Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII.12.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 22- 2021. 11. 22

Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII.12.) rendelet módosításáról

2021.11.22.

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő módosításokat rendeli el:

1. § A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára az önkormányzat képviselő-testülete az Sztv.-ben és e rendeletben meghatározott feltételek szerint települési támogatásként

a) rendkívüli települési támogatást,

b) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást (lakásfenntartási települési támogatás),

c) szociális krízistámogatás keretében nyújtott ellátást,

d) mezőgazdasági termék ellátást állapít meg.”

2. § (1) A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet 2. § (3a)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3a) Az önkormányzat képviselő-testülete természetbeni ellátásként az arra jogosult személyeknek az ünnepeket megelőzően élelmiszercsomag támogatást állapít meg az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(4) Az önkormányzat képviselő-testülete döntésétől függően a rendkívüli települési támogatás, a lakásfenntartási települési támogatás, a szociális krízistámogatás keretében nyújtott ellátás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény keretein belül meghatározott feltételek mellett.

(5) Az önkormányzat képviselő-testülete:

a) a rendkívüli települési támogatás megállapításának jogát,

b) a lakásfenntartási települési támogatás megállapításának jogát,

c) a szociális krízistámogatás keretében nyújtott pénzbeli ellátás esetén 100.000,- Ft, természetbeni ellátás esetén pedig 300.000, - Ft határáig a megállapítás jogát,

d) a mezőgazdasági termékellátás megállapítása tekintetében hatáskörét továbbá

e) a köztemetés megállapításának jogát,

f) az ünnepeket megelőző élelmiszer ajándékcsomag juttatásának jogát a Polgármesterre ruházza át.

(2) A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Képviselőtestület a 300.000, - Ft feletti összegek esetében a szociális krízistámogatás keretében természetben nyújtott ellátás megállapításának jogát az Oktatási, Kulturális, Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottságra ruházza át.

3. § A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet 7. § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Kunhegyes Város Polgármestere rendkívüli települési támogatásra való jogosultságot állapít meg azon személy részére, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetében 200%-át (létfenntartási gonddal küzd).

(5) Rendkívüli települési támogatás eseti jelleggel, családonként havonta legfeljebb egy, egy naptári évben legfeljebb három alkalommal állapítható meg. Ettől eltérni rendkívüli indokolt esetben lehet.

(6) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összegének megállapításakor a család szociális helyzete, a támogatás gyakorisága, a család rászorultságának mérlegelése alapján egyszeri összege nem lehet kevesebb 2000 Ft-nál, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát. Ettől eltérni csak különösen indokolt esetben lehet.

4. § A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Szociális krízistámogatás keretében nyújtott pénzbeli ellátás

8/A. § (1) A szociális krízistámogatás keretében nyújtott pénzbeli ellátás elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(2) Támogatásra jogosult:

a) az a veszélyhelyzeti korlátozó intézkedésekkel érintett területeken foglalkoztatott, aki 2020. november 1 -je után kereső tevékenységét elveszítette,

b) támogatásra jogosult továbbá az is, aki a közfoglalkoztatási program lejárta után foglalkoztatás nélkül maradt, elhelyezkedése érdekében aktív álláskeresési tevékenységet gyakorolt, de önhibáján kívül keresőtevékenységet nem tudott folytatni.

(3) A (2) bekezdés szerinti jogosultság igazolására mellékelendő irat: személyi igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, a család tagjainak jövedelmi-vagyoni viszonyait tanúsító igazolások, a munkaviszony megszüntetéséről szóló irat, valamint annak igazolása, hogy a kérelmező a kérelem benyújtásának időpontjában álláskeresőként regisztrált személy vagy a fizetés nélküli szabadságot elrendelő vagy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony szüneteléséről szóló dokumentum.

(4) Méltányosságból települési szociális krízistámogatást a pandémia alatt polgármesterhez benyújtott írásbeli kérelem útján úgy is lehet igényelni, hogy a méltánylást érdemlő élethelyzet – így különösen az esetleges fogyatékosság, egészségkárosodás, betegség, elemi kár vagy más, előre nem látható, rendkívüli esemény, díjhátralék – fennállását a kérelmezőnek hitelt érdemlő módon, az ezt igazoló okiratnak a kérelemhez való csatolásával kell igazolnia (pl.: jövedelem igazolás, orvosi szakvélemény, díjhátralék kikapcsolási értesítés, kárfelmérés).

(5) Támogatásra jogosult jövedelmi viszonyait úgy kell vizsgálni, hogy családjában a kérelem előterjesztését megelőző hónapban az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege nem haladhatja meg egyedül élő esetén a mindenkori garantált bérminimum havi összegét, nem egyedül élő esetén a mindenkori minimálbér havi összegét.

(6) A kifizethető szociális krízistámogatás legmagasabb összege pénzbeli ellátásként az (2)-(4) bekezdésben szabályozott szociális helyzetben 100 000,- Ft-ig terjedhet. A pénzbeli ellátás egyösszegben folyósított, vissza nem térítendő ellátás.

(7) Szociális krízistámogatás keretében –különösképpen a (3) bekezdésben foglaltakra – a pénzbeli támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható, a természetben nyújtott ellátás formája lehet:

a) önkormányzati ingatlanban lakbértámogatás (lakó helyetti fizetése),

b) téli tüzelő vásárlása,

c) fűtőberendezés (kályha) vásárlása,

d) lakásfenntartási rezsiköltségek megtérítése a szolgáltatók felé,

e) kémény javítása a fűtési lehetőség biztosítása érdekében.

(8) Polgármesteri döntéshozatal esetén a (7) bekezdésben szabályozott természetben nyújtott támogatás összege eseteként nem haladhatja meg a 300.000, - Ft-ot.

(9) Az Oktatási, Kulturális, Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottság által elbírált esetekben az igényjogosultaknak adható legmagasabb összegű természetbeni szociális krízistámogatás nem haladhatja meg a 855.000,- Ft-ot.

(10) A természetbeni ellátás egyösszegben folyósított, vissza nem térítendő ellátás.

(11) Ha a települési szociális krízistámogatást természetbeni szociális ellátásként nyújtja az önkormányzat, abban az esetben is a pénzbeli ellátásra vonatkozó eljárásrend alkalmazásával kerül a döntés meghozatalra.

(12) A települési szociális krízis támogatásként megállapított pénzbeli és természetbeni ellátás ugyanazon személynek naptári évente legfeljebb három alkalommal állapítható meg, és a támogatás ismételt megállapítása között legalább 30 napnak kell eltelnie.

(13) A települési szociális krízistámogatás iránti kérelmek a koronavírus-világjárvány elleni védekezés alatt Magyarország Kormánya által kihirdetett veszélyhelyzetben, annak fenn álltáig nyújthatók be.

5. § A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet „Karácsonyi csomag” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Ünnepeket megelőző élelmiszercsomag”

6. § (1) A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A hatáskör gyakorlója a kötelezően előírt szociális juttatásokon túl a városban lakóhellyel rendelkező 65. életévét betöltött lakosoknak, valamint a város szociális intézményei által javasolt tartósan beteg és hátrányos helyzetű gyermekek részére a karácsonyi ünnepet megelőzően csomagot ad . Az ünnepekhez kapcsolódó karácsonyi csomag gyermekenként, illetve a helyben lakó 65. életévét betöltött lakosnak személyenként kerül megállapításra.”

(2) A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A karácsonyi csomag értékét a hatáskör gyakorlójának előterjesztésére a Képviselő-testület minden év december 15. napjáig külön határozattal állapítja meg az önkormányzat költségvetésének terhére a még felhasználható önkormányzati költségvetési keret figyelembe vételével. A hatáskör gyakorlójaként a Polgármester jogosult az előterjesztés megtételére.

(3) A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A karácsonyi csomagon felül a Képviselő-testület más ünnepi alkalmak előtt is megállapíthat élelmiszercsomagot az (1)-(4) bekezdésben foglaltak megtartásával.”

7. § A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet 20. §-a a következő f) és g) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„f) aktív álláskeresési tevékenység: a keresőtevékenység folytatása érdekében az állami foglalkoztatási szerv segítségével vagy egyénileg végzett cselekvő magatartás,

g) keresőtevékenység: bármilyen jogcímen jogszerűen végzett személyes közreműködés.”

8. § (1) A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

(2) A pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 10/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.

1. melléklet

4. melléklet

2. melléklet

5. melléklet