Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) rendelet módosításáról

2022.06.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában és 25. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva á Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használata kérdésében a Terézvárosi Önkormányzat hatósági hatáskörben hoz döntést. A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (továbbiakban: közterület-használat) a tulajdonos hozzájárulása és a tulajdonosi hozzájárulást is tartalmazó alakszerű határozat meghozatala vagy hatósági szerződés megkötése (továbbiakban együtt: közterület használati hozzájárulás) szükséges.

(2) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni, különösen:)

„k) kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök közterületi elhelyezéséhez, tárolásához, ide nem értve a mikromobilitási eszközzel használat közben való olyan ideiglenesen megállást, ami az eszköz adott személy általi bérleti szerződés szerinti használatát (kölcsönzését) nem szakítja meg;

(3) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:

(Nem kell a közterület-használati hozzájárulás:)

„l) kézből kézbe történő szórólap és termékminta osztásához

(4) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem adható közterület-használati hozzájárulás:)

„b) ha a tervezett használat az ott levő fás szárú növények egészségi állapotára káros hatással lenne, kivéve a közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatokat;”

(5) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdés o) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem adható közterület-használati hozzájárulás:)

„o) ha a kérelem benyújtására 15 naptári napnál rövidebb határidőben kerül sor, kivéve építési konténeres betonpumpa elhelyezésére vonatkozó kérelmek benyújtása.”

2. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 5. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Indokolt esetben a településképi szempontok érvényesítése érdekében a kerületi főépítész, a fák és zöldfelületek védelme érdekében a kerületi főkertész állásfoglalását kell kérni.”

3. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 5. alcíme a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) Kölcsönzési célú mikromobilitási eszközöknek a Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken történő elhelyezése, tárolása vonatkozásában a rendelet szabályait a jelen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) Mikromobilitási eszköz: a kerékpár, a roller, továbbá az emberi erővel hajtott, illetve ennek segítésére vagy önálló hajtás céljából legfeljebb 350 W névleges teljesítményű és 25 km/h vagy azt meghaladó sebesség esetén a teljesítményleadást megszüntető elektromos motorral rendelkező és kifejezetten valamely személy szállítására szolgáló egyéb eszközök, így különösen az önkiegyensúlyozó eszközök (hoverboard, monocycle).

b) Mikromobilitási pont: a közterületnek mikromobilitási eszközök elhelyezése, tárolása céljából kijelölt és ebből a célból üzemeltetett része, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszer gyűjtőállomásainak területét.

c) Mikromobilitási szolgáltató: kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök üzemeltetője, aki üzletszerű gazdasági tevékenység keretében mikromobilitási eszköz bárki számára elérhető, jellemzően rövid távú bérbeadására irányuló szolgáltatási tevékenységet végez, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszer üzemeltetőjét.

d) Kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz: mikromobilitási szolgáltató által üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, szolgáltatás nyújtása céljából üzemeltetett mikromobilitási eszköz, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszerben bérelhető kerékpárt.

(3) A kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök elhelyezése szempontjából Terézváros területe a következő mikromobilitási zónákra osztott:

a) belvárosi zóna - zóna együttható: 3 (Belső-Terézváros: Teréz körút - Bajcsy Zsilinszky út -Király utca által körülhatárolt terület, valamint a Puczi Béla Tér és Váci Út)

b) átmeneti zóna - zóna együttható: 2 (Külső-Terézváros: A kerület fennmaradó területe)

(4) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz - ha e rendelet eltérően nem rendelkezik - kizárólag az erre a célra kijelölt mikromobilitási ponton helyezhető el és tárolható. Erre vonatkozó közterület-használati hozzájárulást a kölcsönzési célú mikromobilitási eszközökkel rendelkező mikromobilitási szolgáltató kérhet.

(5) Nem adható közterület-használati hozzájárulás olyan kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz elhelyezéséhez, tárolásához, amely a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas.

(6) Kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök közterületen történő elhelyezése, tárolása céljából akkor adható közterület-használati hozzájárulás a mikromobilitási szolgáltató részére, ha a mikromobilitási szolgáltató

a) az általa üzemeltetett valamennyi mikromobilitási eszközt - a jogszerű közterülethasználat ellenőrizhetősége érdekében - olyan egyedi azonosító jellel látta el, amely

aa) latin ábécé nagybetűiből és arab számokból képzett, legalább négy, legfeljebb hét karakterből áll,

ab) a mikromobilitási eszköz két oldalán egy-egy példányban, minimum 30mm magas és 4mm vonalvastagságú karakterekkel, az eszköz hátulján pedig egy példányban, minimum 50mm magas és 7mm vonalvastagságú karakterekkel jelenik meg,

ac) karaktereinek háttérhez viszonyított kontrasztaránya legalább 4,5:1 arányú;

b) a megosztott szolgáltatás részeként működő mikromobilitási eszközök kölcsönzésére vonatkozó szerződés megkötésére előre meg nem határozott személyek számára nyilvánosan ajánlatot tett közzé;

c) igazolja, hogy az általa üzemeltetett minden egyes mikromobilitási eszköz közterületi elhelyezésének helye és időtartama és az adott eszköz adott időpontban fennálló használati állapotára (kölcsönzött, illetve kölcsönzésre váró) a saját telematikai rendszerében hitelesen, olyan adatrögzítési eljárással kerül rögzítésre, amely biztosítja ezen adatok változatlansága utólagos ellenőrzésének lehetőségét; és

d) folyamatos hozzáférést biztosít a c) pontnak megfelelő telematikai rendszeréhez a Terézvárosi Önkormányzat számára az általa üzemeltetett eszközök tényleges terézvárosi önkormányzati tulajdonú közterületek közterület-használatának ellenőrzéséhez szükséges - személyes adatokat nem tartalmazó - adatok korlátlan megismerhetősége érdekében.

(7) A mikromobilitási szolgáltató a mikromobilitási pontot érvényes közterület-használati hozzájárulása birtokában is csak a többi jogszerű közterület-használóval (az érvényes közterület-használati hozzájárulással rendelkezőkkel) közösen, egymást nem korlátozva veheti igénybe kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök elhelyezése, tárolása céljából.

(8) A kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök elhelyezésére vonatkozó közterület-használati kérelemhez a 8. §-ban meghatározottakon túl a mikromobilitási szolgáltatónak nyilatkoznia kell

a) az elhelyezni kérelmezett mikromobilitási eszközök számáról,

b) az elhelyezni kérelmezett egyes mikromobilitási eszközök műszaki jellemzőiről, így legalább az alábbi adatokról:

ba) az eszköz típusáról (így különösen roller, elektromos rásegítésű roller, kerékpár, elektromos rásegítésű kerékpár),

bb) az elektromos rásegítés meglétéről annak névleges teljesítményével együtt,

bc) az eszköz tömegéről kilogrammban, hosszáról, szélességéről és magasságáról centiméterben,

bd) az eszköz kivilágítási jellemzőiről,

be) az egyedi azonosító jel megjelenítésének tervezett formájáról és méretéről,

c) az elhelyezni kért mikromobilitási eszközök egyedi azonosítójáról, valamint

d) a mikromobilitási eszköz üzemeltetése során általa alkalmazott általános szerződési feltételekről és alkalmazott logisztikai, technikai megoldásokról, továbbá telematikai rendszeréről és annak az (1) bekezdés d) pontja szerinti megfelelőségéről, csatolva az ennek alátámasztására szolgáló adatokat.

(9) Jogellenesen használja a közterületet az a mikromobilitási szolgáltató,

a) amelynek a közterületen elhelyezett, tárolt kölcsönzési célú mikromobilitási eszköze a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas;

b) amelynek a kölcsönzési célú mikromobilitási eszköze közterület-használati hozzájárulás nélkül, vagy a közterület-használati hozzájárulásában foglaltaktól eltérően kerül elhelyezésre, tárolásra a mikromobilitási ponton; vagy

c) amelynek a kölcsönzési célú mikromobilitási eszköze mikromobilitási ponton kívül kerül elhelyezésre, tárolásra a közterületen.

(10) Nem minősül jogellenesnek a közterület-használat, ha a kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz teljes terjedelmében a mikromobilitási pont hozzá legközelebbi külső szélétől számított 5 méteren belül került elhelyezésre azzal, hogy ez az elhelyezés egyébként a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést nem akadályozza, a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon nem zavarja.

(11) Jogellenes közterület-használat esetén a mikromobilitási szolgáltató a jogellenesen elhelyezett, tárolt mikromobilitási eszközei után a jogellenes használattal érintett napokra 10 000,- Ft/eszköz/nap közterület-használati díjat köteles megfizetni.”

4. § (1) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell különösen:)

„f) fa vagy zöldfelület érintettsége esetén a növények védelmét szolgáló intézkedések leírását.”

(2) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 6. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A kérelmet a terület használatának tervezett kezdő időpontja előtt legalább 15 naptári nappal kell benyújtani. Ettől eltérni csak különösen indokolt esetben, az eset összes körülményeit figyelembe véve lehet. Kivételt képez az építési konténerrel és a betonpumpa elhelyezéssel kapcsolatos kérelmek beadása, mely esetekben személyes ügyintézés esetén legkésőbb a használat napján, amennyiben az nem munkanapra esik a használatot megelőző munkanapon, elektronikus ügyintézés esetén legkésőbb a használatot megelőző harmadik munkanapig kell benyújtani a kérelmeket.”

5. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő j) ponttal egészül ki:

(A közterület-használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell különösen:)

„j) fa vagy zöldfelület érintettsége esetén a növények védelmét szolgáló követelményeket.”

6. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 18. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök közterületen történő elhelyezése és tárolása után fizetendő közterület-használati díj a 2/A. számú mellékletben található díjtábla alapján kerül kiszámításra, a mikromobilitási pontok zónák szerinti elhelyezkedésére, a mikromobilitási szolgáltató által az adott zónában kihelyezendő eszközök számára, és az eszköz műszaki jellemzőire (az eszköz hajtásához szükséges rásegítés mértékére) is figyelemmel.

(2) A melléklet szerinti számított díj

a) 10 %-ával csökkentett díjat kell megfizetni, ha a mikromobilitási szolgáltató a Budapesten belüli logisztikai tevékenységét kizárólag zéró emissziós járművekkel végzi;

b) 10 %-ával csökkentett díjat kell megfizetni, ha a mikromobilitási szolgáltató az általa üzemeltetett eszközök tényleges igénybevételére vonatkozóan a helyi lakosoknak és közalkalmazottaknak kedvezményt biztosít.”

7. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 2A. melléklettel egészül ki.

8. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

2A. melléklet