Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 22- 2021. 03. 22

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.03.22.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága véleményének kikérésével, a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével, a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 19. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

1. § (1) A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2. § g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

( A képviselő-testület a jegyzőre ruházza át)

„g) a hagyományos ünnephez kapcsolódó természetben nyújtott élelmiszer támogatásra való jogosultság megállapításának hatáskörét,”

(2) A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő h) ponttal egészül ki:

( A képviselő-testület a jegyzőre ruházza át)

„h) a mezőgazdasági termékellátás támogatásra való jogosultság megállapításának hatáskörét.

2. § (1) A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A települési támogatás formái:)

„e) a hagyományos ünnephez kapcsolódó természetben nyújtott élelmiszer támogatás,”

(2) A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(A települési támogatás formái:)

„f) a mezőgazdasági termékellátás

3. § A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 9/A. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„9/A. Hagyományos ünnephez kapcsolódó természetben nyújtott élelmiszer támogatás

4. § A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 19/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„19/A. § (1) Jelen cím alatt hagyományos ünnep különösen a húsvét, pünkösd, államalapító Szent István királyunk ünnepe, Szent Mihály nap, advent, karácsony.

(2) Az önkormányzat élelmiszercsomagot biztosíthat – a szükséges költségvetési forrás rendelkezésre állása esetén - az ünnepi előkészületekhez természetbeni juttatásként az alábbi feltételeknek megfelelő jogosultak részére:

a) a Kisújszálláson állandó lakóhellyel rendelkező,

b) 75. életévét betöltött illetőleg a 75. életévét a juttatás igénylésének évében betöltő személyek részére

c) azzal, hogy egy háztartásban, egy lakcímen lakó közeli hozzátartozó jogosultak egy élelmiszercsomagot kapnak.

(3) E szakasz alkalmazásában rászorult az, aki a támogatás (1) bekezdésben foglalt feltételeinek megfelel.

(4) Az ünnephez kapcsolódó önkormányzati támogatás iránti kérelem a rendelet 9. mellékletében meghatározott formanyomtatványon nyújtható be.

(5) Az önkormányzati támogatásra az jogosult, akinek a kérelme legkésőbb az ünnepnapot megelőző munkanapon beérkezik.

(6) A 2021. évet megelőzően „Karácsonyi előkészületek önkormányzati támogatása” jogcímen támogatásban részesült személyek jogosultsága jelen támogatásra bárminemű eljárási cselekmény nélkül jogfolytonos, feltéve, hogy a jogosult megfelel az (1) bekezdésben foglaltaknak.

(7) Az élelmiszercsomag sikertelen kézbesítése esetén az arra jogosult személy az ünnepnapot követő 2. munkanapon 12 óráig a Kisújszállási Polgármesteri Hivatalban kérheti az élelmiszercsomag – nem romlandó részének – kiadását.”

5. § A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„9/B. Mezőgazdasági termékellátás

19/B. § (1) Az Önkormányzat a rendelkezésére álló, a közmunkaprogram mezőgazdasági programeleme keretében történő munkavégzés eredményéből származó mezőgazdasági termények, növények feleslegéből biztosítja természetbeni szociális juttatásként a mezőgazdasági termékellátást.

(2) A támogatásra az a szociálisan rászoruló személy jogosult:

a) akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200 %-át feltéve, hogy

b) a család tagjainak egyike sem rendelkezik termőföld tulajdonnal, továbbá

c) a mezőgazdasági termények, növények beszerzéséről más módon gondoskodni nem tud.

(3) A támogatás a Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft. szervezésében kerül kiosztásra.

(4) A családi szükségletek kielégítését szolgáló támogatásra egy családból csak egy személy jogosult. A kérelem e rendelet 10. sz. melléklete szerint töltendő ki. Minden kérelmező egy évben egy alkalommal jogosult kérelmének benyújtására. A jogosultság megállapítása esetén adott év december 31-ig, betakarításhoz igazodóan többször, - de legfeljebb 3 alkalommal - lehetővé teszi az idényenként jellemző mezőgazdasági termékellátásban való részesülést.

(5) A mezőgazdasági termékek átvételét a jogosult átvételi ív aláírásával igazolja. A mezőgazdasági termékellátás jogcímen kapott egységcsomag tartalmát tovább értékesíteni nem lehet.

(6) A mezőgazdasági termékek mezőgazdasági termékellátásként történő kiosztása kapcsán figyelemmel kell lenni a termékek idényjellegére, valamint a segélyezett egyéb körülményeire.

(7) Nincs szükség igazolásra a (4) bekezdésben foglalt adatok tekintetében, melyek a Polgármesteri Hivatal nyilvántartásában fellelhetők, valamint amelyet valamely hatóság jog-szabállyal rendszeresített nyilvántartásának tartalmaznia kell, és a személyes adatok tekintetében az adat továbbítását az adott ügy elbírálásához szükséges célból törvény lehetővé teszi, vagy az ügyfél saját személyes adatai tekintetében ezt kéri.

(8) Szociálisan rászorultnak tekintendők a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ Család- és gyermekjóléti szolgálata által ismert adatok alapján jövedelmi, vagyoni helyzetüktől függetlenül azok, akik

a) egészségkárosodottak,

b) nyilatkozatban vállalt együttműködés keretében kötelesek együttműködni a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központtal,

c) hátrányos helyzetű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek,

d) hátrányos helyzetben élő idősek,

e) családi körülményeire, egészségi, vagy mentális állapotára tekintettel az önkormányzat által a szociális alapellátások igénybevételére meghatározott egyéb feltételeknek megfelelnek és kérelmük benyújtásakor ellátásban részesülnek.

Ezekben az esetekben a (6) bekezdéstől eltérően a családgondozó javaslata, jelzése alapján a támogatás hivatalból kerül megállapításra.

(9) A szociális ellátás természetben történő nyújtásáról a kérelem elbírálása során az összes körülmény figyelembe vételével a hatáskör címzettje mérlegelési jogkörében dönt.”

6. § (1) A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 9. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.

7. § Kisújszállás Város Önkormányzatának a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendeletének 22. §-a k) pontja az alábbiak szerint módosul és az alábbi l) ponttal egészül ki:

„k) a hagyományos ünnephez kapcsolódó természetben nyújtott élelmiszer támogatás l) a mezőgazdasági termékellátás

8. § Ez a rendelet 2021. március 22-én lép hatályba.

1. melléklet a 4/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 4/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelethez