. §-sal egészül ki:

„47/A. § A képviselő-testület a településképi bejelentési eljárás lefolytatására vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át. ”

4. § A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet 48. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„48. § (1) A településképi bejelentési eljárás iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(2) A településképi bejelentési eljárásban a települési főépítész szakmai álláspontját minden esetben be kell kérni.”

5. § A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet 49/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„49/A. § (1) Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni minden, jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési munkára vonatkozó építési vagy fennmaradási engedélyezési eljárást megelőzően.

(2) A településképi vélemény iránti kérelmet a 6. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3) A településképi véleményt a települési főépítész készíti elő, szakmailag megvizsgálja a véleményezésre benyújtott dokumentációt, és megadja szakmai álláspontját. A véleményezési eljárást megelőzően a települési főépítész minden esetben konzultációs lehetőséget biztosít az azt kezdeményező részére.

(4) A településképi véleményezésre benyújtott építészeti-műszaki dokumentációnak az alábbi munkarészeket is tartalmaznia kell:

a) Műszaki leírás,

b) Helyszínrajz,

c) Alaprajzok,

d) Metszetek,

e) Homlokzatok,

f) Utcakép, ha a tervezett építmény az utcaképben megjelenik,

g) Látványterv vagy modellfotó, h) Fotódokumentáció a környezetről

(5) A településképi véleménynek tartalmaznia kell a tervtanácsi vagy főépítészi állásfoglalást, és annak indokolását.”

6. § A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet 19/A. alcíme a következő 49/C. §-sal egészül ki:

„49/C. § A képviselő-testület a településképi véleményezési eljárás lefolytatására vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

7. § A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet 51. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„51. § (1) A képviselő-testület a településképi kötelezés eljárás lefolytatására vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(2) A településképi követelmények érvényesítése, rendeltetésváltozás esetén a helyi építési szabályzat előírásainak teljesítése érdekében az ingatlan tulajdonosa a településkép védelméről szóló törvény szabályai szerint lefolytatott településképi kötelezési eljárásban településkép-védelmi bírsággal sújtható.”

8. § (1) A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

(2) A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

9. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 27.) önkormányzati rendelet

b) 4. §-a,

d) 49. §-a.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

5. melléklet
KÉRELEM TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSHOZ
1. Bejelentő (építtető) neve:…………………………………………………………………………………….
2. Bejelentő (építtető) címe/székhelye: …………………………………....................................
3. Levelezési cím: …………………………………………………………………………..…………………………
4. Építési tevékenység/rendeltetésváltozás megjelölése:………………………………………..…
5. A tervezett építési tevékenység/rendeltetésváltozás helye: ………………………………..
6. Az érintett telek helyrajzi száma:……………………………………………………………………..……
7. Az építési tevékenység elvégzése, a rendeltetésváltozás megvalósítása tervezett időtartama: …………………………………………………………………………………………………………….
Melléklet: településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki, illetve egyéb terv, rendeltetésváltozás esetén a rendezési terv rendeltetésekre vonatkozó követelményeinek való megfelelést igazoló dokumentáció
(Az építészeti-műszaki dokumentációnak a bejelentéshez az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:
a) műszaki leírás a telepítésről és a műszaki kialakításról, mely tartalmazza a létesítmény formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját,
b) helyszínrajz, mely tartalmazza a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt, annak alaprajzát és elhelyezésének módját,
c) nézetrajz,
d) utcaképi vázlat,
e) látványterv.
A bejelentési eljárás lefolytatásához a kérelmet és a mellékleteket elektronikus úton kell benyújtani. Természetes személy a dokumentációt papír alapon is benyújthatja.
Tájékoztatás: Az önkormányzat a bejelentést a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül:
a) - feltétel meghatározásával vagy anélkül – tudomásul veszi, vagy
b) elutasítja, ha
ba) a tervezett építési tevékenység nem illeszkedik a településképbe, vagy nem felel meg a településképi követelménynek, vagy
bb) a tervezett rendeltetésváltozás nem felel meg a rendezési tervben foglalt követelményeknek, vagy a műszaki kialakítással a tervezett rendeltetés nem valósítható meg.
c) megszünteti az eljárást, ha a kérelem és melléklete nem felel meg a meghatározott követelményeknek, vagy az eljárás okafogyottá válik.
A településképi bejelentés elbírálása során hozott döntéssel szemben a települési önkormányzat képviselő-testületéhez lehet fellebbezni.
Dátum:……………………………………….
……………………………………..
bejelentő”

2. melléklet

6. melléklet
KÉRELEM TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ
1. Kérelmező (építtető) neve:……………………………………………………………………………..…….
2. Kérelmező (építtető) címe: …………………………………....................................................
3. Levelezési cím: ……………………………………………………………………………………………………..
4. A tervezett és véleményezésre kért építési tevékenység helye: …………………………….
5. Az érintett telek helyrajzi száma:…………………………………………………………………………..
Melléklet: Építészeti műszaki tervdokumentáció
(Az építészeti-műszaki dokumentációnak a véleményezéshez az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:
a) helyszínrajzi elrendezés ábrázolása, a szomszédos beépítés bemutatása, védettség lehatárolása, terepviszonyok megjelenítése szintvonalakkal,
b) településképet befolyásoló tömegformálás, homlokzatkialakítás, utcakép, illeszkedés ábrázolása (lehet makett, fotómontázs, digitális megjelenítés is),
c) reklámelhelyezés ábrázolása,
d) rendeltetés meghatározása, valamint
e) rövid műszaki leírás a különböző védettségek bemutatásával, a telepítésről és az építészeti kialakításról.)
A véleményezési eljárás lefolytatásához a kérelmet papíralapon kell benyújtani, és a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre fel kell tölteni, melyhez az eljáró hatóság részére hozzáférést kell biztosítani. Természetes személy a dokumentációt is papír alapon nyújtja be. Hiánypótlásra egy ízben van lehetőség.
ÉTDR azonosító:……………………………………………………………….
Tájékoztatás: Az önkormányzat a véleményét a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül küldi meg a kérelmező nevére és címére. A hatáskör jogosultja véleményében:
a) - feltétel meghatározásával vagy feltétel nélkül - engedélyezésre javasolja a tervezett építési tevékenységet, vagy
b) engedélyezésre nem javasolja a tervezett építési tevékenységet, ha
ba) a kérelem vagy melléklete nem felel meg a meghatározottaknak, és a kérelmező a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak nem vagy csak részben tesz eleget, vagy
bb) a tervezett építési tevékenység a településképi követelmények alapján nem támogatható.
A vélemény tartalmazza:
a) a kérelmező (építtető) adatait,
b) a tervezett építési tevékenység rövid leírását, helyét, címét és a telek helyrajzi számát,
c) a véleményt és annak részletes indokolását.
A településképi vélemény ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye, az csak az építésügyi hatósági ügyben hozott döntés keretében vitatható.
Dátum:……………………………………….
……………………………………..
kérelmező”