Kistokaj Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021.(II.15.) önkormányzati rendelete

a közterület rendjéről és használatáról

Hatályos: 2021. 03. 01

Kistokaj Község Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljáró Kistokaj Község Polgármestere a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében,az Alaptörvény 32. § (2) bekezdésében megjelölt eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában megjelölt feladatkörében – figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) bekezdésére, a következőket rendeli el:           



1. Általános rendelkezések


  1. §


E rendelet hatálya kiterjed a Kistokaj Község Önkormányzata közigazgatási területén lévő, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: „Étv.”) 2. § 13. pontjában foglalt meghatározásnak megfelelő közterület, annak tartozéka, valamint az Étv. 54. § (7) bekezdése alapján az egyéb ingatlanok közhasználatra átadott területrésze használatára. 


2. Közterület-használati engedélyhez kötött tevékenységek


2. §


 (1) Közterület alábbi célú használatához a 7. §-ban meghatározott engedélyét (továbbiakban: „közterület-használati engedély”) kell beszerezni:

a) kereskedelmi tevékenység folytatása, javító vagy egyéb szolgáltató tevékenység végzése, ideértve különösen

aa) a közvetlen kipakolással megvalósuló alkalmi árusító tevékenységet,

ab) az árusító (pl.: élelmiszer, gyümölcs, virág, zöldség, könyv, hírlap, dohány árusításra szolgáló) pavilon elhelyezését,

ac) a járműről történő árusítást, a mozgóboltot, valamint a felvásárlási tevékenységet;

ad) közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata, egyéb árusító berendezés elhelyezéséhez;

b) a közterületre 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzlet-előtető vagy ernyőszerkezet, könnyűszerkezetes tetővel fedett vagy fedetlen vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítása, fenntartása;

c) reklámtábla, reklám célú egyéb tárgy, hirdetőtábla, egyéb hirdető-berendezés, cégtábla vagy egyéb nem közlekedési tájékoztató tábla elhelyezése (ideértve a közcélú épületen történő elhelyezést is), továbbá az önállóan álló kirakatszekrény elhelyezése;

d) cirkuszi tevékenység, mutatványos tevékenység (körhinta, céllövölde, gokart, játékvár, stb.) folytatása;

e) építőanyag, törmelék és föld valamint építési munkával kapcsolatban eszköz - így különösen állvány, konténer - elhelyezése, ha az a 72 órás időtartamot meghaladja;

f) tüzelőanyag elhelyezése, ha az a 72 órát meghaladja;

g) kereskedelmi célú rendezvény, kiállítás, vásár, bemutató tartása.

h) sport és kulturális rendezvényre


3. §


Nem kell közterület-használati engedélyt beszerezni:

a) közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) út tartozékának elhelyezéséhez,

c) az elektromos-, a gáz-, a víz- és csatorna-, valamint távközlési hálózat üzemeltetőinek a hibaelhárítás érdekében végzett munkálataihoz,

d) a közterület kezelője által közterületen végzett munkálatokra,

e) az önkormányzat által szervezett rendezvényekre általa meghívott mutatványos vagy cirkuszi tevékenységet végzők, továbbá bemutatót tartók számára.


4. §

(1) Az önkormányzatnak és költségvetési szerveinek nem kell közterület-használati engedélyt beszereznie. 

(2) Az önkormányzat a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról külön rendeletben rendelkezik.



3. A közterület-használat korlátai


5. §


Nem adható közterület-használati engedély:

a)  a közterület károsításával járó közterület-használatra,

b) a közbiztonságot veszélyeztető, közerkölcsöt sértő tevékenység folytatására, dolog elhelyezésére,

c) rendezvény időtartama kivételével szeszes ital árusítására.

d) autóbusz, teher áruszállításra szolgáló gépjármű, veszélyes anyagot szállító jármű, kamion, lassú jármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, félpótkocsi, nyerges vontató parkolására, üzemképtelen járműtárolására.

e) házaló kereskedelemre.


6. §


(1) Amennyiben a közterület-használat a közlekedést tartósan akadályozza, a közterület-használati engedélyben a kérelmező számára a közlekedés megfelelő biztosítása érdekében intézkedések megtételére vonatkozó kötelezettség írható elő.


(2) Közúti közlekedésre alkalmatlan /üzemképtelen/ járművet közterület-használati engedély nélkül közlekedési útvonalon és közterületen nem lehet tárolni.



4. A közterület-használati engedély kiadása


7. §


(1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani, az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon. A nyomtatvány benyújtására lehetőség van elektronikus formában is.


(2) A közterület-használati engedély kiadása tárgyában a döntés a polgármester hatáskörébe tartozik.


(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) helyhez kötött tárggyal (pl. tábla, előtető, állvány) megvalósuló közterület-használat esetén az annak elhelyezkedését is feltüntető helyszínrajzot,

b) az egyéb engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység folytatása esetén az engedély megléte, bejelentés megtörténte igazolását;

c) jogi személy, szervezet kérelmező esetén a nyilvántartásba vételéről szóló hatósági döntés másolatát, egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozói igazolvány másolatát, őstermelő esetén az őstermelői igazolvány másolatát, cégkivonatot, aláírási címpéldányt.

d) a közreműködő szakhatóságok hozzájárulását

e) A közterület-használat jellegétől függően a tevékenység végzéséhez szükséges egyéb hatósági, szakhatósági engedélyeket, valamint a munka – és balesetvédelmi előírásokra történő utalást.


(4) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.


8. §


(1) A közterület-használati engedély határozott időre vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható. A határozott időre történő közterület-használati engedély érvényessége kérelemre meghosszabbítható, ha annak feltételei továbbra is fennállnak.


(2) A közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 1 év lehet.


(3) A tevékenység rendszeres folytatására vagy az e rendelet 2. § (1) bekezdés b) vagy c) pontjában meghatározott tartós létesítmény kialakítására, fenntartására, elhelyezésére vonatkozó közterület-használati engedély engedélyese a közterület-használat megszűntét köteles 8 nappal megelőzően az engedélyező hatóságnál bejelenteni, mely esetben az engedélyező hatóság a közterület-használati engedélyt visszavonja. Az engedély visszavonásáról a Hivatal Határozatot hoz.



9. §


A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell

a) a közterület-használat jogosultját és annak azonosító adatait

b) a közterület-használat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes.

c) a közterület-használat helyének, módjának meghatározását, és egyéb feltételeinek pontos meghatározását.

d) a kiadott közterület-használati engedélyből eredő jogok át nem ruházhatóságát,

 e) a közterület-használati engedély hatályának megszűnése vagy annak visszavonása     esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettséget,

f) a közterület-használati díj mértékét és megfizetésének módját,

g.) az engedély visszavonásának eseteit,

h) utalást arra, hogy a hozzájárulás amennyiben szükséges csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírások megvalósítása esetén érvényes

i) a közterület-használat jellegétől függően egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és környezetvédelmi, valamint a munka – és balesetvédelmi előírásokra történő utalást.


10. §


A közterület-használati engedély eredeti példányát vagy annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az önkormányzat képviselőjének felszólítására felmutatni.


5. A közterület-használati díj


11.§

(1) A közterület használója a közterület engedély-köteles használatáért használati díjat fizet. A közterület-használati díj mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.


(2) A rendszeresen (előreláthatóan legalább egy hónapos időtartamban és legalább heti egy napon) alkalmi árusítást folytató árus, mozgóárus, mozgóbolt útján kereskedelmi tevékenységet folytató, felvásárló kérheti, hogy a közterület-használati díjat havonta egy összegben fizesse meg, továbbá kérheti a (3) bekezdés szerinti - a tevékenység gyakoriságára figyelemmel megállapítandó - kedvezmény alkalmazását.


(3) A (2) bekezdés szerinti rendszeres kereskedelmi vagy felvásárlási tevékenységet folytató esetében a kérelmére alkalmazandó kedvezményes közterület-használati díj mértékét

a) hetente legfeljebb két napon végzett tevékenység esetén a 2. melléklet ba) alpontja,

b) hetente három vagy több napon végzett tevékenység esetén a 2. melléklet bb) alpontja

szerint kell megállapítani.


(4) Az engedélyes, illetve a közterület használója a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


12. §


(1) A közterület-használati díjat előre kell átutalással megfizetni az engedély jogerőre emelkedését követő 5 napon belül kell egy összegben az Önkormányzat 12046102 – 00103347 – 00100007 költségvetési számlájára. Amennyiben a határozott időre szóló közterület-használat időtartama a 2 hónapot meghaladja, a díjat havi részletekben kell teljesíteni.


(2) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét, előtető, ernyőszerkezet esetén annak közterületre eső vízszintes vetületét kell figyelembe venni. Reklám-, cég- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni.


(3) A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, illetve m2 egy egésznek számít.


(4) Önkormányzati rendezvényeken történő árusítás során lehetőség van a napi díjat helyszínen történő megfizetésére.


(5) A polgármester közérdekű, vagy jótékony cél érdekében végzett közterület használati tevékenység esetén eltekinthet a közterület használati díj megfizetésétől.



13. §


Mentes a közterület-használati díj fizetése alól a közcélú rendezvény tartása. Közcélúnak minősül az a rendezvény, amely a község lakossága egészének, illetve jelentős részének érdekét szolgálja, így különösen, amely a kulturális vagy tudományos értékek megőrzését, gyarapítását, a hagyományok ápolását, az egészség megőrzését, a társadalmi kapcsolatok erősítését szolgálja. 


6. Közterület-használat szabályai


14. §

(1) A közterület használója köteles az igénybe vett közterületet és környezetét tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani, a közterület-használat során keletkezett hulladék tárolásáról, elhelyezéséről gondoskodni.


(2) A közterület-használat megszűnése vagy az engedély visszavonása esetén az engedélyes köteles az eredeti állapotot saját költségén helyreállítani, a területet tisztán, rendezett állapotban visszaadni, a keletkezett hulladékot elszállítani, ennek megtörténtét az önkormányzat hivatalában haladéktalanul bejelenteni.


 (3) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható.


(4) A közterületen található tartós létesítmény tulajdonjogának megváltozása esetén az új tulajdonos köteles új közterület-használati engedélyt beszerezni.



7. A közterület-használati engedély megszűnése


15. §

(1) A közterület használati engedély megszűnik:

a) az engedélyben meghatározott idő elteltével.

b) Az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkeztével.

c) amennyiben a területre üzemzavar-elhárítás miatt, vagy a tulajdonos önkormányzatnak fontos közérdekéből szüksége van

d) annak visszavonásával


(2) A közterület-használati engedélyt vissza kell vonni, ha a közterület-használó írásbeli felszólítás ellenére

a) a közterületet a közterület-használati engedélyben meghatározottaktól eltérően, más célra vagy más módon használja,

b) a közterület rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartására, tisztán tartására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, vagy

c) a díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget.


(3) Amennyiben a közterület-használati engedély az (2) bekezdésben foglalt okból visszavonásra kerül, úgy az engedélyes a község közigazgatási területén belül a határozat jogerőre emelkedésétől számított egy évig nem kaphat közterület-használati engedélyt.


8. Engedélytől eltérő, vagy engedély nélküli használat


16. §

(1) A közterület-használati engedélyhez kötött, de engedély nélküli közterület-használat esetén a használó az engedélyező hatóság vagy az e rendeletben a közterület-használat szabályainak megsértése miatt közigazgatási bírság kiszabására kijelölt hatóság felszólítására köteles a használatot megszüntetni és az eredeti állapotot saját költségén visszaállítani. Amennyiben e kötelezettségének a megadott határidőre nem tesz eleget, az engedélyező hatóság azt a kötelezett költségére és veszélyére elvégeztetheti.


(2) Azt, aki közterületen engedély nélkül közterület-használati engedélyhez kötött tevékenységet folytat, az engedélyben foglaltakhoz képest nagyobb mértékű közterületet használ vagy a közterületet az engedélyben foglaltakhoz képest olyan más célra használja, amelyre e rendelet közterület-használati díjra vonatkozó szabályai szerint magasabb összegű közterület-használati díjat kell fizetni, az egyéb jogkövetkezmények alkalmazása mellett a közterület-használót kötelezni kell az engedély nélküli vagy eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület használati díj megfizetésére.


(3) A képviselő-testület a közterület e rendeletben foglaltaknak megfelelő használatát a közösségi együttélés alapvető szabályának minősíti. Aki az e rendelet szerint engedélyköteles közterület-használatot engedély nélkül valósít meg, vagy a közterületet nem az engedélyben meghatározott körben vagy módon használja a közösségi együttélés alapvető szabályát megsérti. Az ilyen magatartást megvalósító személy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.


(4) A képviselő-testület az e rendeletben meghatározott, a közterület használat szabályainak megszegőjével szemben a közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskört a jegyzőre ruházza.



9. Záró rendelkezések


17. §

(1) Ez a rendelet 2021.03.01. napján lép hatályba és hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 3/2017. (III.27.) önkormányzati rendelet.


(2) E rendeletet a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. 


           



Bernáth József

polgármester

Dr. Zalkadi Adrienn

 jegyző





A kihirdetés napja:2021.02.15.





                                       Dr. Zalkadi Adrienn

                                                  jegyző


Mellékletek