Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01
az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A polgármesteri hivatalok szervezeti és működési szabályzatának megalkotásával összefüggésben kialakítandó egységes joggyakorlat érdekében a Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága a közelmúltban állásfoglalást adott ki.
Az állásfoglalás rögzíti, hogy a polgármesteri hivatal, mint költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyása a vonatkozó jogszabályok alapján a polgármester kizárólagos hatásköre, mely normatív utasítás formájában valósulhat meg.
A polgármesteri hivatal működése alapvető kereteinek – mint a belső szervezeti tagozódás, a létszám, a munkarend, illetve az ügyfélfogadási rend – meghatározása, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 67. (1) bekezdés d) pontja alapján továbbra is a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik, melynek elfogadása azonban normatív határozati formát igényel.
Jelenleg a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata és szervezeti felépítése az önkormányzati SZMSZ-rendelet mellékletét képezi, tehát a jogszabály része.
A fentiek alapján azonban az önkormányzati SZMSZ-rendelet szövegéből és a mellékletei közül törölni kell a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatára utaló valamennyi rendelkezést, illetve a mellékletek közül hatályon kívül kell helyezni a hivatali szervezeti felépítést tartalmazó 7. illetve a hivatali szmsz szövegét tartalmazó 9. mellékletet. Emellett ugyancsak törlésre kerül a 10. melléklet, amely az önkormányzat alaptevékenységeit tartalmazza szakfeladatrend szerinti besorolással. Ennek indoka, hogy a szakfeladatrend szerinti besorolási kódokat, és a kapcsolódó államháztartási-könyviteli szabályokat a vonatkozó magasabb szintű jogszabályok tartalmazzák, szerepeltetésük az SZMSZ-ben szükségtelen.
A további módosítást a rendelet függelékeire történő hivatkozások törlése indokolja. Mivel a függelék nem része a jogszabálynak, ezért a normaszövegben sem lehet függelékre hivatkozni, hiszen rendeltetése mindössze a jogszabály alkalmazását megkönnyítő információk megjelenítése, normatív szabályozási tartalom nélkül. Mivel a hatályos SZMSZ-rendelet szövege számos hivatkozást tartalmaz a függelékekre, ezeket az utalásokat a fentiek értelmében hatályon kívül kell helyezni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Módosító rendelkezést tartalmaz annak érdekében, hogy a 11. mellékletre történő hivatkozás a normaszövegben is elhelyezésre kerüljön.
A 2. §-hoz
Újra szabályozó rendelkezés a rendelet függelékére történő hivatkozás törlése érdekében.
A 3. §-hoz
Módosító rendelkezés, amely egyértelművé teszi a polgármesteri hivatal működési kereteit meghatározó döntések elfogadási rendjét.
A 4. §-hoz
A X. Fejezet címének pontosítását elvégző módosító rendelkezés.
Az 5. §-hoz
A nemzetiségi önkormányzatok megnevezése törlésre kerül annak érdekében, hogy megszűnés, választás esetén ne legyen formális okból szükség az SZMSZ módosítására.
A 6. §-hoz
Szövegcserés módosító rendelkezés, amely a korábbi MIKROVOKS Elektronikus Döntéstámogatási Rendszer helyébe lépő MikroDat döntéstámogató és döntés előkészítő rendszer átvezetését végzi el a rendelet szövegében.
A 7. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezések a függelékre történő hivatkozások, a polgármesteri hivatal szmsz-ének, valamint a végrehajtottá vált rendelkezések törlése érdekében.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.