Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló 6/2015. (II.27.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 17- 2022. 02. 17

Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló 6/2015. (II.27.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.17.

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 92. § (1)-(2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d), g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a települési támogatások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól, valamint a szociális alapszolgáltatásokról a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A R. 13. §-a helyébe az alábbi § lép:

„13. § (1) Az önkormányzat természetbeni támogatásként mikuláscsomagot biztosíthat annak a településen lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermeknek, aki

a) 0-3 éves és e rendelet szerint kelengye támogatásban részesült,

b) óvodás és a tárgyévben a Gyvt. 21/B §-a szerinti ingyenes vagy kedvezményes intézményi étkezésben részesül,

c) általános iskolás és a tárgyévben e rendelet szerint tanulmányi támogatásban részesült.

(2) A mikuláscsomag igényléséhez nem kell kérelmet benyújtani, a jogosultságot a Polgármesteri Hivatal nyilvántartásai alapján kell megállapítani.

(3) A mikuláscsomag biztosításáról a polgármester értesíti a szülőt.

(4) A mikuláscsomagok átadására a 0-3 éves korúak részére szervezett mikulásünnepségen, illetve az óvodai, iskolai mikulásünnepségen kerül sor.

(5) A csomagokat az önkormányzat átvételi elismervénnyel az intézményvezetők, illetve az ünnepséget szervezők (a továbbiakban: ünnepség szervezői) részére adja át, akik gondoskodnak a gyermekek részére történő átadásáról. Az átadás tényéről - a gyermek nevének és születési dátumának feltüntetésével - az ünnepség szervezői írásban nyilatkoznak.

(6) A nem Mikepércsen óvodába, iskolába járó gyermek részére járó csomagot a szülő részére kell átadni.

(7) Az egy jogosultnak járó mikuláscsomag értéke legfeljebb 1000 Ft.”

2. § (1) Az R. 14. §-a helyébe az alábbi § lép:

„14. § (1) Az önkormányzat természetbeni támogatásként karácsonyi élelmiszercsomagot biztosíthat azon Mikepércsen lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekből álló háztartás részére, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum tízszeresét.

(2) Az élelmiszercsomag igénylésére nem kell külön kérelmet benyújtani. Átvétele előtt a háztartás nagykorú tagja nyilatkozik arról, hogy a család megfelel a rendelet szerinti jövedelmi feltételeknek, amit aláírásával igazol, továbbá aláírja igényét a jövő évi csomagra vonatkozóan.

(3) Az élelmiszercsomag biztosításáról nem kell határozatot hozni. A csomag átvételét háztartásonként egy személy az aláírásával igazolja.

(4) Az élelmiszercsomag egy háztartásra jutó értéke legfeljebb 5000 Ft.

(5) A jövedelemnyilatkozatok valódiságát a Polgármesteri Hivatal a tárgyévet követő hó végéig szúrópróbaszerűen ellenőrizheti.

(6) Az át nem vett élelmiszercsomagok a háromnál több gyermekes családok részére átadhatók.”

3. § (1) Az R. 14/A § (2) bekezdésének a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„a.„a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevel, vagy”

(2) Hatályát veszti a pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 14/A. § (2) bekezdés d. pontja.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.