Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021 (III. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 09- 2021. 03. 09

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének
6/2021. (III. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva,

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében és 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Lakásrendelet) a következő 9/A. §-sal egészül ki:


9/A. § (1) Szociális alapon kiírt lakáspályázat esetén, szociális lakbér megállapítása mellett annak adható bérbe lakás,

a) akinek és a vele együtt költöző személyeknek

aa) az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a százhúszezer forintot, egyedül élő személy esetében a száznyolcvanezer forintot, és

ab) nincs a tulajdonában együttesen tízmillió forint értéket meghaladó ingatlan, és

b) aki a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban tárolt adatok alapján Budapest I. kerület közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.


(2) Nem köthető bérleti szerződés azzal a személlyel,

a) aki nem természetes személy,

b) akinek, vagy a vele együtt költöző hozzátartozójának,

ba) Budapest közigazgatási területén beköltözhető lakástulajdona vagy beköltözhető lakáson fennálló haszonélvezeti joga van, vagy

bb) Budapest közigazgatási területén állami vagy önkormányzati tulajdonú lakásra bérleti jogviszonya áll fenn, kivéve, ha az Önkormányzat tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik és e lakás bérleti jogáról a szerződéskötést megelőzően lemond,

c) aki a szerződés megkötését megelőző öt évben önkényesen költözött be az Önkormányzat tulajdonában álló lakásba vagy önkényesen foglalt el önkormányzati tulajdonú helyiséget,

d) akinek a bérleti szerződése a kérelem benyújtását megelőző öt éven belül neki felróható ok miatt felmondással megszüntetésre került, vagy

e) aki öt éven belül lemondott valamely önkormányzati lakás bérleti jogáról, önkormányzati bérlakását magánforgalomban elcserélte.


(3) Érvénytelen a pályázat, ha

a) az a méltányolható lakásigény mértékét meghaladó szobaszámú lakás bérbevételére irányul, vagy

b) olyan lakás bérbevételére irányul, amely esetében a pályázó és a vele együtt költöző személyekre jutó lakóterület a 10 m2/fő-t nem haladja meg.


(4) A méltányolható lakásigény

a) egy beköltöző személy esetén egy,

b) kettő beköltöző személy esetén legfeljebb egy és egy fél,

c) minden további beköltöző személy esetén további fél

lakószoba.


(5) A méltányolható lakásigény szabályainak alkalmazása során kettő félszoba egy lakószobának minősül.


(6) A pályázati kiírásban az Önkormányzat a pályázat elbírálásához pontrendszert alakít ki, melynek alapján az egyes pályázatokat rangsorolja. A pontrendszer kialakítása során kizárólag olyan szempontot lehet meghatározni, melynek fennállása objektív módon igazolható.


(7) A bérleti szerződésben ki kell kötni, hogy a bérleti jogviszony fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.


(8) A (2) bekezdés b) pontjában foglaltak igazolásához csatolni kell az ingatlanügyi hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt.”


2. § A Lakásrendelet 3. alcíme a következő 11/A. §-sal egészül ki:


11/A. § (1) Szolgálati jelleggel, a pályázati úton történő bérbeadás közös szabályai szerint, költségelvű lakbér megállapítása mellett adható bérbe lakás az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv, a tulajdonában álló gazdasági társaság köztisztviselője, közalkalmazottja, vagy munkavállalója részére, amennyiben a pályázó, vagy a vele együtt költöző hozzátartozója nem rendelkezik

a) Budapest közigazgatási területén beköltözhető lakástulajdonnal vagy beköltözhető lakáson fennálló haszonélvezeti joggal és

b) Budapest közigazgatási területén állami vagy önkormányzati tulajdonú lakásra vonatkozó bérleti jogviszonnyal.


(2) A pályázati kiírásban az Önkormányzat a pályázat elbírálásához pontrendszert alakít ki, melynek alapján az egyes pályázatokat rangsorolja. A pontrendszer kialakítása során kizárólag olyan szempontot lehet meghatározni, melynek fennállása objektív módon igazolható.


(3) A szolgálati jelleggel bérbe adott lakásra vonatkozó bérleti jogviszony időtartama az (1) bekezdésben meghatározott szerveknél fennálló köztisztviselői, közalkalmazotti, vagy munkaviszony fennállásának idejére, de legfeljebb öt évre szólhat.


(4) A szolgálati jelleggel bérbe adott lakásra vonatkozó bérleti jogviszony időtartama nem hosszabbítható meg.


(5) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltak igazolásához csatolni kell az ingatlanügyi hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt.”


3. § A Lakásrendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A Hivatal a beérkezett pályázatokat annak érvényességére vagy érvénytelenségére történő utalással ellátva, a pályázati határidő lejártát követően előterjesztést készít a Tulajdonosi Bizottság részére döntéshozatal céljából. A Tulajdonosi Bizottság a pályázatokat a pályázati elbírálás szempontjai alapján rangsorolja és dönt a pályázat nyerteséről, valamint az őt soron követő pályázók sorrendjéről. A pályázat nyertesének visszalépése esetén a soron következő pályázó lesz a pályázat nyertese, és a bérleti szerződést vele kell megkötni.”


4. § A Lakásrendelet 17. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(Érvénytelen a pályázat, ha:)

„a) a pályázat nem vagy egyszeri hiánypótlási felhívást követően is hiányosan tartalmazza a pályázati kiírásban feltüntetett adatokat, igazolásokat, nyilatkozatokat,”


5. § A Lakásrendelet 17. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) Amennyiben a pályázók között pontegyezés lép fel, az azonos pontszámmal rendelkező pályázók között a sorrendet sorsolás útján kell meghatározni.”


6. § A Lakásrendelet 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és 29. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:


„(1) Bérlőtársi szerződés

a) a bérlő házastársával köthető, valamint

b) olyan személlyel köthető, akit a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül befogadhat a lakásba, feltéve, hogy az érintett személy legalább egy éve életvitelszerűen lakik a lakásban.


(1a) Fennálló bérlőtársi jogviszony esetében a bérlőtársak köre csak a bérlőtársak közös írásbeli hozzájáruló nyilatkozata alapján bővíthető.”


7. § A Lakásrendelet 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


34. § (1) A bérlő a bérleti szerződés lejártát legfeljebb három hónappal megelőzően kérelmet nyújthat be a bérleti jogviszony meghosszabbítása iránt. Az Önkormányzat a három hónapnál korábban érkezett kérelmet a kérelem határidőben történő benyújtására vonatkozó figyelmeztetés mellett visszautasítja, a jogviszony időtartamának lejártát követően érkezett kérelmet a jogcím nélküli lakáshasználóra vonatkozó szabályok szerint bírálja el.

(2) Az Önkormányzat a mérlegelési jogkörében eljárva a bérleti jogviszonyt legfeljebb öt év határozott idővel hosszabbíthatja meg. A döntés során vizsgálni kell, hogy a bérlő a lakáshasználat időtartama alatt a szerződésben foglalt kötelezettségeinek eleget tett-e, így különösen a lakás rendeltetésszerű használatára, a bérleti díjfizetés rendszerességére, az együttélés követelményeinek betartására.”


8. § A Lakásrendelet 53. § (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) Amennyiben a bérlő az Önkormányzat hozzájárulása alapján olyan állagmegóvási és felújítási munkálatot végez el a lakásban, amely az Ltv. vagy a bérleti szerződés szerint az Önkormányzat kötelezettsége, a munkálatokat a saját költségén elvégezheti, és a számlával igazolt, az Önkormányzat által elismert költségei megtérítésére tarthat igényt oly módon, hogy megállapodásban rögzítettek szerint csökkentett lakbért fizet, amíg az elismerhető kiadásai beszámításra nem kerülnek.


(2) Bérbeszámítás esetén a munkálatok megkezdése előtt a bérlőnek az Önkormányzattal megállapodást kell kötnie az elvégezni kívánt munkálatokra, azok várható, legfeljebb elismert és igazolt költségére, valamint a bérbeszámítás módjára vonatkozóan.


(3) A bérbeszámítás összege nem haladhatja meg a bérleti jogviszony még fennálló időtartama alatt fizetendő lakbér összegének a felét, határozatlan idejű bérleti szerződés esetén két évi lakbérnek megfelelő összeget.”


9. § A Lakásrendelet 58. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


58. § Lakás bérlő általi további bérbe vagy albérletbe adásához nem adható hozzájárulás.”


10. § A Lakásrendelet 66. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:


(A helyiség bérbeadására azzal köthető bérleti szerződés:)

„g) aki a helyiséget jogcím nélkül használja, ha a Tulajdonosi Bizottság a jogviszony rendezéséhez hozzájárul.”


11. § A Lakásrendelet 25. alcíme a következő 68/A. §-sal egészül ki:


68/A. § (1) Az Önkormányzat a legalább két éve nem hasznosított helyiségeinek a listáját, valamint az elvárt legalacsonyabb bérleti díjat a honlapján folyamatosan elérhetővé teszi. A legalább két éve nem hasznosított helyiség pályázati eljárás lefolytatása nélkül bérbe adható a helyiség bérbevételére irányuló kérelem alapján.


(2) A helyiség bérbevételére irányuló kérelemnek tartalmaznia kell a bérlet időtartamára, a helyiségbérleti díjra, valamint a helyiségben folytatni kívánt tevékenységre vonatkozó ajánlatot.


(3) A bérbevételi kérelem beérkezését követően az Önkormányzat a hirdetőtábláján, valamint a honlapján felhívást tesz közzé azzal, hogy a helyiséget bérbe venni kívánó más személy a felhívás közzétételét követő 20 napon belül, zárt borítékban tegye meg a helyiség bérletére vonatkozó ajánlatát.


(4) A helyiséget a legmagasabb bérleti díjat ajánló kérelmező részére lehet bérbe adni. Amennyiben a nyertes kérelmező a bérleti szerződést nem köti meg, a bérleti szerződés a soron következő, legmagasabb ajánlatot tevő kérelmezővel köthető meg.


(5) Az Önkormányzat a bérleti jogviszony létrehozását megtagadhatja, ha a nyertes kérelmező által a helyiségben folytatni kívánt tevékenység az adott helyiségben nem végezhető.”


12. § A Lakásrendelet 91. §-a helyébe a következő rendelkezés lép, és 38. alcíme a következő 91/A.-91/B. §-sal egészül ki:


91. § Az, aki a lakást jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdetétől a lakásra megállapított bérleti díjjal azonos mértékű lakáshasználati díjat köteles fizetni. A lakáshasználati díj mértéke a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a szerződésben megállapított bérleti díj kétszeresére emelkedik.


91/A. § A helyiség jogcím nélküli használója a jogcím nélküli használat kezdetétől helyiséghasználati díjat köteles fizetni, melynek összege a szerződés bármely okból történő megszűnését követő

a) első két hónapban a bérleti díj összegének,

b) a harmadik hónaptól kezdődően a bérleti díj négyszeresének,

c) az ötödik hónaptól kezdődően a bérleti díj hatszorosának

megfelelő összeg.


91/B. § Amennyiben a bérlő a bérleti jogviszony hosszabbítása iránti kérelmét a megfelelő határidőben benyújtotta, de a kérelem elbírálására csak a szerződése lejártát követően kerül sor, a lakáshasználati díj az új bérleti szerződés megkötéséig a lakbérrel megegyező összeg.”


13. § A Lakásrendelet 18. § (3) bekezdésében a „Munkacsoport” szövegrész helyébe a „Tulajdonosi Bizottság” szöveg lép.


14. § Hatályát veszti a Lakásrendelet

a) 34/A. §-a,

b) 35. §-a és

c) XVIII. Fejezete.


15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Budapest, 2021. március 8.





Váradiné Naszályi Márta

polgármester





dr. Kóródi-Juhász Zsolt

jegyző


A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént:

            Budapest, 2021. március 8.



dr. Kóródi-Juhász Zsolt

jegyző