Budapest Főváros XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2021. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló 25/2020. (VII. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 14- 2021. 12. 14

Budapest Főváros XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2021. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló 25/2020. (VII. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.14.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló 25/2020. (VII.06.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A bérlőkijelölési, valamint a bérlőkiválasztási jog – a polgármester egyetértésével – a szerv vezetőjét illeti meg, aki az általa vezetett szervvel munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, azzal azonos tartalmú, rendszeres munkavégzésre irányuló jogviszonyban – ideértve a Budapest Főváros XVIII. kerületének közigazgatási területén területi ellátási kötelezettséggel járó házi- és fogorvosi praxist ellátó/működtető házi- és fogorvosi tevékenységet is – (a továbbiakban együtt: munkaviszonyban) álló személyt jelölhet bérlőnek. A bérlet ideje a jelölő szerv javaslata alapján a jelölt személy jelölő szervvel fennálló munkaviszonya, valamint a házi- és fogorvosi praxis ellátásának idejéig, vagy legfeljebb 2 évig tart.”

2. § A Rendelet 22. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szolgálati bérlakás az Önkormányzattal, az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervvel, az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társasággal, valamint a kerület közigazgatási területén működő oktatási intézménnyel szolgálati- vagy munkaviszonyban álló személyeknek adható bérbe. A szolgálati bérlakásra vonatkozó bérleti jogviszony határozott időre, de – a 24. §-ban meghatározott esetet kivéve – legfeljebb a bérleti szerződés megkötésekor fennálló munkavégzésre irányuló munka- vagy jogviszony fennállásáig tart azzal, hogy a bérleti jogviszony fennállását követő második évtől a bérlő, valamint a vele együttlakó családtagok vagyoni helyzetét vizsgálni kell, és amennyiben a 9. § a) pontjában meghatározott feltételnek nem felelnek meg, a bérleti szerződés felmondásra kerülhet.”

3. § A Rendelet 47. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérleti szerződés felmondásáról a polgármester dönt.”

4. § A Rendelet

a) 1. melléklete helyébe az 1. melléklet;

b) 2. melléklete helyébe a 2. melléklet

lép.

„(3c) A rendeletnek a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló 25/2020. (VII. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 32/2021. (XII.13.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Módosító rendelet2) módosított 22. § (2) bekezdését és 47. § (2) bekezdését a Módosító rendelet2 hatálybalépésekor fennálló bérleti jogviszonyokra is megfelelően alkalmazni kell.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Lakástörvény hatálya alá tartozó nem értékesíthető lakások