Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 15/2017. (XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 26- 2021. 11. 26

Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 15/2017. (XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.26.

Rábapatona Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró állami főépítészi hatáskörben eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 7/2017. (III.30.) önkormányzati rendelete szerinti partnerek véleményének kikérésével, a településkép védelméről szóló 15/2017. (XII.14.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A településkép védelméről szóló 15/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) A szakmai konzultáció és ezen belül a szakmai tájékoztatás (a továbbiakban: szakmai konzultáció) lehet szóbeli vagy írásbeli.

(2) A szakmai konzultáció iránt a 7. melléklet szerinti kérelmet papír alapon kell benyújtani - a jegyző útján - a települési főépítészhez. A kérelemhez - a kérelem tárgyától függően - építészeti-műszaki dokumentációt kell mellékelni. A települési főépítész a szóbeli konzultáció idejéről elektronikus úton értesíti a kérelmezőt.

(3) A települési főépítész emlékeztetőben rögzíti javaslatait és nyilatkozatait, amelyeket - a záradékolt műszaki dokumentációval együtt - a konzultáció időpontjától, írásbeli konzultáció esetén a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül megküld a kérelmező részére.

(4) Kötelező az írásbeli szakmai konzultáció lakóépület egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethatálya alá tartozó

a) lakóépületek építését megelőzően, ha

aa) az épület elhelyezésére szolgáló ingatlan beépített, vagy azon 1-nél több épület elhelyezését tervezik, vagy

ab) a tervezett épület ikres vagy zártsorú beépítésű,

b) meglévő lakóépületek utcaképet érintő bővítése esetén.

c) településképi szempontból meghatározó településszerkezetileg értékes - történeti településrész területén minden építési, átalakítási felújítási munka megkezdése előtt

d) településképi szempontból meghatározó tájképvédelemmel érintett és ökológiai szempontból értékes beépítésre nem szánt területeken minden építési, átalakítási, felújítási munka megkezdése előtt

(5) A szakmai konzultációt – a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben – a jegyző a települési főépítész útján látja el.

(6) a kötelező szakmai konzultációhoz írásbeli kérelmet kell benyújtani, amelyhez a csatolandó dokumentáció megegyezik az egyszerű bejelentéssel végezhető építési tevékenységekhez beadandó dokumentáció vázlatterv szintű dokumentumaival.

(7) Az ajánlott településképvédelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció kérelméhez a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárásban kötelező munkarészekkel azonos vázlattervek, adatok szükségesek.

(8) A konzultációról és a tájékoztatóról írott formában feljegyzés készül, a feljegyzés 8 napon belüli kiadásáról és nyilvántartásáról a jegyző, vagy az általa kijelölt személy gondoskodik.

2. § A településkép védelméről szóló 15/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet IV. Fejezete a következő 20/A. és 20/B. §-sal egészül ki:

„20/A. § (1) E rendelet előírásai szerint településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni - amennyiben az építtető nem az Önkormányzat

a) minden helyi egyedi védelem alatt álló és az azzal szomszédos telken álló, valamint helyi védelem alatt álló területen lévő,·

b) a 300,0 m2-nél nagyobb összes szintterületű új vagy bővített, építmény építészeti-műszaki tervének vizsgálata tárgyában.

A véleményezési eljárás részletes szabályai

(2) A véleményezési eljárás iránt a 8. melléklet szerinti kérelmet papír alapon kell benyújtani a jegyzőhöz. Az eljárást-a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben – a jegyző folytatja le a megbízott települési főépítész útján.

(3) Az ügyintézési határidő a kérelem és az ahhoz tartozó építészeti-műszaki tervdokumentáció beérkezését követően indul.

(4) A településképi véleményezési eljárás során vizsgálni kell különösen, hogy·

a) az építészeti-műszaki tervdokumentáció megfelel-e e rendeletben foglalt követelményeknek,·

b) az építészeti-műszaki tervdokumentáció figyelembe veszi-e az előzetes szakmai konzultáció(k) során írásba foglalt javaslato(ka)t, vélemény(eke)t,

c) az épület használata korlátozza-e a közúti, gyalogos és kerékpáros közlekedést és annak biztonságát,·

d) az alaprajzi megoldások nem eredményezik-e az épület tömegének, illetve homlokzatainak településképi szempontból kedvezőtlen megjelenését.

e) a homlokzatok tagolása, a nyílászárók kiosztása, az anyaghasználat összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival

20/B. § (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni - amennyiben a tevékenység végzője nem az Önkormányzat.

a) az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendeletben építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött új épület építése vagy meglévő épület bővítése,·

b) helyi egyedi védelem alatt álló épület homlokzatát érintő átalakítása, megváltoztatása, azon tárgyak, berendezések elhelyezése,·

c) épület közterületről látható homlokzatát érintő átalakítása, megváltoztatása,·

d) közterületről látható vagy 1,8 m-nél magasabb tömör kerítés építése, átalakítása, felújítása,·

e) meglévő építmények rendeltetésének - részleges vagy teljes - megváltoztatása,·

f) épületben az önálló rendeltetési egységek számának megváltoztatása,·

g) megfelelőség igazolással - vagy 2013. július 1-je után gyártott szerkezetek esetében teljesítménynyilatkozattal - rendelkező építményszerkezetű, tömegtartózkodás céljára nem szolgáló, és legfeljebb 180 napig fennálló, 100 m2-nél nagyobb alapterületű, rendezvényeket kiszolgáló szórakoztató, vendéglátó, kereskedelmi, valamint előadás tartására szolgáló építmény,építése.

A településképi bejelentési eljárás részletes szabályai

(2) A településképi bejelentési eljárás az ingatlan tulajdonosa által benyújtott bejelentésre indul. A bejelentéshez a 9. melléklet szerinti formanyomtatványt kell alkalmazni. Papír alapú bejelentéshez az építészeti-műszaki tervdokumentációt 2 példányban kell mellékelni, amelyből egy igazolt példány az eljárás során hozott hatósági döntés mellékleteként a bejelentőnek visszajár. Az építészeti-műszaki tervdokumentáció munkarészeit a 10. melléklet tartalmazza.

(3) Rendeltetésváltozás esetén vizsgálni kell, hogy a tervezett rendeltetésváltozás illeszkedik-e a szomszédos és a környező telkek beépítési sajátosságaihoz, és azok, valamint a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben nem korlátozza-e.

(4) A bejelentési eljárásban a jegyző döntését a települési főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

(5) A településképi eljárásban hozott döntés polgári jogi igényt nem dönt el, és nem mentesít a tevékenység megkezdéséhez az egyéb jogszabályokban előírt engedélyek, hozzájárulások vagy nyilatkozatok megszerzésének kötelezettsége alól.”

3. § A településkép védelméről szóló 15/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) Településképi kötelezési eljárás lefolytatása szükséges:·

a) a kötelező településkép-védelmi konzultáció elmulasztása esetén;·

b) a településképi bejelentés vagy a településképi véleményezési eljárás elmulasztása esetén, illetve a településképi bejelentési vagy véleményezési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése esetén;·

c) a településképet rontó feliratok, cégérek megszüntetése érdekében, amennyiben az nem felel meg településképi előírásoknak, különösen, ha az állapota nem megfelelő; megjelenése idejétmúlt vagy félrevezető; nem illeszkedik a megváltozott környezetéhez;·

e rendeletben foglalt településképi követelményeket megszegték.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás megszegőjével szemben hivatalból, vagy bejelentésre eljárás indul; amennyiben a bejelentés megalapozott, a jegyző – a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben - önkormányzati hatósági jogkörében eljárva kötelezést ad ki az építtetőnek vagy a tulajdonosnak a jogsértő állapot megszüntetésére.

(3) Amennyiben a kötelezésnek a kötelezett nem tett eleget, és a jogsértő állapot továbbra is fennáll, a jegyző – a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben - településképi bírságot szab ki.

(4) A településképi bírság összege minimum százezer Ft, legmagasabb összege természetes személyek esetén ötszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint lehet.

(5) A jegyző a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény alapján dönt a bírság összegéről.Az önkormányzati településképi bírság kiszabásánál a hatóság mérlegeli különösen:·

a) a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a jogsértéssel elért előny mértékét,·

b) a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,·

c) a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,·

d) a jogsértő állapot időtartamát,·

e) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,·

f) a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint·

g) a jogsértést elkövető gazdasági súlyát.

(6) A bírság adók módjára behajtható. A jegyző döntésével szemben a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezés nyújtható be Rábapatona Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez. A Képviselő-testület döntését a fellebbezés benyújtását követő második rendes ülésén, de legkésőbb a fellebbezés kézhezvételétől számított 60 napon belül meghozza.”

4. § (1) A településkép védelméről szóló 15/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(2) A településkép védelméről szóló 15/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

(3) A településkép védelméről szóló 15/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 9. melléklettel egészül ki.

(4) A településkép védelméről szóló 15/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet

7. melléklet
a 15/2017. (XII. 14.) önkormányzati rendelethez
SZAKMAI KONZULTÁCIÓ IRÁNTI KÉRELEM
Rábapatonai Polgármesteri Hivatal Jegyzője
9142 Rábapatona, Kossuth u. 18.

1. Kérelmező neve (szervezet neve, képviselője), címe:
.....................................................................................................................................................................................................................................................

2. Kérelmező levelezési címe:
........................................................................................................................................................................................…………………………………………
3. Kérelmező telefonos elérhetősége:
...............................................................................................................................................
elektronikus címe:
.......................................................................................................................................................
az emlékeztető megküldését 1. postai úton - 2. elektronikus úton kérem
(a megfelelő rész bekarikázandó)
4. Kérelmezett ügy fajtája (a megfelelő rész aláhúzandó):
1. szóbeli szakmai konzultáció
2. írásbeli szakmai konzultáció
3. kötelező szakmai konzultáció
(a) szóbeli
b) írásbeli
5. A tevékenység helye (helyrajzi szám, cím):
......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
6. A szakmai konzultáció tárgya (rövid leírás)
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

3. A kérelemhez csatolt mellékletek (2 pld.) felsorolása:
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................

Rábapatona, .......................................

..............................................

Kérelmező aláírása”

2. melléklet

8. melléklet
Rábapatonai Polgármesteri Hivatal Jegyzője
9142 Rábapatona, Kossuth u. 18.
KÉRELEM TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ

1. Kérelmező neve (szervezet neve, képviselője),címe:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. Kérelmező levelezési címe: .........................................................................................................................................................................................

3. A tervezett építési tevékenység helye (helyrajzi szám, cím): .......................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................................................................

4. A tervezett építési munka rövid leírása: ………………………………………................................................................................................................

.............................................................................................................................................................................................................................................

5. A településképi véleményezési eljárás lefolytatása az alábbiak miatt szükséges:
a) helyi egyedi védelem alatt álló és az azzal szomszédos telken álló,
valamint helyi védelem alatt álló területen lévő építmény,
b) 300 m2-nél nagyobb összes szintterületű új vagy bővített építmény,
(a megfelelő pont bekarikázandó)
6. Az ÉTDR tárhelyre feltöltött építészeti-műszaki tervdokumentáció ÉTDR azonosítója (amennyiben a kérelmező jogi személy):
......................................................................................................................................................
7. Az ÉTDR tárhelyre feltöltés dátuma (amennyiben a kérelmező jogi személy):
......................................................................................................................................................

Rábapatona, .................................

...............................................

Kérelmező aláírása”

3. melléklet

9. melléklet
TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉS
Rábapatonai Polgármesteri Hivatal Jegyzője
9142 Rábapatona, Kossuth u. 18.

1. Bejelentő neve: …………………………........................................................................................................................................................................

2. Bejelentő lakcíme, székhelye: ....................................................................................................................................................................................

. Bejelentő levelezési címe (ha az nem egyezik meg a lakcímével, székhelyével):
.............................................................................................................................................................................................................................................
3. A tervezett tevékenység helye:
............................................................................................................................................................................................................................................
A tevékenységgel érintett ingatlan helyrajzi száma: ...........................................................................................................................................................
4. A tervezett tevékenység fajtája (a megfelelő rész aláhúzandó):
1. építési munka, rendeltetési egységek számának megváltoztatása;
2. rendeltetésváltoztatás;
3. reklámok és reklámhordozók elhelyezése.
5. A tervezett tevékenység rövid leírása:
.........................................................................................................................
........................................................................................................................
6. A tervezett tevékenység végzésének időtartama (a megfelelő rész aláhúzandó):
1. végleges;
2. határozott idejű (a műszaki leírás tartalmazza az időtartamot).

Rábapatona, ..................................

...............................................

Bejelentő aláírása”

4. melléklet

10. melléklet
A településképi bejelentéshez szükséges építészeti-műszaki dokumentáció tartalma

1. Építési munka esetén

- a) műszaki leírás,

- b) helyszínrajz,

- c) alaprajzok,

- d) homlokzatok,

- e) metszetek,

- f) fotódokumentáció a meglévő állapotról (telek, építmény),

- g) amennyiben az építmény az utcaképben megjelenik utcaképi vázlat vagy fotómontázs,

- h) helyi védett épület esetén értékleltár,

- i) látványvédelmi vizsgálat.

2. Rendeltetésváltoztatás esetén
aa) (terület)használat vagy technológia jellemzőjét,
ab) az új rendeltetés vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelőségének igazolását,
ac) a rendeltetésmódosítás következtében a szomszédos és a környező ingatlanokat érintő változásokat, hatásokat, továbbá a szükségessé váló járulékos beavatkozásokat, parkolómérleg számítást, parkolómérleg megfelelőségének igazolását,

- a) műszaki leírás, mely tartalmazza az új rendeltetésnek megfelelő

- b) helyszínrajz (szükség szerint zöldfelületek, burkolt felületek ábrázolása, számítása),

- c) meglévő és tervezett alaprajzok,

- d) metszet(ek).

3. Reklám és reklámhordozó elhelyezése esetén
Fentiekben felsoroltak a bejelentés tárgyától függően értelemszerűen alkalmazandók.

- a) műleírás,

- b) helyszínrajz,

- c) a reklámberendezés elhelyezésének, illetve rögzítésének műszaki megoldása,

- d) az érintett homlokzat egészét ábrázoló homlokzati rajz,

- e) látványtervet vagy fotómontázst.”