Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 29- 2023. 01. 02

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.29.

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. számú mellékletében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

A személyes adatok kezelésének szabályai

3/A. § (1) A Polgármesteri Hivatal a lakásgazdálkodási feladatok ellátása, az egyes kérelmek vagy pályázatok elbírálása céljából személyes adatokat kezel.

(2) Személyes adatot kezelni csak az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Info tv.) 4. §-ában foglalt követelményeknek megfelelően lehet.

(3) Az érintett önkéntes hozzájárulása alapján az alábbi személyes adatok kezelhetők:

a) a lakásigénylő neve, születési neve, születési helye, születési ideje, anyja születési neve, valamint lakóhelye vagy tartózkodási helye, telefonszáma,

b) valamennyi a lakásigénylővel együtt költöző személy neve, születési helye, születési ideje, anyja születési neve és a lakásigénylővel fennálló rokonsági kapcsolata, valamint lakóhelye vagy tartózkodási helye, telefonszáma,

c) valamennyi az a)–b) pontban meghatározott személy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyára, jövedelmére, családtámogatási ellátására, rendszeres pénzellátására, álláskeresők ellátására vagy egyéb, a Szoc tv. 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelmére vonatkozó adat.”

2. § (1) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Bérleti szerződés)

„c) határozatlan időre,
d) „Esély Otthon” pályázat keretében köthető.”

(2) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdés a) pontja értelmében a bérleti szerződés tartama: minimum 1 hónap, maximum 5 év lehet, szociális alapon bérbe adott lakás esetében maximum 1 év, melyet a szerződő felek - amennyiben bérlő a bérleti szerződésben foglalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz - újabb határozott időre meghosszabbíthatnak.”

3. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 4/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő a bérleti szerződés megszűnését megelőzően legalább 30 nappal korábban írásban – személyesen, postai úton, vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton – benyújtott kérelmére az önkormányzati bérlakás a bérleti jogviszony megszűnését követően újabb, legfeljebb öt év határozott időtartamra, szociális helyzet alapján bérbe adott lakás esetén legfeljebb egy év határozott időtartamra bérbe adható, amennyiben a bérbeadás feltételei és az alábbi feltételek továbbra is fennállnak:

a) lakbértartozása nincs,

b) szerződésből eredő kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette.”

4. § (1) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A lakbér mértéke Sajóbábony városban:

a) Szociális alapon bérbe adott lakások esetében:

aa) komfortos lakás: 360.-Ft/m2/hó

ab) félkomfortos lakás: 250.-Ft/m2/hó

b) közérdekű célból történő elhelyezés esetében: ingyenes

c) „Esély Otthon” pályázat keretében hasznosított lakás esetében ingyenes.”

(2) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A lakbér mértéke Sajóbábony városban:

a) Szociális alapon bérbe adott lakások esetében:

aa) komfortos lakás: 360.-Ft/m2/hó

ab) félkomfortos lakás: 250.-Ft/m2/hó

b) költség alapon bérbe adott lakások esetében:

ba) komfortos lakás: 470.-Ft/m2/hó

bb) félkomfortos lakás: 360,-Ft/m2/hó

c) Piaci alapon bérbe adott lakások esetében: összkomfortos lakás: 650.-Ft/m2/hó

d) közérdekű célból történő elhelyezés esetében: ingyenes

e) „Esély Otthon” pályázat keretében hasznosított lakás esetében ingyenes.”

5. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben a bérbeadó a (2) bekezdésben írt feltételek meglétekor befogadáshoz való hozzájárulást megadja, kizárólag azzal a feltétellel, hogy a befogadott írásban nyilatkozik arról, ha bérlő bérleti jogviszonya megszűnik, a lakásból térítés és elhelyezési igény nélkül a bérleti jogviszony megszűnését követő 15 napon belül kiköltözik.”

6. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet a 10/A. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

A lakásbérleti jogviszony megszűnése, a lakás visszaadása”

7. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 10/A. § címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/A.” §

8. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) Önkormányzati lakás piaci alapon történő bérbeadására, valamint a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására – a 4/B. §-ban meghatározott esetek kivételével – pályázati eljárás keretében kerülhet sor. A szociális helyzet alapján bérbeadott lakás bérleti jogviszonyának a 4/B. § alapján történő meghosszabbításánál a 12/B. § (2) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A pályázati hirdetményt a helyben szokásos módon kell közzétenni úgy, hogy a pályázatok benyújtására legalább 15 nap álljon rendelkezésre.

(3) Önkormányzati lakás bérbevételére pályázatot kizárólag a rendelet 1. melléklete szerinti kérelem elnevezésű formanyomtatványon írásban - postai úton, személyesen vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton – lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalba.

(4) A kérelmező egyszerre több lakásra is benyújthatja pályázatát. Ebben az esetben az azonos típusú önkormányzati bérlakások pályázatához tartozó mellékleteket elegendő egy példányban benyújtani.

(5) A pályázónak a versenytárgyalásig lehetősége van a hiányosságok pótlására, amelynek elmulasztása a pályázó kizárását vonja maga után.

(6) A piaci alapon bérbe adott lakások esetén a bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg a mindenkori minimálbérnek megfelelő mértékű óvadék megfizetése szükséges. Az óvadék a bérlő által okozott és meg nem térített károk, valamint a vállalt és nem teljesített kötelezettségek fedezetére szolgál. A szerződés tartama alatt az óvadék részben vagy egészben történő felhasználása esetén a bérlő köteles haladéktalanul az óvadékot az eredeti összegre kiegészíteni. Ezen kötelezettség elmulasztása esetén a bérbeadó jogosult a szerződést felmondani. Az óvadék igénybevétele a bérbeadót szerződésszegés esetén megillető egyéb jogokat nem érinti. A bérleti jogviszony megszűnésével egyidejűleg az óvadék igénybe nem vett összegét kamatmentesen vissza kell fizetni.

(7) Az óvadék kezelésére a Ptk. előírásait kell alkalmazni.”

9. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet „Bérlőkiválasztási jog” alcíme a következő 11/A. §-sal egészül ki:

„11/A. § (1) Nem létesíthető lakásbérleti jogviszony azzal a személlyel,

a) aki Sajóbábony város közigazgatási területén lakástulajdonnal rendelkezik,

b) akinek, vagy a vele együtt költöző családtagjának önkormányzati tulajdonú lakásra bérleti jogviszonya áll fenn, kivéve az átmeneti elhelyezésre vonatkozó bérleti jogviszonyt, illetve ha a lakásbérleti szerződés megkötésére az 4/B. § alapján kerül sor,

c) akinek az Önkormányzattal fennálló – vagy korábban fennállt – bérleti szerződésből eredően tartozása van, vagy a tartozásra vonatkozóan megkötött részletfizetési megállapodásban foglaltakat nem tartotta be,

d) akinek bérleti jogviszonya a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül neki felróható okból szűnt meg, illetve 5 éven belül önkormányzati tulajdonú lakásból kilakoltatás útján költöztették ki,

e) aki korábban az önkormányzati tulajdonú lakást helyreállítatlan állapotban adta vissza, vagy azt elhagyta és onnan ismeretlen helyre távozott, a lakás visszavételétől, vagy elhagyásától számított 5 évig.

(2) A lakásbérleti jogviszony alapján a bérlőt és a vele együttlakó személyeket megilleti a lakás, a lakáshoz tartozó helyiségek és földrészlet használati joga.

(3) A bérlő a közös használatra szolgáló helyiségek, területek használatával kapcsolatos költségeket és társasházak esetén a közös költséget – a bérleti díjon felül – megfizetni köteles.”

10. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Szociális helyzet alapján történő bérbeadás

12/B. § (1) Szociális helyzet alapján önkormányzati tulajdonú lakás bérbeadása az igénylő kérelme alapján történhet. A kérelmet a 2. melléklet szerinti kérelem elnevezésű formanyomtatványon írásban – postai úton, személyesen vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton – lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalba.

(2) Kérelmet az nyújthat be, illetve bérleti szerződés azzal a nagykorú személlyel köthető:

a) aki, valamint a vele együtt költöző személyek egy főre jutó átlagos havi nettó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát nem haladja meg, egyedül álló igénylő esetében a mindenkori öregségi nyugdíjminimum ötszörösét nem haladja meg

b) aki a maga és vele együtt költöző családja lakhatását önerőből biztosítani nem képes,

c) akivel szemben nem áll fenn a 11/A. §-ban meghatározott kizáró ok.

(3) Az egy főre eső havi nettó jövedelem megállapításánál a pályázat benyújtását megelőző 3 hónapot kell figyelembe venni.

(4) A kérelmet vissza kell utasítani, illetve az eljárást meg kell szüntetni, az igénylést el kell utasítani ha:

a) a pályázó a rendeletben meghatározottak szerint szociális helyzete alapján nem igényjogosult,

b) a kérelem nem előírt tartalommal vagy formában került előterjesztésre és a hiánypótlásra szóló felhívásnak – annak igazolható átvételét követően – nem tett eleget.

(5) A Képviselő-testület azon családok részére, akiknek saját tulajdonú házuk természeti katasztrófa, vagy vis maior esemény következtében megsemmisült, vagy lakhatatlanná vált és azt felújítani, újjáépíteni anyagi, jövedelmi viszonyaik miatt nem áll módjukban – amennyiben a szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételeinek megfelelnek, szociális bérlakásban bérleti jogot biztosíthat.

(6) A szociális helyzet alapján bérbe adott lakások esetében, amennyiben a bérleti jogviszony fennállása alatt a szociális bérlakásra jogosultság (2) bekezdésben meghatározott feltételei már nem állnak fenn, a bérlő köteles azt a bérbeadónak 15 napon belül bejelenteni.

(7) Amennyiben bérlő a szociális bérbeadás feltételeinek nem felel meg, úgy a bérleti szerződés módosítását követően a költségalapon bérbeadott lakás komfortfokozata szerint megállapított bérleti díját köteles fizetni, az általa bérelt teljes lakásnagyság alapulvételével, a 8. § (3) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint. Amennyiben a bérlő nem írja alá a bérleti szerződést a bérleti jogviszonya a következő hónap utolsó napjával megszűnik.

(8) A 12/B. §-ban meghatározott feltételekkel rendelkező kérelmezők közül a bérlőt a Településfejlesztési, közbiztonsági és közművelődési bizottság javaslatára a polgármester választja ki.

(9) A 4/B. § (1) bekezdése alapján a rendelet 2. mellékletét képező nyomtatványon benyújtott kérelem alapján a szociális körülményeket a Településfejlesztési, közbiztonsági és közművelődési bizottság felülvizsgálja és rászorultság esetén szociális helyzet alapján a bérleti szerződés megkötésére – legfeljebb 3 év határozott időtartamra – javaslatot tesz a Polgármesternek. A kérelem elbírálásáról a Polgármester dönt.”

11. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Piaci alapon történő bérbeadás

12/C. § (1) Piaci alapon bérbeadhatóak az 3. melléklet 3–4. pontjában felsorolt önkormányzati lakások.

(2) A piaci alapon bérbeadható lakások meghirdetéséről pályázati hirdetmény 15 napra történő megjelentetéséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik az önkormányzat hirdetőtábláin, valamint hivatalos honlapján (www.sajobabony.hu).

(3) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a bérbeadásra meghirdetett lakás címét, alapterületét, komfortfokozatát, szobaszámát, műszaki állapotát,

b) az induló havi lakbér, a licitlépcső és az óvadék összegét,

c) a szerződéskötési biztosíték összegét,

d) a bérbeadás időtartamát

e) a bérbeadás egyéb feltételeit:

ea) a pályázó legalább érettségivel rendelkezik,

eb) a pályázó a pályázat benyújtását megelőzően legalább 6 hónap folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik,

f) a lakás megtekintésének időpontját,

g) a pályázat benyújtásának módját, helyét és határidejét,

h) a versenytárgyalás helyét, idejét,

i) tájékoztatást az (5) bekezdésben foglaltakról,

j) a versenytárgyalás eredménytelenné nyilvánítása jogának fenntartását.

(4) A versenytárgyaláson az vehet részt, aki:

a) nagykorú és akiknek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem – az együtt költöző családtagok jövedelmét is figyelembe véve – eléri vagy meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát,

b) kérelmét az előírt időben és a 11. § (3) bekezdésében meghatározottak szerint benyújtotta,

c) az Önkormányzat és intézményei felé semmilyen tartozással nem rendelkezik,

d) 50.000.-Ft szerződéskötési biztosítékot a versenytárgyalás előtt, a pályázati hirdetmény foglaltak szerint befizet.

(5) A versenytárgyalást a Hivatal folytatja le, melyről jegyzőkönyvet kell felvenni. A pályázók személyesen, vagy meghatalmazottjaik útján vehetnek részt a versenytárgyaláson.

(6) A versenytárgyalást az nyeri meg és az köthet a lakásra bérleti szerződést, aki

a) a legmagasabb havi lakbér megfizetésére tesz ajánlatot, vagy

b) a legmagasabb havi lakbér megfizetése mellett a legtöbb havi lakbér előre történő megfizetését vállalja.

(7) A 8. § (3) bekezdés b) pontja alapján számított induló lakbér mértékét az ajánlattevőknek legkevesebb 1000.- Ft/hó összeggel kell megemelniük. A lakbér összege nem lehet kevesebb, mint a 8. § (3) bekezdés b) pontja alapján számított lakbér.

(8) A versenytárgyalás végén a nyertest és a második helyezettet kell kihirdetni, az általuk befizetett szerződéskötési biztosíték összegét a bérleti szerződés megkötéséig letétben kell tartani. A szerződéskötési biztosíték összegét a további pályázók részére a versenytárgyalást követő 8 napon belül vissza kell fizetni.

(9) A bérleti szerződést a pályázat nyertesével 8 napon belül kell megkötni. A szerződés határidőben történő megkötése esetén a második helyezett pályázó részére a szerződéskötési biztosíték összegét haladéktalanul vissza kell fizetni. A szerződés megkötésének további feltétele az 11. § (6) bekezdés szerinti óvadék megfizetése.

(10) Amennyiben a versenytárgyalás nyertese – neki felróható okból – visszalép, úgy az általa letétbe helyezett szerződéskötési biztosítékot elveszíti. Ebben az esetben a bérbeadó jogosult a második helyezett pályázónak a bérleti szerződés megkötésére 5 napon belül ajánlatot tenni, aki – neki felróható okból történő – visszalépése esetén az általa letétbe helyezett szerződéskötési biztosítékot szintén elveszíti.

(11) A szerződéskötési biztosíték összegét a szerződést kötő pályázó esetében a lakbérbe be kell számítani.

(12) A versenytárgyalást akkor is eredményesnek kell tekinteni, ha a tárgyaláson csak egy pályázó jelenik meg.

(13) A versenytárgyalást eredménytelenné kell nyilvánítani, ha a tárgyaláson egy pályázó sem jelenik meg.

(14) Ha a nyertes és a második helyezett is visszalép a szerződéskötéstől, valamint a versenytárgyalás eredménytelensége esetén új pályázati hirdetményt kell a Hivatalnak megjelentetni.”

12. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Költségalapon meghatározott lakbérű lakások bérbeadása

12/D. § (1) Költségalapú bérlakások jegyzékét a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A jogosultak körére, a bérbeadás módjára, időtartamára és feltételeire vonatkozóan a versenytárgyalás útján történő bérbeadás szabályait kell alkalmazni.

(3) Méltányosságból a Polgármester – kérelemre - versenytárgyalás kiírása nélkül, hirdetmény kiírását követően dönthet önkormányzati lakás költségalapon, piaci alapon történő bérbeadásáról, ha ezt a kérelmező és vele együtt költöző családtagjainak életkörülményei vagy egészségügyi állapota indokolja.

(4) A méltányosságból történő hirdetmény kiírásáról a Településfejlesztési, közbiztonsági és Közművelődési Bizottság egyedileg dönt.”

13. § (1) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a bérlő a lakást két hónapot meghaladó időre elhagyja, a bérbeadó a lakásbérleti szerződést felmondja. A felmondási idő legrövidebb tartalma 15 nap.”

(2) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ismeretlen helyen, vagy külföldön tartózkodó bérlő vagyontárgyainak elhelyezéséről, őrzéséről, a bérbeadó gondoskodik.”

14. § Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A bérbeadó a helyiség használatra történő kialakításához lakbérbeszámítás útján hozzájárulást nyújthat a képviselő-testület jóváhagyását követően, külön megállapodás alapján a 6/B. §-ban foglaltak figyelembe vételével.”

15. § (1) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

(2) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(3) Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

16. § Hatályát veszti Az Önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 10/1995. (XI.9.) önkormányzati rendelet

17. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

(2) A 4. § (2) bekezdése 2023. január 1-jén lép hatályba.

Király Gáborné sk.
jegyző

dr. Szilva István sk.
polgármester

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

3. melléklet