Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 11. 16

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

szociális ellátásokról

2022.11.16.

Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásáról szóló 1993 évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 26.§ -ában, 32.§ (3) bekezdésében, a 48.§ (4) bekezdésében, 115.§ (3) bekezdésében és a 132.§ (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában a jövedelem, a család, a közeli hozzátartozó, az egyedül élő, a háztartás, az egyedülálló, a tartásra köteles és képes személy, a rendszeres pénzellátás, a kereső tevékenység, az aktív korú meghatározása megegyezik a szociális igazgatásról és a szociális ellátásáról szóló 1993 évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 4.§ (1) bekezdésében felsoroltakkal.

2. § E rendelet alkalmazásában vagyon alatt, az Szt. 4.§ (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott fogalmat kell érteni.

3. § A rendelet 31.§ -ának alkalmazásában elemi kárnak kell tekinteni a tűz, robbanás, nagy sebességű szélvihar, földrengés, földcsuszamlás, felhőszakadás, árvíz, belvíz, jégverés által okozott károkat.

Hatásköri rendelkezések

4. §1 A Képviselő-testület bírálja el az alábbi kérelmeket:

a) 29.§ szerinti rendkívüli települési támogatás;

b) 31.§ szerinti elemi kár elhárításához kért települési támogatás;

c) 32.§ szerinti, gyógyszer- és gyógyászati segédeszközhöz kapcsolódó kiadások mérsékléséhez kért eseti települési támogatás;

d) 33.§ szerinti, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez kért rendszeres települési támogatás;

e) 35.§ szerinti újszülöttek támogatása;

f) 36/A. § szerinti háztartási támogatás,

g) 42.§ szerinti szociális étkezési kedvezmény.

5. § A képviselő-testület a polgármester hatáskörébe ruházza át a döntéshozatalt az alábbi támogatási formák esetében:

a) 30.§ szerinti, temetési költségek viseléséhez kért települési támogatás;

b) 34.§ szerinti, temetési célra kért szociális kölcsön.

6. § A polgármester települési támogatással kapcsolatban hozott döntése ellen a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezést a képviselő-testület a következő ülésén bírálja el.

Eljárási rendelkezések

7. § (1) A kérelmeket a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalban lehet benyújtani.

(2) A rendkívüli települési támogatásra megállapítására vonatkozó, az Szt. 45.§ (5) bekezdés szerinti, különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet általi kezdeményezést a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalban lehet benyújtani.

(3) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata családgondozójának javaslata alapján szociális célú tüzelőanyag juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

8. § A 29.§ szerinti rendkívüli települési támogatás, valamint a 39. § szerinti szociális tüzelőanyag juttatás iránti eljárás kérelemre és hivatalból is megállapítható.

9. § Az egyes szociális ellátások iránti kérelmet jelen rendelet mellékletei szerinti formanyomtatványon kell benyújtani az alábbiak szerint:

a) 1. melléklet – Kérelem települési támogatás igényléséhez

b) 2. melléklet - Vagyonnyilatkozat

c) 3. melléklet – Háziorvosi igazolás gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz szükségességéről

d) 4. melléklet – Kérelem a szociális célú tüzelőanyag támogatás igényléséhez

e) 5. melléklet – Átvételi elismervény szociális célú tűzifa átvételéről

f) 6. melléklet – Kérelem a szociális étkeztetés igénybe vételére

g)2 7. melléklet - Kérelem háztartási támogatás igénylésére

10. § (1) A települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) kérelmező és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

b) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

c) a gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz költségét tanúsító gyógyszertári számlát és jelen rendelet 3. melléklet szerinti háziorvosi igazolást,

d) várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhesgondozásról szóló igazolást,

e) amennyiben a települési támogatás megállapítását elhunyt személy eltemettetésének költségeihez kérik, úgy csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számlát, és amennyiben a települési támogatást nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, úgy az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát,

f) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatást,

g) a gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel kért települési támogatás esetében a segélyezésre okot adó körülmények igazolására szolgáló iratokat,

h) az ápolási szükséglet és a tartós beteg állapot igazolására a 4. melléklet szerinti háziorvos igazolást

i) egészségkárosodás mértékére vonatkozó érvényes szakvéleményt,

j) fogyatékossági támogatásra jogosultságot igazoló iratok (ellátást megállapító határozat és postai szelvény, vagy folyószámla-kivonat) másolatát, valamint

k) az ellátás megállapításához szükséges egyéb iratok másolatát.

(2) A szociális igénybevétele és a kapcsolódó, 42.§ szerinti támogatás iránti 6. melléklet kérelemhez csatolni kell

a) kérelmező és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

b) a kérelmező és családjának vagyonáról 2. melléklet szerint nyilatkozatot,

c) a (2) bekezdés b)-d) pontja szerinti állapot fennállását tanúsító háziorvosi igazolást.

11. § Az egyes ellátásokra jogosultsági feltételül meghatározott vagyoni feltétel vizsgálatához a vagyon értékéről a kérelmező a 2. melléklet szerint vagyonnyilatkozatot tesz. A vagyonnyilatkozat tartalmát az ingatlannyilvántartás adataival összevetve ellenőrizni kell, és az illetékes adóhatóságtól adó- és értékbizonyítványt kell beszerezni.

12. § A jogosultság megállapításakor

a) a rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem beadását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát,

c) ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időszak nem éri el a 12 napot, akkor az eltelt időszak szerinti, egyhavi átlagos jövedelmet

kell figyelembe venni.

13. § Jövedelem igazolható:

a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről szóló munkáltatói igazolással,

b) álláskeresési ellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás összegét igazoló szelvény, ennek hiányában a foglalkoztatási szerv által kiállított határozattal,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonattal és

d) vállalkozó esetében az állami adóhatóság illetékes adóigazgatósága által kiállított igazolással.

14. § (1) A kérelem megalapozott elbírálásának biztosítása érdekében az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni, melynek tartalmaznia kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők életkörülményeit, jövedelmi, vagyoni helyzetüket, szociális, egészségi állapotukat, s a kérelem elbírálásához szükséges egyéb körülményeket.

(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha a kérelmező említett adatai a kérelem elbírálója előtt más eljárásból már ismertek. Ez esetben a kérelemre rá kell vezetni a korábbi ügyek tárgyát és ügyiratszámát.

15. § A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára ugyanarra az élethelyzetre települési támogatás – kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás esetét – 30 napon belül ismételten nem állapítható meg.

16. § A gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott települési támogatást a gyermekre, illetve fiatal felnőttre kell megállapítani és a törvényes képviselőjének, illetve a fiatal felnőttnek kell folyósítani.

17. § A települési támogatás pénzben és természetben is nyújtható, így különösen: élelmiszer-utalvány, tüzelősegély, tankönyv és tanszervásárlás támogatása, tandíj, közüzemi díjak, illetve térítési díjak kifizetéséhez, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló támogatás formájában.

18. § A települési támogatás felhasználásnak ellenőrzése keretében a jogosult a felhasználást alátámasztó dokumentumok becsatolására a felhasználást követő 60 napon belül felhívható.

19. § (1) A kérelmezőt a 33. § alapján megillető, havi rendszerességgel járó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjától illeti meg, és az ellátást legfeljebb egy évre lehet megállapítani.

(2) A havi rendszerességgel járó települési támogatás ismételt megállapítása iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnését megelőző két hónapban is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

20. § Amennyiben a kérelmezőt a 33.§ alapján megillető települési támogatás nem a teljes hónapra jár, az ellátás összege az ellátás havi összege harmincad részének és az ellátási napok számának szorzata.

21. § (1) A kérelmezőt a 33.§ alapján megillető rendszeres települési támogatást utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(2) A 29.§, 30.§, 31.§, 32.§ szerinti rendkívüli települési támogatást, valamint a 35.§ szerinti eseti települési támogatást a megállapítást követő 15 napon belül kell kifizetni.

(3) A települési támogatás házipénztárból készpénzben vagy utalvány formájában való kifizetéséről, illetve folyósításáról a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.

22. § (1) Az időszakos és rendszeres ellátást biztosító támogatások esetében évente felül kell vizsgálni a támogatásra való jogosultság, rászorultság, jövedelmi, vagyoni és egészségi megalapozottságát.

(2) Amennyiben a jogosult körülményei olyan mértékben változnak meg, hogy az ellátásra való jogosultság már nem állapítható meg, az ellátást meg kell szüntetni a határozathozatalt követő hónap 1. napjával.

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

23. § A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Szt. 17.§- ában foglaltakat kell alkalmazni.

24. § A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésének elrendelése esetén a kötelezett bármely szociális ellátásra- kivéve a rendkívüli települési támogatást- csak akkor válik jogosulttá, ha visszafizetési kötelezettségének eleget tett, ennek elmulasztása esetén a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő egy év eltelte után.

25. § A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátások közül a jogosulatlanul, továbbá jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátás megtérítésének elrendelését követően a megtérítés összegét, illetve a pénz egyenértékét és a kamat összegét méltányosságból elengedheti, illetve csökkentheti, vagy részletfizetést engedélyezhet, ha a visszafizetendő összeg megfizetése az ellátásban részesült személy és a vele közös háztartásban élők létfenntartását súlyosan veszélyezteti.

II. Fejezet

A pénzbeli szociális ellátások

A támogatás formái

26. § A képviselő-testület a szociálisan rászorulók részére pénzbeli ellátást, természetbeni ellátást és személyes gondoskodást nyújt.

27. §3 Szociális rászorultság esetén az életvitelszerűen Mekényesen élő jogosultak számára a települési önkormányzat Képviselő-testülete az Szt. -ben és e rendeletben meghatározott feltételek szerint állapíthatja meg az alábbi pénzbeli ellátásokat:

a) települési támogatás;

b)4 újszülöttek támogatása,

c)5 háztartási támogatás.

Települési támogatás

28. § (1) A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt települési támogatást pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként az Szt. 45.§-a alapján.

(2) A települési támogatás nyújtható

a) rendkívüli jelleggel

aa) létfenntartást veszélyeztető helyzetbe vagy rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére,

ab) elhunyt eltemettetéséhez kapcsolódóan a temetés költségeinek viseléséhez,

ac) elemi kár elhárításához, valamint

b) eseti jelleggel gyógyszer- és gyógyászati segédeszközhöz kapcsolódó kiadások mérséklésére,

c) havi rendszerességgel a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez.

29. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani létfenntartást veszélyeztető helyzetbe rendkívüli élethelyzetbe került személyek, az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére, valamint alkalmanként jelentkező többletkiadásokhoz, - így különösen válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, valamint a gyermek hátrányos helyzetéhez kapcsolódóan, ha a kérelmező a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 75 000 Ft összeget, és családjának vagyona nincs.

(2) A rendkívüli települési támogatás mértéke a rászorultsághoz igazodóan alkalmanként a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 100 %-áig terjedhet.

30. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani elhunyt eltemettetéséhez kapcsolódóan a temetés költségeinek viseléséhez annak a kérelmezőnek, aki

a) az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, vagy

b) eltemettetésről a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 20.§ (1) bekezdése alapján köteles volt gondoskodni, azonban a temetési költségek viselése a saját, vagy a családja létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 % át, egyedül élők esetében annak 500 %-át nem haladja meg.

(2) Az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulás céljára megállapítható rendkívüli települési támogatás mértéke 30 000 Ft.

31. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani az elemi kár elhárításához annak a kérelmezőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedül élők esetében annak 500 %-át nem haladja meg.

(2) Az elemi kár elhárításához megállapítható rendkívüli települési támogatás mértéke a rászorultsághoz igazodóan alkalmanként 2 000 Ft-tól mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 100 %-áig terjedhet.

32. § (1) Eseti jelleggel települési támogatás állapítható meg gyógyszer- és gyógyászati segédeszközhöz kapcsolódó kiadások mérséklésére annak a kérelmezőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élők esetében annak 250 %-át nem haladja meg és a kérelmező gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz költsége a család egy főre jutó havi jövedelemének 20 %-át meghaladja, feltéve, hogy kérelmező közgyógyellátásra nem jogosult.

(2) A gyógyszer- és gyógyászati segédeszközhöz kapcsolódó kiadások mérséklésére megállapítható települési támogatás összege legalább 2000 Ft, de legfeljebb 5000 Ft.

33. § (1) Rendszeres települési támogatás állapítható meg a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez annak a kérelmezőnek, akinek a családjában azt egy főre jutó havi jövedelem a 20 000 Ft-ot nem haladja meg, feltéve, hogy a kérelmező és családjának vagyona nincs és a háztartás egyik tagja sem részesül ugyanezen a jogcímen ugyanilyen ellátásban.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható rendszeres települési támogatás összege havi 2 500 Ft.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható rendszeres települési támogatás természetben kell nyújtani kérelmező nyilatkozata szerinti közüzemi szolgáltató részére

(4) Azon személy részére, akinél előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék működik, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható rendszeres települési támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (a továbbiakban: kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.

34. § (1) A rendkívüli települési támogatás pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható, a településen lakóhellyel, vagy életvitelszerű tartózkodási hellyel rendelkező személyek részére a hozzátartozóik eltemettetése céljára.

(2) Temetési célra kamatmentes kölcsönként nyújtott rendkívüli települési támogatást (továbbiakban: szociális kölcsön) annak a kérelmezőnek nyújt az önkormányzat, aki rendszeres havi jövedelemmel rendelkezik, ezt három hónapra visszamenőleg igazolni tudja, és a jövedelemviszonyai tekintetében a családban élőknél az egy főre eső jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.

(3) A szociális kölcsön igénybevételének, visszafizetésének feltételeiről megállapodást kell kötni, amelyben a kérelmezőt és a vele együtt élő, jövedelemmel rendelkező családtagokat adóstársként kell feltüntetni.

(4) Amennyiben az adós vagy adóstársa elmulasztja a megállapodásban rögzített havi törlesztő részlet fizetését, azzal késedelembe esik, a hátralévő teljes összeg azonnal, egy összegben, az Szt-ben meghatározott kamattal együtt esedékessé és behajthatóvá válik.

(5) A szociális kölcsön folyósításával és visszafizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatokat a pénzügyi csoport látja el, aki a tárgyhónap végén a részletfizetések teljesítéséről kimutatást készít.

(6) A szociális kölcsön felső határa 100 000 Ft , amelyet havi egyenlő részletekben, legfeljebb 12 hónap alatt kell visszafizetni. A megállapított szociális kölcsön havi visszafizetési kötelezettsége a folyósítást követő 2. hónap első napjától esedékes; a részletfizetési kötelezettségnek a tárgyhó 20. napjáig kell eleget tenni.

Újszülöttek támogatása

35. § A Képviselő-testület egyszeri, újszülött gyermekenként 50 000 Ft összegű támogatást nyújt annak a mekényesi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező szülőknek, akik nyilatkozatban kijelentik, hogy a támogatást igénybe kívánják venni és családjukban az egy főre jutó jövedelem a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 400 %-át, egyedülálló szülők esetén annak 500 %-át nem haladja meg.

36. § A kérelmet a gyermek szülője, örökbefogadó szülője, vagy gyámja nyújthatja be a gyermek 1 éves koráig.

Háztartási támogatás6

36/A. § (1) Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete háztartási támogatást nyújt annak az életvitelszerű mekényesi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező családnak, akinek családjában az egy főre eső jövedelem a 80 000 Ft-ot nem haladja meg, és szociális tűzifa támogatásban tárgyévben benyújtott kérelme alapján nem részesült.

(2) A támogatás mértéke háztartásonként legalább 10 000 Ft, de legfeljebb 30 000 Ft. A támogatás mértékét a Képviselő-testület állapítja meg a rendelkezésre álló keret, valamint a család egy főre jutó jövedelme és az eltartott személyek számának figyelembe vételével.

(3) A támogatást a háztartás valamely nagykorú tagja kérelmezheti. A kérelem egyszemélyes háztartás esetén is benyújtható. A támogatás háztartásonként egy személy számára állapítható meg.

(4) A kérelmeket a támogatásról szóló, Mekényes Község Önkormányzata által közzétett felhívás közzétételét követő 15 napon belül lehet benyújtani a 7. melléklet szerinti formanyomtatványon a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén, vagy a mekényesi állandó ügyfélszolgálatán. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A kérelemhez a háztartásban élő személyek előző havi nettó jövedelmének igazolását kell csatolni. Hiánypótlásra nincs lehetőség.

(6) A kérelmeket a képviselő-testület bírálja el úgy, hogy a támogatás kifizetése legkésőbb tárgyév december 31. napjáig megtörténhessen.

(7) A háztartási támogatás pénzbeli támogatás.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

37. § (1)7 A Képviselő-testület az életvitelszerűen Mekényesen élő jogosultak részére a következő természetbeni ellátásokat biztosítja:

a) köztemetés,

b) pénzbeli ellátás helyett közüzemi díjak, tankönyvek, tanszerek, térítési díjak, élelmiszer-utalvány, Erzsébet-utalvány, és tüzelősegély biztosítása,

c) szociális célú tűzifa támogatás.

(2) A Képviselőtestület a Mekényes Község Önkormányzata által a mezőgazdasági közfoglalkoztatási program keretében megtermelt terményeket a szociálisan rászorulók számára e rendelet szerinti települési támogatásként, családi szükségletek kielégítését szolgáló, természetbeni szociális ellátásként is nyújthatja.

Köztemetés költségének megtérítése alóli mentesítés

38. § Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségének megtérítése alól, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén

a) részben mentesíthető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg, és a kérelmezőnek és családjának vagyona - az Szt. 4.§ (1) bekezdés b) pontja szerint - nincs, vagy

b) egészben mentesíthető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg, és a kérelmezőnek és családjának vagyona - az Szt. 4.§ (1) bekezdés b) pontja szerint - nincs.

Szociális célú tüzelőanyag támogatás

39. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló jogszabály alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosít Mekényes Község Önkormányzata számára.

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, szociális célú tüzelőanyagot (tűzifát) biztosít rászoruló személyeknek. A kérelem elbírálásakor előnyt élvez az a kérelmező, aki a kérelem benyújtásának időpontjában

a) az Szt. szerint aktív korúak ellátására jogosult,

b) az Szt. szerint időskorúak járadékára jogosult,

c) - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő élvez előnyt) jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) A szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását) kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 m3 mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata családgondozójának javaslata alapján szociális célú tüzelőanyag (tűzifa) juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

(5) Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag támogatásra – függetlenül a (2) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől –

a) az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy

b) az a személy, aki olyan ingatlan vonatkozásában nyújt be kérelmet, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(6) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 4. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelmek benyújtásáról szóló hirdetményt a pályázat támogatásáról szóló döntés Önkormányzattal való közlését követő legkésőbb 15. napon kell közzétenni a helyben szokásos módon. A szociális tüzelőanyag támogatás iránti kérelmek benyújtására 30 napos határidőt kell biztosítani. A hirdetmény közzétételéről a polgármester köteles gondoskodni. A kérelmeket a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(7) A kérelmeket legkésőbb a benyújtásra nyitva álló határidő utolsó napját követő 30 napon belül a Képviselő-testület bírálja el.

(8) A szociális célú tüzelőanyag átvételét a jogosult a rendelet 5. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tüzelőanyag házhoz-szállításáról legkésőbb a támogatási évet követő év február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

40. § A Képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére – feladatellátási szerződés útján – személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat biztosítja az alapszolgáltatás keretében

a) falugondnoki szolgálat,

b) étkeztetés- feladatellátási szerződés útján,

c) házi segítségnyújtás- feladatellátási szerződés útján,

d) családsegítés- feladatellátási szerződés útján,

e) gyermekjóléti szolgálat- feladatellátási szerződés útján.

41. § A Képviselő-testület a falugondnoki szolgálat működését külön önkormányzati rendeletben szabályozza.

42. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) Az Szt. 62. § (1) bekezdése alkalmazásában szociálisan rászorult személy

a) a kora miatt, ha betöltötte 60 életévét,

b) az egészségi állapota miatt, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

c) a fogyatékosság és pszichiátriai betegsége miatt, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

d) a szenvedélybetegsége miatt, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

e) a hajléktalansága miatt, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, és a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.

(3) Az önkormányzat az étkeztetést feladatellátási szerződés keretében a Szociális Gondozási Központ és Konyha Mágocs intézményen (7342 Mágocs, Szabadság u. 3-4.) keresztül, az önkormányzat által fenntartott falugondnoki szolgálat közreműködésével biztosítja.

(4) Az étkeztetésre való jogosultságról és az (5) bekezdés szerinti kedvezményről átruházott hatáskörében a polgármester dönt az érintett írásbeli kérelmére, vagy családsegítő írásos javaslatára.

(5) Az étkezésért fizetendő térítési díjat a Szociális Gondozási Központ és Konyha Mágocs intézmény és a fenntartója határozza meg, amelyből Mekényes Község Önkormányzata 100 Ft összeget átvállal abban az esetben, ha a szociális étkezésre jogosult személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %- nem haladja meg, feltéve, hogy családjának vagyona nincs.

43. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtást a mágocsi Szociális Gondozási Központ és Konyhán keresztül biztosítja.

44. § (1) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítséget igénylő személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

(2) A családsegítés térítésmentes, melyet az önkormányzat a mágocsi Szociális Gondozási Központ és Konyha Család- és Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül biztosít.

(3) A családsegítés feladatait a Sztv. 64. §-a határozza meg.

45. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a mágocsi Szociális Gondozási Központ és Konyha Család- és Gyermekjóléti Szolgálatán keresztül biztosítja.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a Szociális Gondozási Központ és Konyha Család- és Gyermekjóléti Szolgálat a szülő, vagy más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17. § (1) bekezdésében felsorolt szervek, a gyámhatóság, valamint bármely állampolgárnak a gyermek veszélyeztetettségére utaló jelzése alapján végzi. A kérelmet illetve jelzést közvetlenül a Szociális Gondozási Központ és Konyha Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál lehet benyújtani.

(3) A gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gyvt. 39–40. §-ai határozzák meg.

V. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

46. § Ez a rendelet 2021. augusztus 11-én lép hatályba.

47. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mekényes Község Önkormányzatának a szociális ellátások szabályozásáról szóló 4/2018.(IV. 27.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Kérelemtelepülési támogatás igényléséhez

1. A települési támogatást az alábbi célra kérem:

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

2. Személyes adatok

2.1. A kérelmező személyre vonatkozó személyes adatok:

2.1.1. Neve: ..................................................................................................................................

2.1.2. Születési neve: ...................................................................................................................

2.1.3. Anyja neve: ........................................................................................................................

2.1.4. Születési hely, év, hó, nap: ................................................................................................

2.1.5. Lakóhely: ...........................................................................................................................

2.1.6. Tartózkodási hely: .............................................................................................................

2.1.7 Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .............................................................................

2.2. A kérelmező családi állapota:

􀆑 egyedülálló

􀆑 házastársával/élettársával él együtt

2.3. A házastárs/élettárs személyes adatai:

2.3.1. Neve: ..................................................................................................................................

2.3.2. Születési neve: ...................................................................................................................

2.3.3. Lakóhely: ...........................................................................................................................

2.3.4. Tartózkodási hely: .............................................................................................................

2.3.5. Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ..............................................................................

2.4. A kérelmezővel együtt élő, eltartott gyermekeinek száma összesen: .................. fő

Név



Születési hely, idő

Az oktatási intézmény megnevezése, ahol a gyermek tanulmányokat folytat

Megjegyzés *

* Ebben az oszlopban kell feltüntetni,
- ha a gyermekre tekintettel gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást, gyermekgondozási díjat vagy terhességi gyermekágyi segélyt folyósítanak,
- ha a 20 évesnél fiatalabb gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik, vagy
- életkortól függetlenül a tartós betegség vagy fogyatékosság fennállását, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

3. Jövedelemi adatok

A kérelmező, valamint házastársának (élettársának) és a vele egy háztartásban élő gyermekeinek a havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa /Élettársa

Gyermekei

Összesen

1. Munkaviszonyból és a más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem:
- ebből közfoglalkoztatásból származó jövedelem:

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem:

3. Alkalmi munkavégzésből származó jövedelem:

4. Táppénz és gyermek-gondozási támogatások:

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások:

6. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások:

7. Egyéb jövedelem:

8. Összesen:

4. Nyilatkozatok:

4.1. Kérelmező lakásviszonyai:

4.1.1. Milyen minőségben lakik a lakásban? :

r tulajdonos r társbérlő r jogcím nélküli

r tulajdonos rokona r albérlő r szívességi használó

r főbérlő r ágybérlő r egyéb. ...................

r főbérlő rokona

4.1.2. A lakás komfortfokozata:

r összkomfortos r komfortos r komfort nélküli

4.1.3. A lakás fűtésmódja: ...........................................................................................................

4.1.4. A lakás alapterülete: ……………………. m2 szobák száma: ……………………..

4.1.5. Az ingatlan típusa:

r családi ház r szolgálati lakás

r sorház r egyéb (önkormányzati bérlakás)

4.1.6. A lakáshoz tartozik-e kert?: r igen r nem

Ha igen, mekkora: ………………………….m2 ; miként hasznosítják: ...................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

a hasznosításából milyen nagyságú éves jövedelmet érnek el: ...................................................

......................................................................................................................................................

4.2. Lakásfenntartás havi költségei:

1.) lakbér vagy albérleti díj: .................................... Ft.

2.) vízdíj: ................................................................. Ft

3.) áramdíj: ............................................................. Ft

4.) gázdíj:.................................................................. Ft

5.) fűtés díja: ............................................................ Ft

6.) lakásvásárlással kapcsolatos havi törlesztő részlet: .......................... Ft

8.) egyéb: ................................................................. Ft

4.3. Albérlőt tartok: r igen r nem

4.4. Tartási -. öröklési-, életjáradéki szerződéssel rendelkezem: r igen r nem

5. Nyilatkozatok:

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

· életvitelszerűen lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek

( a megfelelő rész aláhúzandó), és

· a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok, hogy az általam megadott adatok valódiságát a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal ellenőrizze

Tudomásul veszem, hogy a valótlan adatközlés a szociális támogatásokból való kizárást vonja maga után.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kelt: ...........................................

……………………………………………….

………………………………………………..

Kérelmező aláírása

Nagykorú hozzátartozó aláírása

2. melléklet

Vagyonnyilatkozat

1. A kérelmező személyes adatai

Neve: ..........................................................................................................................

Születési neve: .............................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ..........................................................................................

Lakóhely: .....................................................................................................................

Tartózkodási hely: .......................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .......................................................................

2. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

2.1. Ingatlanok

Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

- címe: ........................................ város/község ........................... út/utca .......... hsz.,

- alapterülete: ........... m2,

- tulajdoni hányad: ...........................,

- a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:

................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

- címe: ........................................ város/község ........................... út/utca ............. hsz.,

- alapterülete: ........... m2,

- tulajdoni hányad: ...........................,

- a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:

................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- vagy épületrész-tulajdon (vagy állandó használat):

- megnevezése .................................... (pl. zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs),

- címe: ........................................... város/község ......................... út/utca ............. hsz.,

- alapterülete: ........... m2,

- tulajdoni hányad: ...........................,

- a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:

................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

Termőföldtulajdon (vagy állandó használat):

- megnevezése: ......................................................................................................................

- címe: ........................................... város/község ....................... út/utca ............ hsz., (pontos cím hiányában: ...................... helyrajzi szám),

- alapterülete: ........... m2,

- tulajdoni hányad: ...........................,

- a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:

................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

2.2. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű adatai:

- személygépkocsi: ................................................................ típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ...............................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:

................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog). A gépjárművet mozgáskorlátozottságra tekintettel tartják fenn:

igen nem

(a megfelelő aláhúzandó).

- tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű:

................................................................................................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ..............................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:

................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

3. Nyilatkozatok

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

................................................

aláírás

Megjegyzés:

A vagyoni helyzet vizsgálatakor nem kell figyelembe venni az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékeként a fizetési számlára befizetett összeget.

Ha a kérelmező vagy vele együtt élő közeli hozzátartozója bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Ha a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni. ** Becsült forgalmi értékként a gépjármű kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.

3. melléklet

Háziorvosi igazolás gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz szükségességéről( háziorvos / szakorvos tölti ki)

1. Személyes adatok:

Név.:..............................................................................................................................................

Születési helye, ideje:...................................................................................................................

Anyja neve:...................................................................................................................................

Lakóhely:......................................................................................................................................

TAJ szám:.....................................................................................................................................

2. Havi gyógyszerköltségre vonatkozó adatok:

Igazolom, hogy nevezett részére betegségei miatt, – gyógykezeltetéséhez – havi rendszerességgel az alábbi gyógyszerek szedése javasolt:

Háziorvos és szakorvos által javasolt gyógyszer neve:

Gyógyszer havi mennyisége (doboz)

Gyógyszer havi költsége:*

Összesen:

…………………..Ft

( *-gal jelölt oszlopot a gyógyszertár tölti ki.)
Ezen igazolást nevezett kérelmére települési támogatásra a való jogosultságának elbírálása céljából adtam ki.
Kelt: ……………………………….
…………………………….. ……………………………..
háziorvos/szakorvos aláírása, bélyegzője gyógyszertár aláírása, bélyegzője

4. melléklet

Kérelemszociális célú tüzelőanyag támogatás igényléséhez

I. Kérelmező:

Neve: ............................................................................................................................................
Születési helye, ideje: ..................................................................................................................
Lakóhelye: ...................................................................................................................................
Tartózkodási helye: ......................................................................................................................
A kérelmezővel közös háztartásban élő hozzátartozók száma: ...................................................

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

II. A szociális célú tűzifa támogatásra jogosult vagyok, mert: *

[ ] aktív korúak ellátására vagyok jogosult; a megállapító határozat száma:...............................
jogosultság kezdete: .....................................................................................................................
[ ] időskorúak járadékára vagyok jogosult, a megállapító határozat száma:................................
jogosultság kezdete: .....................................................................................................................
[ ] települési támogatásra vagyok jogosult; a megállapító határozat száma:................................
jogosultság kezdete: .....................................................................................................................
[ ] halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelek; megállapító határozat száma:...............
jogosultság kezdete: .....................................................................................................................

III. Nyilatkozatok:

Kijelentem, hogy háztartásom tűzifával is fűthető.
Kijelentem, hogy e rendelet 39.§ (5) bekezdésében meghatározott kizáró ok nem áll fenn.
*(A megfelelő aláhúzandó és kitöltendő.)
Dátum: ................................................
…………………………………… Kérelmező

5. melléklet

Átvételi elismervényszociális célú tűzifa átvételéről
............................................................................................................................................. (név)
.......................................................................................................................................................
szám alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon a .....................................................
számú, ........................................................... napján kelt határozattal megállapított szociális célú tűzifa támogatást, ................... m³ mennyiségű tűzifát átvettem.
Dátum: ...................................................

………………………………………..

……………………………………….

Átadó

Átvevő

6. melléklet

KÉRELEMSzociális étkeztetés igénybe vételére

1. Személyes adatok

1.1. A kérelmező személyre vonatkozó személyes adatok:

1.1.1. Neve: ..................................................................................................................................

1.1.2. Születési neve: ..................................................................................................................

1.1.3. Anyja neve: .......................................................................................................................

1.1.4. Születési hely, év, hó, nap: ..............................................................................................

1.1.5. Lakóhely: ..........................................................................................................................

1.1.6. Tartózkodási hely: ...........................................................................................................

1.1.7 Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .........................................................................

1.2. A kérelmező családi állapota:

􀆑 egyedülálló

􀆑 házastársával/élettársával él együtt

1.3. A házastárs/élettárs személyes adatai:

1.3.1. Neve: ..................................................................................................................................

1.3.2. Születési neve: ..................................................................................................................

1.3.3. Lakóhely: ..........................................................................................................................

1.3.4. Tartózkodási hely: ...........................................................................................................

1.3.5. Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...........................................................................

1.4. A kérelmezővel együtt élő, eltartott gyermekeinek száma összesen: .................. fő

Név



Születési hely, idő

Az oktatási intézmény megnevezése, ahol a gyermek tanulmányokat folytat

Megjegyzés *

* Ebben az oszlopban kell feltüntetni,
- ha a gyermekre tekintettel gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást, gyermekgondozási díjat vagy terhességi gyermekágyi segélyt folyósítanak,
- ha a 20 évesnél fiatalabb gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik, vagy
- életkortól függetlenül a tartós betegség vagy fogyatékosság fennállását, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

2. Jövedelemi adatok

A kérelmező, valamint házastársának (élettársának) és a vele egy háztartásban élő gyermekeinek a havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa /Élettársa

Gyermekei

Összesen

1. Munkaviszonyból és a más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem:
- ebből közfoglalkoztatásból származó jövedelem:

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem:

3. Alkalmi munkavégzésből származó jövedelem:

4. Táppénz és gyermek-gondozási támogatások:

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások:

6. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások:

7. Egyéb jövedelem:

8. Összesen:

3. Kérem, hogy számomra szociális étkeztetést Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 5/2021. (VIII. 09.) önkormányzati rendelet 42. § (2) bekezdése alapján az alábbi jogcímen megállapítani szíveskedjenek: (A megfelelőt kérjük szíveskedjen megjelölni!)

___életkor alapján, (ha betöltötte 60. életévét),

___az egészségi állapot alapján, (ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést)

___a fogyatékosság és pszichiátriai betegség miatt, (ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést)

___a szenvedélybetegség miatt, (a a vonatkozó szakorvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést)

___a hajléktalanság miatt, (ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, és a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.)

Az Ör. 42. § (5) bekezdés szerinti térítési díj hozzájárulást kérem, mivel

___családunkban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %- nem haladja meg és vagyonnal nem rendelkezünk.

4. Nyilatkozatok:

Alulírott ………………………………………………………………….. (kérelmező)

büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy

· életvitelszerűen lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek

( a megfelelő rész aláhúzandó), és

· a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek;

· hozzájárulok, hogy az általam megadott adatok valódiságát a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal ellenőrizze;

· tudomásul veszem, hogy a valótlan adatközlés a szociális támogatásokból való kizárást vonja maga után;

· tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv a kérelmező esetén– az állami adóhatóság illetékes adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

Alulírott …………………………………………………………………………………….. (kérelmező házastársa, élettársa,)

büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy

· életvitelszerűen lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek

( a megfelelő rész aláhúzandó), és

· a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek;

· hozzájárulok, hogy az általam megadott adatok valódiságát a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal ellenőrizze;

· tudomásul veszem, hogy a valótlan adatközlés a szociális támogatásokból való kizárást vonja maga után;

· hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához;

· hozzájárulásomat adom, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság illetékes adóigazgatósága útján ellenőrizhesse.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kelt: ...........................................

……………………………………………….

………………………………………………..

Kérelmező aláírása

Kérelmező házastársának, élettársának
aláírása

1

A 4. § a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 9. § g) pontját a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 27. § a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 27. § b) pontja a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 27. § c) pontját a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A „Háztartási támogatás” alcímet (36/A. §-t) a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

7

A 37. § (1) bekezdése a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 7. mellékletet a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.