Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a lakbér mértékéről és a külön szolgáltatások díjáról szóló 26/2011. (VII. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 04- 2021. 11. 05

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a lakbér mértékéről és a külön szolgáltatások díjáról szóló 26/2011. (VII. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.04.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A lakbér mértékéről és a külön szolgáltatások díjáról szóló 26/2011. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés b) pont ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdés b) pontja alapján kijelölt bérlő esetében a melléklet szerinti pontrendszerben kiszámított minden 1000 pont értéke 4,41777 Ft, amennyiben a bérlő
nyugdíjas, akinek]

„ba) az egy főre jutó jövedelme a saját jogú öregségi nyugdíjminimum 3,95-szörösét, egyedülálló esetén 5-szörösét nem haladja meg,”

2. § A lakbér mértékéről és a külön szolgáltatások díjáról szóló 26/2011. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) bekezdés b) pontja alapján kijelölt bérlő esetében a melléklet szerinti pontrendszerben kiszámított minden 1000 pont értéke a (2) bekezdésben meghatározott érték 1,25-szöröse, amennyiben a bérlő:

a) állandó lakóhelye a lakás kiutalása óta a bérelt lakás, és életvitelszerűen, folyamatosan a lakásban tartózkodik, és

b) jövedelmi viszonyai tekintetében, a szociális bérlakás esetén, az alapjogviszony létesítéséhez szükséges bérlőkiválasztás feltételeinek nem felel meg, de a bérlő és a vele közös háztartásban élő és vele együtt költöző közeli hozzátartozójának egy főre jutó jövedelme a saját jogú öregségi nyugdíjminimum 5,2-szeresét, egyedülálló esetén 7-szeresét nem haladja meg, és

c) ingó- és ingatlan vagyon tekintetében, a mezőgazdasági művelés alatt álló ingatlan kivételével, megfelel a szociális bérlakás esetén, az alapjogviszony létesítéséhez szükséges bérlőkiválasztás minden feltételének.”

3. § A lakbér mértékéről és a külön szolgáltatások díjáról szóló 26/2011. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdés b) pontja alapján kijelölt bérlő esetében a melléklet szerinti pontrendszerben kiszámított minden 1000 pont értéke a (2) bekezdésben meghatározott érték 1,7-szerese, amennyiben a bérlő:]

„b) jövedelmi viszonyai tekintetében, a szociális bérlakás esetén, az alapjogviszony létesítéséhez szükséges bérlőkiválasztás feltételeinek nem felel meg, de a bérlő és a vele közös háztartásban élő és vele együtt költöző közeli hozzátartozójának egy főre jutó jövedelme a saját jogú öregségi nyugdíjminimum 6,5-szeresét, egyedülálló esetén 8,6-szorosát nem haladja meg, és”

4. § A lakbér mértékéről és a külön szolgáltatások díjáról szóló 26/2011. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az (1) bekezdés b) pontja alapján kijelölt azon bérlő, aki a (2)-(4) bekezdésben rögzített szempontrendszer egyikének sem felel meg, költségelvű lakbért fizet, amennyiben a bérlő és a vele közös háztartásban élő és vele együtt költöző közeli hozzátartozójának egy főre jutó jövedelme a saját jogú öregségi nyugdíjminimum 7,8-szorosát, egyedülálló esetén 11-szeresét nem haladja meg; míg piaci alapú lakbért fizet, amennyiben a bérlő és a vele közös háztartásban élő és vele együtt költöző közeli hozzátartozójának egy főre jutó jövedelme a saját jogú öregségi nyugdíjminimum 7,8-szorosát, egyedülálló esetén 11-szeresét meghaladja.”

5. § A lakbér mértékéről és a külön szolgáltatások díjáról szóló 26/2011. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A jegyző az ügyfél kérelmére a (2)-(4) bekezdés szerinti lakbért a kérelem benyújtását követő 60. napot követő hónap 1. napjától 5 évre állapítja meg. A lakbér hivatalból történő felülvizsgálata 5 évenként történik. Amennyiben a bérlő a hivatalból történő felülvizsgálat során adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, és emiatt a bérleti díj mértéke nem megállapítható, a bérlő a 8. §-ban meghatározott költségelven bérbeadott lakásra vonatkozó bérleti díjnak megfelelő összegű bérleti díjat köteles fizetni.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.