Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének megállapításáról szóló 6/2001. (III. 6.) Kr. rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 26- 2021. 11. 26

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének megállapításáról szóló 6/2001. (III. 6.) Kr. rendelet módosításáról

2021.11.26.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) Korm. rendelet 1. §-a alapján, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 34. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének megállapításáról szóló 6/2001 (III.6.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 6/B. § (3a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3a) A bérlőt a szociális lakbértámogatás a szerződéskötés napjától - már bérleti jogviszonnyal rendelkezőt a kérelem benyújtását követő hónap első napjától - illeti meg. A bérlő a szociális lakbértámogatás megállapításával kapcsolatos körülményeiben bekövetkezett változást köteles a Szociális Osztálynak 15 napon belül írásban bejelenteni. E kötelezettség elmulasztása esetén a szociális lakbértámogatást a kötelezettségszegés hónapját követő hónap első napjával meg kell szüntetni.”

(2) A R. 6/2001 (III.6.) önkormányzati rendelet 6/B. §-a a következő (3d) bekezdéssel egészül ki:

„(3d) Ha a szociális lakbértámogatásban részesülő személy bérleti szerződése bármely okból megszűnik, vagy a lakcíme változik, a bérbeadó e tényt a tudomásszerzéstől számított 8 napon belül írásban jelzi a Szociális Osztálynak. Ezekben az esetekben a szociális lakbértámogatást a változás napjával meg kell szüntetni.”

2. § A R. 6/G. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6/G. § (1) A lakbérkedvezményt a 6/B. § (3a)-(3d) bekezdéseinek megfelelő alkalmazásával – az öregségi nyugdíjban részesülő bérlő kivételével – évente felül kell vizsgálni.

(2) Ha a lakbérkedvezményben részesülő személy bérleti szerződése bármely okból megszűnik, vagy a lakcíme változik, a bérbeadó e tényt a tudomásszerzéstől számított 8 napon belül írásban jelzi a Szociális Osztálynak. Ebben az esetben a lakbérkedvezmény feltételeinek fennállását soron kívül felül kell vizsgálni.”

3. § (1) A R. 6. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A R. 7. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

4. § A R.

a) 6/B. § (2) bekezdésében a „DMJV Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának” szövegrész helyébe a „DMJV Polgármesteri Hivatala Szociális Osztályának (a továbbiakban: Szociális Osztály)” szöveg,

b) 6/B. § (3) bekezdésében a „lakbértámogatásra” szövegrész helyébe a „szociális lakbértámogatásra” szöveg,

c) 6/B. § (3b) bekezdésében a „DMJV Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya” szövegrész helyébe az „a Szociális Osztály” szöveg és a „lakbértámogatást” szövegrész helyébe a „szociális lakbértámogatást” szöveg,

d) 6/B. § (3c) bekezdésében a „lakbértámogatás” szövegrészek helyébe a „szociális lakbértámogatás” szöveg,

e) 15. § (2) bekezdésében a „lakbértámogatása” szövegrész helyébe a „szociális lakbértámogatása” szöveg

lép.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

7. melléklet

2. melléklet

6. melléklet