Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Siófok Város Önkormányzata által biztosítható települési támogatásokról szóló 1/2016. (II. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 01. 02

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Siófok Város Önkormányzata által biztosítható települési támogatásokról szóló 1/2016. (II. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.01.01.

Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Siófok Város Önkormányzata által biztosítható települési támogatásokról szóló 1/2016.(II.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. § c)–e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában:)

„c) gyermek: a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdés db) és dc) pontjában meghatározott közeli hozzátartozó,

d) háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott személyek közössége,

e) jövedelemnek az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevételek tekintendők,”

(2) Az Ör. 2. § j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„j) vagyonnak az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonelemek minősülnek.”

2. § Az Ör. 7. § a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Települési támogatásra jogosult az a személy, vagy háztartás:)

„a) ahol az egyszemélyes háztartásban élő havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 260 %-át nem haladja meg, egyszemélyes háztartásban élő nyugdíjas esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg, és a 2. § j) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkezik,

b) ahol a többszemélyes háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg, és a 2. § j) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkezik.”

3. § Az Ör. 9. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani, folyósítása havi rendszerességgel történik.

(3) Lakásfenntartási támogatásként egy hónapra 10 000,- Ft állapítható meg.”

4. § Az Ör. 10. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A létfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani, folyósítása havi rendszerességgel történik.

(3) Létfenntartási támogatásként egy hónapra 10 000,- Ft állapítható meg.”

5. § Az Ör. 1. alcíme a következő 13/A. §-sal egészül ki:

„13/A. § A jegyző a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a 13. § -ban foglaltaktól eltérően az e rendeletben meghatározott különös méltánylást érdemlő esetben rendkívüli létfenntartási támogatást állapíthat meg az érintett személy vagy háztartás részére, amennyiben:

a) az egyszemélyes háztartásban élő havi nettó jövedelme nem haladja meg a 7. § a) pontjában meghatározott mérték háromszorosát,

b) a többszemélyes háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 7. § b) pontjában meghatározott mérték háromszorosát. (2) A különös méltánylást érdemlő esetben az esetenként, valamint egy éven belül adható létfenntartási támogatás összege nem haladhatja meg a 13. § (3) bekezdésében meghatározott, esetenként, valamint egy éven belül megállapítható összeg ötszörösét.”

6. § Az Ör. „ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK” alcíme a következő 18. §-sal egészül ki:

„18. § (1) A rendelet hatályba lépését megelőzően az Ör. alapján hozott egyedi, önkormányzati hatósági határozattal már megállapított, és a rendelet hatályba lépését követően is még folyósítandó települési támogatásokat 2022. január 1-jétől a hatósági határozatban megállapított időpontig az e rendeletben meghatározott összegben kell a jogosultak részére folyósítani.

(2) A (2) bekezdésben meghatározott települési támogatás összegének módosításáról az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CXL. törvényben 80. § (4) bekezdése alapján a jegyző a határozathozatalt mellőzi.”

7. § Hatályát veszti az Ör. 3. § (4) bekezdése.

8. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

9. § A rendelet rendelkezéseit - a 6. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével - a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.