Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 18.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 19- 2022. 05. 19

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 18.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.19.

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) és 37. § (4) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelet 15. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„15. A közterületi filmforgatás

18. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmforgatási célú használata vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú igénybevétele esetén az Mktv. 35. § (9) bekezdésében meghatározott szerv megkeresésére a hatósági szerződés jóváhagyásáról vagy a jóváhagyás megtagadásáról, a jóváhagyás egyedi feltételeinek meghatározásáról, a kérelmezővel tartott egyeztetés eredményének jóváhagyásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester – amennyiben erre lehetőség van, a területileg illetékes képviselő álláspontjának kikérésével – dönt. A polgármester a megkeresésekről és az azokkal kapcsolatos döntésekről havonta beszámolót készít a Képviselő-testület számára.

(3) A polgármester által jóváhagyott vagy az Mktv. 35. § (6) bekezdése szerinti esetben az önkormányzat hallgatása miatt megadottnak tekintendő kérelem alapján megkötött hatósági szerződést az Önkormányzat honlapján nyilvánosságra kell hozni, és arról a lakosságot az önkormányzat egyéb online felületein a filmforgatás részleteiről annak megkezdése előtt tájékoztatni kell. A tájékoztató elkészítéséről a jegyző gondoskodik.

(4) A közterület filmforgatási célú használata csak az elkerülhetetlenül szükséges mértékben korlátozhatja a közterületek rendeltetésszerű, illetve a határos magántulajdonú ingatlanok használatát, és nem eredményezhet aránytalan terhet az érintett magántulajdonú ingatlanok tulajdonosai/használói részére.

(5) A (2) bekezdésben foglaltak alapján kiadott jóváhagyásban rögzíteni kell a közterület használatával kapcsolatos feltételeket.

(6) A közterület filmforgatási célú használatának díja az Mktv.-ben meghatározott legmagasabb díj. A polgármester a megállapított közterület-használati díjat korlátlanul csökkentheti vagy elengedheti oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú filmek forgatása esetén.

(7) Az Önkormányzat turisztikailag kiemelt területének számítanak a Belső-Ferencváros területén lévő közterületek. Belső-Ferencváros területének lehatárolását a Budapest, IX. ker. BELSŐ-FERENCVÁROS (Közraktár utca – (37061/8) hrsz közterület, 37061/7 hrsz-ú telek – (37060) hrsz-ú közterület határvonala – Vámház körút (kerülethatár) – Kálvin tér területe (kerülethatár) – Üllői út (kerülethatár) – Ferenc körút – Boráros tér által határolt terület) Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 17/2016. (VII. 05.) rendelet határozza meg.

(8) A közterület filmforgatási célú használata címen a tárgyévet megelőző évben a filmforgatással érintett társasház előtti területről e rendelet 18. § (6) bekezdése alapján beszedett közterület-használati díj 30%-nak megfelelő összeget a polgármester a társasház felújítási alapjának kiegészítésére fordítja.

(9) A (8) bekezdésben meghatározott visszafizetendő díj a forgatással közvetlenül érintett társasházakat megosztva, egyenlő arányban illeti meg.

18/A. § (1) Filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg

a) a 14 napot, ha a forgatás napi időtartama 06–22 óra közé esik, vagy

b) az 5 napot, ha a forgatás az a) pontban foglalt időtartamon kívül esik.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat filmforgatás céljára csak különösen indokolt esetben hagyható jóvá.

(3) Közterület-használat olyan közterületre, ahol a kérelemben megjelölt első forgatási napot megelőző 30 napon belül filmforgatás zajlott, csak indokolt esetben adható.

18/B. § A filmforgatás célú közterület használatának feltétele, hogy a kérelmező hatósági szerződésben vállalja

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztántartását,

c) a keletkezett hulladék elszállítását,

d) Belső-Ferencváros területét érintő forgatás esetén a polgármester jóváhagyó határozata kézhezvételétől, vagy az Mktv. 35. § (6) bekezdése szerinti esetben a határidő elteltétől számított 24 órán belül a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozások tájékoztatását és dokumentált egyeztetését a forgatással kapcsolatos lényeges információkról írásos formában (a tájékoztató tartalma különösen: kapcsolattartó személye a filmes stáb és a polgármesteri hivatal részéről telefonszámmal, e-mail címmel, forgatás kezdeti és befejező időpontja, éjszakai forgatás),

e) a gyalogosok, a gépjárművek biztonságos és akadálymentes közlekedését, továbbá a társasházak és az üzletek megközelíthetőségének biztosítását,

f) a filmforgatás során felmerülő károk megtérítését, ideértve a harmadik személy felé történő károkozást is,

g) filmforgatás során használt energiaellátást biztosító és egyéb berendezések károsanyag-kibocsájtás, zaj- és fényterhelés minimalizálását, éjszakai forgatás esetén a zaj- és károsanyag-kibocsájtás mentességet,

h) a forgatással érintett területen a lakossági várakozási hozzájárulással rendelkező gépjárművek parkolási lehetőségének biztosítását a kérelmező költségére az érintett kérelme alapján a legközelebbi parkolóházban.

18/C. § (1) Közterület filmforgatási célú használatára a közterület tulajdonosától jóváhagyással rendelkező kérelmező köteles – a tudomásszerzéshez képest – haladéktalanul, de legkésőbb a közterület-használatra szóló hatósági szerződés vagy ennek hiányában kérelme szerint tervezett használat első napján az Önkormányzat kapcsolattartójának bejelenteni, ha

a) a filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható esemény vagy

b) rendkívüli természeti esemény

bekövetkezte miatt a közterületet nem tudja használni. Az Önkormányzat az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő tizenöt munkanapon belül biztosítja újra a közterületet.

(2) Ha a kérelmező az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget vagy, ha a közterületet önhibájából nem használta, a hatósági szerződés vagy ennek hiányában kérelme szerint számított közterület-használati díjat megfizetni köteles.

18/D. § Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző egy évben a közterületet jogellenesen, a használati megállapodástól vagy a jóváhagyott hatósági szerződéstől eltérően használta, avagy a kérelem benyújtásakor az Önkormányzat felé díjtartozása van.”

2. § A Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelet a következő 20. §‑sal egészül ki:

„20. § Az e rendeletnek a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 10/2022 (V.18.) önkormányzati rendelete által megállapított 18/C. § (2) bekezdését 2022. július 1-jétől kell alkalmazni.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.