Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 56/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 21- 2021. 12. 22

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 56/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.21.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 153. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 2./A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet 4. § m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„m)közszolgáltató, szakvállalkozó: Városgazdálkodási Kft. (Zalaegerszeg, Gasparich u. 26.), illetve a 12. § (7) bekezdés és a 12. § (9) bekezdés b) , c) pontja tekintetében a ZALA-MÜLLEX Kft. (Zalaegerszeg, Gasparich u. 26.), és a 12. § (12) bekezdése esetén a LÉSZ Kft. (Zalaegerszeg, Kert u. 39.), továbbá a 16. § (1) bekezdés tekintetében a Kontakt Humán Szolgáltató Nonprofit Kft. (Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 47-51.)”

2. § A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Aki a közterület létesítményeit vagy az azon lévő növényzetet, illetve köztéri szobrot megrongálja (a továbbiakban: rongáló), köteles - a hatóság által előírtaknak megfelelően - az eredeti állapotot helyreállítani. Ha az eredeti állapot helyreállításáról az előírt határidőig a rongáló nem gondoskodik, úgy az önkormányzat szakvállalkozó bevonásával a rongáló költségére a helyreállítási munkálatokat elvégezteti. Amennyiben az eredeti állapot helyreállítása nem lehetséges, úgy a rongáló köteles a rongálással okozott kárt az önkormányzatnak megtéríteni.”

3. § (1) A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet 10. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közterületet, továbbá a köztéri játszóeszközöket, közterületi berendezéseket rendeltetésének megfelelő célra és módon, jogszabályok keretei között, állaguk sérelme és mások nyugalmának, pihenésének zavarása nélkül bárki díjmentesen használhatja.

(2) A bekerítetlen közterületi játszóeszközök esetén az eszközre kihelyezett dohányzást tiltó tábla 15 méteres sugarú körén belüli terület minősül a játszótér határának. Közterületi játszóterek játék felszereléseit az eszközön feltüntetett korcsoportnak megfelelően - annak hiányában csak 18 éven aluli gyermekek - használhatják. A 6 éven aluli gyermekek a játszótéren csak felnőtt személy felügyeletével tartózkodhatnak.”

(2) A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A város közigazgatási területén kutyafuttatás kizárólag az állatok tartásáról szóló önkormányzati rendeletben kijelölt helyeken és módon lehetséges.”

4. § A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A vasúti pályatest területe, valamint a vasúti töltés melletti 1,5 méter széles területsáv rendszeres tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról, ezen területsávban lévő nyílt árkok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról – a vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak szerint – a vasút üzembentartója köteles gondoskodni. Ez a kötelezettség nem terjed ki a fentiek szerinti azon területekre, amelyek más személy (szervezet) tulajdonában lévő ingatlanon helyezkednek el. Vasutat keresztező közforgalmú gyalogos alul- és felüljáró, ha azon az utazó közönség közlekedik, valamint a vasutat keresztező járda tisztán tartása és a hulladékok eltávolítása a vasút üzembentartójának a feladata.”

5. § A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet 14. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A szennyezett közterület feltakarításáról, szennyeződés mentesítéséről a szennyeződést okozó (a továbbiakban: szennyező) köteles soron kívül gondoskodni. Amennyiben a szennyeződés mentesítése szakvállalkozó bevonását teszi szükségessé, úgy az önkormányzat – a szennyező költségére – a szükséges munkálatokat elvégezteti.”

6. § A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet 15. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A nagy darabos hulladék (lom) – lakásokban, nem lakás céljára szolgáló helyiségekben használhatatlanná vált, nagyobb méretű háztartási felszerelési tárgy, bútor és egyéb ingóság – közterületre történő kihelyezése szigorúan tilos. A lomtalanítási akció során a lomtalanítási hulladékokra a vonatkozó önkormányzati rendelet előírásait kell alkalmazni.”

7. § A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A köztisztasággal kapcsolatos, jelen rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítését Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Jegyzője, mint hatóság – a közterület-felügyelet és az érdekelt szakhatóságok bevonásával – rendszeresen ellenőrzi.”

8. § Hatályát veszti a köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.