Böde község Képviselő-testületének 3/2017 (V.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól

Hatályos: 2022. 10. 01

Böde község Képviselő-testületének 3/2017 (V.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól

2022.10.01.

Böde Község Önkormányzati Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Böde község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötési eljárásokra, az eljárásban részt vevő természetes személyekre terjed ki.

Az anyakönyvi esemény helye

2. § (1) Az anyakönyvi eseményre alkalmas hivatali helyiség: Böde Faluház – Böde, Hunyadi u.1/A. (továbbiakban: házasságkötő terem)

(2) A hivatali helyiségben csak munkanapokon tartható anyakönyvi esemény.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott helyszínektől eltérő helyszínen (továbbiakban: külső helyszín) történő anyakönyvi esemény e rendelet, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010.évi I.törvény szabályai szerint engedélyezhető.

3. § (1) Az anyakönyvi esemény – indokolt esetben – minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó szertartáshoz szükséges feltételek adottak és ahol az anyakönyvi iratok védelme biztosított.

(2) Szabadtéri helyszínen anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha helyben rendelkezésre áll olyan fedett helyiség, ahol rossz idő esetén a szertartás lebonyolítható.

Az anyakönyvi esemény ideje

4. §1 (1) Hivatali munkaidőben történő házasságkötésre a hivatali munkaidő teljes időtartamában kerülhet sor. A hivatali munkaidő az önkormányzat hivatalának szervezeti és működési szabályzatában, ügyrendjében meghatározott munkarend.

(2) A házasságkötés - a kérelmezők valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota kivételével - munkanapokon, valamint szombaton engedélyezhető.

Az anyakönyvi esemény időpontjának, helyszínének előzetes lefoglalása

5. § (1) Az anyakönyvi esemény időpontjának és helyének előzetes lefoglalására legfeljebb az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző egy évvel van lehetőség.

(2) Az anyakönyvi esemény időpontjának és helyének előjegyzését az anyakönyvvezető vezeti.

Az engedélyezés szabályai

6. §2

7. §3

Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó szolgáltatások díja, az anyakönyvvezetőt megillető díjazás

8. §4 (1) Az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.

(2) A házasság hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 50.000,- Ft, amennyiben a kérelmezők valamelyike Böde Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik 30.000,- Ft mértékű díjat kell fizetni.

(3) A házasság hivatali munkaidőn, és hivatali helyiségen kívül történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 70.000,- Ft, amennyiben a kérelmezők valamelyike Böde Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik 50.000,- Ft mértékű díjat kell fizetni.

(4) Az anyakönyvvezető közreműködésén és a házasságkötő teremben virágcsokor biztosításán kívül külön, egyéb szolgáltatást a házasságkötés során nem biztosít az önkormányzat hivatala.

(5) Rendkívüli körülmény esetén, különösen a kérelmezők valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota, vagy ágyhoz kötött betegsége esetén a házasságkötés díjmentes.

(6) A házasulók a többletszolgáltatás ellentételezéseként a díjat az önkormányzat hivatala által kiállított számla alapján, de legkésőbb a házasságkötést megelőző munkanapig kötelesek megfizetni az önkormányzat hivatalának a költségvetési elszámolási számlájára.

(7) Amennyiben a házasságkötés megkötésére irányuló szándékukat a kérelmezők írásban visszavonják, vagy a házasságkötés egyéb okból meghiúsul, akkor a díjat az önkormányzat hivatala a kérelem visszavonásától, illetve a házasságkötés meghiúsulásától számított 15 napon belül visszafizeti.

(8) A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az önkormányzat hivatala által fizetendő bruttó 30.000,- Ft mértékű díjazás illeti meg anyakönyvi eseményenként.

(9) A hivatali munkaidőn, és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az önkormányzat hivatala által fizetendő bruttó 40.000,- Ft mértékű díjazás illeti meg anyakönyvi eseményenként.

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni, egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 4/2014.(V.01.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 3/2017. (V. 30.) önkormányzati rendelethez5

2. melléklet a 3/2017. (V.30.) önkormányzati rendelethez6

1

Módosította az 1/2021. (II.15.) önkormánzati rendelet. Hatályos: 2021. február 16. napjától

2

Hatályon kívül helyezte az 1/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet. Hatályát vesztette: 2021. február 16. napján

3

Hatályon kívül helyezte az 1/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet. Hatályát vesztette: 2021. február 16. napján

4

A 8. § a Böde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. mellékletet a Böde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

6

Hatályon kívül helyezte az 1/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet. Hatályát vesztette: 2021. február 16. napján