Böde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 3/2017. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2022. 10. 02

Böde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 3/2017. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.01.

Böde Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 3/2017 (V.30.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.

(2) A házasság hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 50.000,- Ft, amennyiben a kérelmezők valamelyike Böde Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik 30.000,- Ft mértékű díjat kell fizetni.

(3) A házasság hivatali munkaidőn, és hivatali helyiségen kívül történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 70.000,- Ft, amennyiben a kérelmezők valamelyike Böde Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik 50.000,- Ft mértékű díjat kell fizetni.

(4) Az anyakönyvvezető közreműködésén és a házasságkötő teremben virágcsokor biztosításán kívül külön, egyéb szolgáltatást a házasságkötés során nem biztosít az önkormányzat hivatala.

(5) Rendkívüli körülmény esetén, különösen a kérelmezők valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota, vagy ágyhoz kötött betegsége esetén a házasságkötés díjmentes.

(6) A házasulók a többletszolgáltatás ellentételezéseként a díjat az önkormányzat hivatala által kiállított számla alapján, de legkésőbb a házasságkötést megelőző munkanapig kötelesek megfizetni az önkormányzat hivatalának a költségvetési elszámolási számlájára.

(7) Amennyiben a házasságkötés megkötésére irányuló szándékukat a kérelmezők írásban visszavonják, vagy a házasságkötés egyéb okból meghiúsul, akkor a díjat az önkormányzat hivatala a kérelem visszavonásától, illetve a házasságkötés meghiúsulásától számított 15 napon belül visszafizeti.

(8) A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az önkormányzat hivatala által fizetendő bruttó 30.000,- Ft mértékű díjazás illeti meg anyakönyvi eseményenként.

(9) A hivatali munkaidőn, és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az önkormányzat hivatala által fizetendő bruttó 40.000,- Ft mértékű díjazás illeti meg anyakönyvi eseményenként.”

2. § Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 3/2017 (V.30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete.

3. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.